De feestelijke lichtheid van het alledaagse

We hebben allemaal tussendoormomenten met onszelf. Even uit het raam kijken ’s ochtends vroeg of tussen alle gesprekken in of aan tafel zittend, het loopje van de auto naar de voordeur, van de fiets naar een voordeur, het loopje van de voordeur naar de bushalte, naar de vuilnisbak en terug, even uitbuiken in de frisse lucht en veel meer van deze ‘tussentijdmomenten’.

Het alledaagse is perfect

Het alledaagse is onvoorwaardelijk en altijd, helemaal en compleet perfect en bevat alles wat we nodig hebben. Het alledaagse voorziet onvoorwaardelijk in waar we werkelijk naar verlangen; het alledaagse heeft op ieder moment alle schoonheid en alle mogelijkheden in zich om ware verbinding van pure waarneming te ervaren. De tussendoormomenten zijn ook de momenten waarin we ons kunnen herinneren hiermee opnieuw contact te maken.

In Miksang Contemplatieve Fotografie specialiseren we ons in verbinden en heel praktisch en creatief uitdrukking geven aan de levendige momenten van verbinding en pure verbinding. Maar we fotograferen natuurlijk niet de hele tijd…

Fotograferen

Fotograferen is niet zo ingewikkeld en dit kan in principe iedereen. Je hebt een camera nodig, en het is handig te weten hoe in- en uitzoomen werkt en hoe de scherptediepte in te kunnen stellen. Het proces van fotograferen eindigt als de knop ingedrukt is. Het is klaar en gedaan, voor dat moment. De techniek van fotografie is geen hogere wiskunde en redelijk makkelijk onder de knie te krijgen.

Contemplatief

Het contemplatieve gaat over dieper beschouwen. We onderzoeken hoe onze waarneming nu echt werkt. Wat het verschil is tussen pure waarneming en waarneming waarover we meteen gaan denken en dan denken dat we puur waarnemen? Dieper beschouwen houdt in dat we de tijd nemen iets te beschouwen. We gunnen onszelf wat tijd beter op te letten wat we ervaren, hoe we denken en over iets denken. En met name nemen we de tijd de beschouwen wat het verschil is tussen de ervaring van directe pure waarneming en denken over wat we puur waarnemen.

Miksang

Het woord ‘Miksang’ is een Tibetaans woord wat zich laat vertalen als ‘Goed Oog. ‘Goed’ hier betekent dat alles inherent en onvoorwaardelijk goed is, en dat de schoonheid inherent aanwezig is – oergoedheid. Deze goedheid altijd ‘nu’ is en verwijst naar het gevoel van tijdloosheid. ‘Oog’ betekent hier ‘helder wakker zien, als een belichaamde ervaring.

Op het moment dat we iets fris zien en contact maken met de al aanwezige schoonheid van iets uit onze directe alledaagse omgeving, en hier helemaal mee kan zijn in het nu en we onze ervaring en het geziene onbevangen kunnen innemen en toelaten, ervaren we een moment van goed oog. Dit wordt ook nu-heid genoemd.

De beleving

Deze ervaringen van Goed Oog is altijd vreugdevol, vervullend en blijmoedig, en heeft een lichte kwaliteit. Dit is de ervaring van oog, hart en geest op één lijn: uitgelijnd.

In Miksang Contemplatieve Fotografie drukken we zo’n moment van ‘Goed Oog’, van uitgelijndheid, met de camera uit met behulp van de Miksang methode. Door uitdrukking te geven op een hele praktische en creatieve manier (her)activeren we ons helder wakker zien, en kunnen we met meer volheid en meer hartsverbinding beleven wat we dagelijks zien, wat we ieder moment in het nu zien. Dit oefenen we tijdens het fotograferen, en deze ervaringen werken ook door in het alledaagse, ook zonder camera!

De overdracht van nu vindt plaats als we vertrouwen hebben in ons eigen ontwaken, in onze eigen volmaaktheid, onze eigen enkelvoudige twijfelloosheid. Om onze onvoorwaardelijke goedheid te ervaren is totale ontspanning nodig – een combinatie van zelfvertrouwen en kwetsbaarheid. We hoeven niets anders te zijn dan wie we al zijn. We kunnen gewoon zijn. In de Shambhala-traditie wordt dit voortdurend gevoel van onschuld frisheid genoemd.“ 

Sakyong Mipham uit ‘Fundamentele Goedheid

 Hoe? Waardering oefenen

Waarderen waar we nu zijn, wat we nu zijn, wat er nu is kunnen we oefenen. Iets waarderen kunnen we meteen doen.

Doen:
Kijk om je heen, en laat je blik rusten op iets.
En nu, voel waardering. Voel eenvoudigweg waardering.
Merk hoe je meer gaat zien, en hoe het naar je toe komt.

Waardering lost verwachtingen op en lost weerstand op. Hoe vaker we iets waarderen, hoe makkelijker het wordt zomaar iets te waarderen, wanneer dan ook. Waardering voelen is een fijn gevoel.

Hoe? Een kleine verschuiving

We verschuiven onze aandacht en gewaarzijn van binnen naar buiten, van niet opletten naar wel opletten, van oordelen en redenerend denken naar waarderen.

Zo simpel is het in feite: een kleine verschuiving.

De route van feestelijke lichtheid 

Genieten is mogelijk zodra we onze ogen openen en met nieuwsgierigheid rondkijken. Vrij van oordelen, vrij van associaties en vrij van het anders willen. Dit is de route van de feestelijke lichtheid van het alledaagse: bewuster aandacht geven aan onze resonantie met zomaar iets, naar buiten keren met oplettendheid en onszelf gunnen hetgene wat zich voordoet en is zoals het is te waarderen.

Doen:
Let eens op wat je doet zodra je je ogen opent als je in de ochtend wakker wordt.
Ga je meteen nadenken en de dag plannen, of loop je als een zombie naar de keuken voor koffie/thee?
Of… kijk je om je heen en laat je je verwonderen?

Voelen en methodisch fotograferen

Momenten van fris zien gebeurt altijd tussen de gedachten door, tussen de gedachten door. We kunnen niet denken en fris zien tegelijk. Het is of het één of het ander. Of we denken of we zijn, we ervaren.

In de ruimte tussen onze gedachten in voelen we een resonantie. We voelen wat we zien, we voelen een ingeving, we voelen een ‘frisse gedachte’, we voelen een impuls, een flits van waarneming.

Voelen is vele malen directer als denken. We voelen wat we fijn vinden, we voelen wat we fris zien: dit kunnen we niet bedenken.

Voelen is niet hetzelfde als je emoties uitvogelen – uitvogelen is namelijk weer denken.

Voelen betekent hier: de zintuigelijke sensatie herkennen van een resonantie, van een flits van waarneming, van een impuls. Iets resoneert, zomaar. Dit voelen we en kunnen we meteen vertrouwen. Zonder het rationeel weg te redeneren, zonder het met actief denken weg te redeneren.

Dit doen we heel praktisch met de Miksang methode, waarbij we onze intuïtieve resonantie combineren met onderscheidingsvermogen, een vorm van toegepast denken. Stapsgewijs komen we dan precies bij hoe we onze resonantie met de camera kunnen uitdrukken, precies zoals we het gezien hebben. Zonder dat er iets teveel bij zit of iets er uit gelaten hebben.

Feestelijke oplettendheid

Ik wens je een feestelijke oplettendheid!
Dat je vele momenten en tussendoormomenten van levendig en direct zien mag ervaren, vrij van meningen en vrij van het willen veranderen.

Onbevangen en vreugdevol – omdat het goed voelt.


©Hèlen A Vink, Zandvoort, 24 december 2016