Wat is Miksang?

Over onbevangen kijken, helemaal eerlijk over wat we zien en puur fotograferen 

Miksang Contemplatieve Fotografie is een jonge unieke kunstdiscipline in de fotografie. Het woord Miksang is een Tibetaans woord wat zich als ‘Goed Oog’ laat vertalen. Deze contemplatieve benadering van fotografie is gebaseerd op de leringen over Shambhala en Dharmakunst van meditatiemeester, kunstenaar en geleerde Chögyam Trungpa Rinpoche. Deze benadering is gebaseerd op zijn leringen over de aard van pure waarneming, en oprechte expressie. De open ruimte als de basis van ons zien en zijn.

Miksang als Goed Oog

Goed’ heeft hier niet de betekenis van ‘goed’ en ‘slecht’ zoals we gewend zijn dit te gebruiken, maar betekent dat onze geest ontspannen en open is: vrij van onze interpretatie. Een kalme geest, een heldere kijk en een zacht hart komen samen in één enkel moment. We staan onszelf toe meer beschikbaar te zijn voor de dagelijkse dingen om ons heen, zonder de formules en regels die vaak met de hedendaage fotografie verbonden zijn.

In Miksang synchroniseren we ons oog, onze geest en ons hart 

Als we ons hele zelf uitlijnen, laten we al onze concepten, voorbedachte ideeën en associaties los en zijn we wakker aan volledig aanwezig in het huidige moment: het nu. In deze wakkerheid zijn we beschikbaar om vrij te kunnen zien.

De alledaagse wereld laat zich zien als een magische vertoning van levendige waarneming.

Onze Miksang ervaring en expressie van alledaagse momenten

Onze ervaring van kijken en zien en geraakt worden wordt rijker en oneindig gevarieerd, voorbij aan wat we denken. Een oneindige reis van vertrouwen in het eerste moment van onbevangen zien, met oprechtheid, ruimte om los te laten verbinding.

Vrij en vreugdevol.

Door het beoefenen van contemplatieve fotografie ontwikkelen we de vaardigheid deze ervaringen met grote precisie en elegantie uit te drukken met de camera.

Miksang Fotografie – één moment, één klik!

Deze post is ook beschikbaar in: Engels, Duits, Spaans