Hoe werkt Miksang?

Miksang gaat in de eerste plaats niet over fotografie, maar over visuele waarneming.

De nadruk ligt op onbevangen kijken en het herkennen van momenten van levendig en direct zien.

Dit vindt plaats in jouw alledaags leven, waar je ook maar bent. Je hoeft niet naar een speciale plek te gaan om iets gewensts of speciaals te zien of visueel op zoek te gaan vanuit een voorbedacht idee. Hier is het uitgangspunt dat je wakker en fris kunt zien zodra je jouw ogen opent, en op deze wijze ontdekt hoe jouw alledaagse wereld een speelplaats van visuele rijkdom is.

Hiervoor is het nodig dat jouw geest beschikbaar is, vrij van mentale filters, vrij van overtuigingen, vrij van het indelen in voor- en afkeuren en vrij van voorbedachte ideeën wat je wilt fotograferen. ‘Beschikbaar zijn’ is een staat van uitgelijndheid, waar ogen, hart en geest op één lijn zijn. Vanuit deze staat van uitgelijndheid is het niet nodig te weten hoe de foto een mooie foto wordt, en leer je vertrouwen dat ‘fris zien’ zich aandient, zomaar, onverwacht, uit het niets.

De Miksang methode die je in dit proces leert toepassen houdt in dat zodra je een ervaring van levendig direct zien ervaart, eerst stil staat; letterlijk en fysiek stilstaat, wat je de gelegenheid geeft rustig verder te kijken.

Verder kijken houdt in dat je jezelf methodisch een paar vragen stelt, en ondertussen voeling houdt met wat je als eerste gezien hebt, en niet afdwaalt van het eerste moment van geraakt zien. Met de Miksang methode vertraag je je denken over wat je gezien hebt, en leer je vertrouwen hoe je je fotografisch uitdrukt zodat de foto laat zien wat je écht gezien hebt. Zo ontdek je magie van alledaagse schoonheid, en leer je jezelf beter kennen en ontwikkel je gaandeweg steeds meer vertrouwen in wat jou visueel zomaar raakt.

De Miksang methode die ik toepas in deze contemplatieve benadering van fotografie is gebaseerd op mijn training en leraarstraining bij Michael Wood, die deze contemplatieve benadering van fotografie heeft ontwikkeld gebaseerd op de Dharmakunst-leringen en de Shambhala-leringen van Chögyam Trungpa, en zijn eigen fotografische carrière. Evenals op mijn jarenlange training in het Shambhala-boeddhisme en de contemplatieve kunsten uit deze traditie, en mijn continue studie in vooruitstrevende perspectieven en universele wetmatigheden die praktisch toepasbaar zijn in deze uitdagende tijd waarin we leven.

Leer tijdens een kennismakingsworkshop Zien Vanuit Je Hart hoe de Miksang methode precies en praktisch werkt, of neem voor het boeken van de module ‘Fris Kijken’ voor organisaties, groepen(ook fotogroepen) en als onderdeel van teambuilding of meerdaagse trainingen contact op met Hèlen Vink.

Je hebt hier geen specifieke vooropleiding voor nodig, anders dan nieuwsgierigheid. En voor deelname aan de workshop een digitale camera; een compact camera, een systeem camera of een spiegelreflex camera. Geen smartphone! Ook als je (net) een nieuwe camera hebt, waar je nog niet vertrouwd mee bent, werkt heel goed. Je hoeft geen ervaren fotograaf te zijn – hoewel professionele fotograferen en amateurfotografen er ook veel aan hebben.