Over

2014-07-13 Helen VinkHèlen A. Vink (1968)

In 2006 maakte ik kennis met Miksang contemplatieve fotografie in Keulen, waar ik de eerste Miksang workshop in Europa coördineerde. Deze ontmoeting bracht mijn ervaring met fotografische kunst en mijn meditatie-ervaring samen, en ik begreep onmiddellijk de frisheid en toegankelijkheid van deze unieke artistieke discipline.

In een gepassioneerde vaart heb ik van 2006 – 2008 onder leiding van Michael Wood het Miksang curriculum  voltooid in Europa en in de VS, en diverse workshops herhaald. In 2008 voltooide ik de leraarstraining aan The Miksang Institute for Contemplative Photography in de VS. Sindsdien geef ik les in Nederland en diverse steden in Europa.

Biografie en mijn reis

Na een semi-professionele carrière in de schaatssport(langebaan) tot mijn twintigste, studeerde ik fotografie en beeldhouwen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Van hieruit mijzelf als autodidact tot beeldend kunstenaar ontwikkeld en werkte ik aan driedimensionale installaties, fotowerken en diverse kunstprojecten.

In de loop der jaren groeide de onvrede over mijn ontplooiingmogelijkheden binnen de hedendaagse kunst, en gelijktijdig groeide mijn interesse en nieuwsgierigheid naar verdieping van levenszingeving. Door een tijdige samenloop van omstandigheden, en een toevallig opgevangen gesprek over kunst in de context van Shambhala-boeddhisme, begon een nieuw hoofdstuk: een reis van directe waarneming, inherente creativiteit en elegante expressie.

Verdieping in dharmakunst & Shambhala

In 1997 maakte ik kennis met de dharmakunst-leringen van Chögyam Trungpa, en studeerde o.a. bij Herb Elsky op het Shambhala Centrum in Leiden en op Dechen Chöling, Frankrijk en in de VS. Gelijktijdig ben ik het Shambhala-boeddhisme gaan studeren en beoefenen, en in 2000 ontmoette ik mijn dharmaleraar Sakyong Mipham Rinpoche.

Een week na deze ontmoeting zorgde een verkeersongeluk voor een grote levenswending. Mijn herstel ging gepaard met een serieuze verdieping in meditatie en Shambhala-boeddhisme, en de kennismaking met diverse contemplatieve kunsten. Ik ging onder andere Bugaku(Japanse Hofdans) studeren bij Dessie Howard en Arawana Hayashi.

In de daaropvolgende jaren heb ik in Shambhala-boeddhistische landcentra in Frankrijk en de VS gewoond en gewerkt.

Tevens ben ik meditatie-instructeur en begeleid ik de meditatieavonden die ik in mijn woonplaats Zandvoort organiseer. Kijk hier>>

Mijn inspiratie en waar ik ook blij van word

Voor mijn eigen inspiratie en uit pure enthousiasme voor wakkerheid en jezelf zijn, verken ik met nieuwsgierigheid verder. Ik onderzoek én ervaar meerdere bronnen voor zijn en contemplatieve bewegingsvormen:

Persoonlijk dankwoord

Behalve aan bovengenoemde personen veel dank aan mijn familie, mijn ouders, zussen, geliefden, vriendinnen, vrienden, mede Miksang-studenten, collega’s, kennissen, toevallige passanten en de vele leraren voor de doorgaande uitwisseling en inspiratie.

Hèlen

Deze post is ook beschikbaar in: Engels, Duits, Spaans