De beste camera

Is waar iedereen op hoopt dat deze ooit gemaakt wordt of al bestaat! En… inderdaad. Deze camera bestaat. In het oerwoud van de razendsnelle ontwikkelingen van digitale camera’s en de digitale mogelijkheden, en het grote aanbod van camera’s in alle formaten en prijsklassen, bestaat er werkelijk de beste camera.

Ik hou de ontwikkelingen zijdelings en met interesse bij, omdat het bij mijn beroep hoort. Gelukkig vind ik het nog leuk ook en is het ook een ontzettend leuke tijd nu, omdat de camera’s steeds gebruiksvriendelijke worden én beter en kleiner en lichter en goedkoper. Als ik wil weten hoe een nieuwe camera in de praktijk bevalt dan kijk ik eerst op de website van deze twee professionele testers:

Steve’s Digicams
Camera Labs

En wat is dan die beste camera?

Nou, dat is simpelweg JOUW camera. Altijd!

Hoeveel menumogelijkheden en snufjes er ook op een camera aanwezig zijn, als jij jouw camera kent en beter leert kennen wordt het vanzelf, op een natuurlijke wijze, de beste camera die er bestaat. Of het nu een spiegelreflex camera met verwisselbare lenzen, een compact camera, of een superzoom compact camera of een systeem camera is. De duurste of de goedkoopste of een mooie middenklasse.

Als jij jouw visuele waarneming hiermee maar kan uitdrukken. Precies, zoals jij het ziet, met alle benodigde instellingen, elegant weergegeven. Je weet wat jouw camera kan én wat de camera/lens niet kan, of daar kom je al doende wel achter.

Doe.
Fotografeer.
Neem je tijd als je fotografeert.
Eén moment tegelijk.
Druk de knop pas in als je vertrouwensvol weet dat je de juiste ISO, de juiste diafragma hebt ingesteld én ziet dat de sluitertijd niet te langzaam is.

Dit doe je natuurlijk niet altijd zo, maar zo af en toe.
Hoe bewuster je dit doet bij tijd en wijle hoe makkelijker je dit automatisch gaat toepassen.
Vertrouw dat het tijd nodig heeft hiermee vertrouwd te raken.

Als je later de foto’s op jouw computer bekijkt, kijk ook welke instellingen je gebruikt hebt. Deze volledige info zit   opgeslagen in ieder fotobestand. Hier leer je veel van hoe je camera werkt tijdens het fotograferen: waarom de foto qua techniek wel is gelukt of niet is gelukt.

Laat jouw camera jouw beste vriend/vriendin zijn
En net als met iedere vriendschap: door de tijd heen, en door alle ervaringen en uitstapjes met elkaar groeit het vertrouwen.

Laat je niet gek maken door de reclames over de nieuwste camera met de nieuwste snufjes, door adviezen van enthousiasme of cynische fotovrienden en wordt zeker niet moedeloos van jouw camera omdat je denkt dat het je niet lukt.

Een paar cruciale fotografische technieken
Verdiep je in een paar simpele maar cruciale fotografische basistechnieken, en hoe jij dat met de instellingen op jouw camera kan toepassen, en je kan alles fotograferen.
Zodat de foto precies weergeeft wat jou raakt.
En weten dat je ook kan loslaten.
Omdat wat je fris en direct ziet soms gewoon niet lukt dat met de camera vast te leggen 🙂

Miksang Contemplatieve Fotografie gaat helemaal over plezier hebben, en niet over lijden.

Geniet ervan!

©Hèlen A Vink, Zandvoort, 30 maart 2015

Deze post is ook beschikbaar in: Engels Spaans