Bloesem bekijken & het leven genieten

Hanami

In de Japanse cultuur bestaat het woord ‘hanami’, wat letterlijk ‘bloemen bekijken’ betekent: ‘hana’ is ‘bloesem’ en ‘mi’ is ‘kijken’. Hier gaat het over het genieten van de vergankelijke schoonheid van de kersenbloesem van de sakura boom. Specifiek de sierkers. Iets minder bekend is ‘umemi’ – de pruimenbloesem genieten.

Eerbetoon aan vernieuwing en vergankelijke schoonheid

In Japan is de traditie ontstaan van de bloesembomen eren, door gedichten te maken en offergaven te brengen; een eerbetoon aan vernieuwing en vergankelijke schoonheid. De afsluiting van deze dag vindt plaats onder het genot van saké – Japanse rijstwijn – en lekkere hapjes.

Hanamisatsuri

Zaterdag 9 april bezocht ik het jaarlijkse Kersenbloesemfestival in het Amsterdamse Bos bij Amstelveen, hanamisatsuri genoemd. Met optredens, muziek, Japanse snacks, een variatie aan Japanse culturele specialiteiten. En een multiculture picknick-middag!

Contemplatieve fotografie beoefenen

In een drukbezocht bloesempark: middenin allerlei activiteiten en mensendrukte. De beoefening is de momenten dat ik iets zie herkennen èn er ook even bij stilstaan. Lang genoeg om te onderscheiden wat mij raakte, zonder me te hoeven verliezen in de context, of in waar het over gaat.

De tijd nemen

Lang genoeg om rustig te blijven ademhalen, te blijven voelen(is het tijd een pauze te nemen en te gaan zitten?) en te onderscheiden wat er wel en wat er niet bij zijn visuele waarneming hoort. Wat een beleving!