FAQ – Veel Gestelde Vragen

 • Welke camera heb ik nodig voor de cursus?

De Miksang workshops zijn geheel digitaal. Een geschikte digitale camera kan zijn: een compact camera, een systeem camera of een spiegelreflex camera. Geen smartphone!

Voor de camera is een minimaal pixelvermogen van 8.0 met een verwisselbare geheugenkaart een vereiste. Hoe hoger het pixelvermogen hoe beter de kwaliteit, en een camera tussen de 8.0 en (>)24.0 megapixel is aan te raden. Kijk in de handleiding van uw camera hoe u de diafragma/scherptediepte en de sluitertijd kan instellen. Ook zijn de automatische en half-automatische instellingen op de hedendaagse digitale camera’s zijn tegenwoordig heel goed, en is om in Miksang 1 mee te beginnen helemaal prima.

In Miksang workshops zijn we geïnteresseerd in onze waarnemingen, en hoe we deze ervaringen door middel van het medium fotografie uitdrukken met onze camera. Basiskennis en vaardigheid hebben over de sluitertijd, diepteveld/diafragma en ISO helpt hierbij. Maar ook de automatische en half-automatische instellingen op de hedendaagse digitale camera’s zijn tegenwoordig heel goed.

Tip: wilt u niet helemaal handmatig en ook niet helemaal automatisch fotograferen? Dan is het handig om te leren werken met de Aperture Value instelling(A of AV), dit is de camera-instelling met diafragma voorkeur. Hier heeft u controle over hoeveel scherptediepte u nodig heeft en houdt u de sluitertijd in de gaten (of deze voldoende is).

 • Welke lens heb ik nodig?

Een digitale camera met een allround lens waarbij het mogelijk is half-automatische te fotograferen is aan te bevelen.
Let op: een speciale macrolens is niet geschikt voor deze workshop.

Een compact camera met zoom is ook helemaal prima.

 • Heb ik fotografie-ervaring nodig voor deze cursus?

Nee. Indien nodig kunnen wij u de grondbeginselen van een camera leren. De rest van de cursus gaat over het synchroniseren van oog en geest, en hoe deze ervaring zo eenvoudig mogelijk uit te drukken met de camera.

 • Heb ik extra apparatuur nodig?

Nee. Er wordt geen gebruik gemaakt van een statief, flitser of filters. In contemplatieve fotografie is het niet nodig speciale effecten en extra apparatuur in te zetten.

 • Wat is er nog meer bij inbegrepen?

Vooraf aan de workshop, ontvangt u een cursusboek/reader.
Dit wordt u per post of per email in pdf-formaat toegezonden.

 • Heb ik een laptop nodig?

Als u in het bezit van een laptop bent neem deze mee voor selecteren van de foto’s.
Aub zorg dat u bekend met:

– een softwareprogramma op uw computer om de digitale foto’s te kunnen uploaden.
– hoe de foto’s te selecteren.
– hoe u de selectie foto’s op een usb stick overzet.

 • Is de accommodatie inbegrepen?

Nee. U zult zelf zorg moeten dragen voor uw overnachtingmogelijkheid.
Indien u hulp nodig heeft of een aanbeveling nodig heeft, kunt u contact opnemen en helpen wij graag.

 • Is de workshop inclusief lunch?

Nee (tenzij anders vermeld).
We zullen een paar keer gezamenlijk lunchen; dit is optioneel en niet inbegrepen bij de cursusprijs.

 • Ik heb geen auto, is dat een probleem?

Indien nodig zullen we carpooling organiseren op weg naar een oefenlocatie buiten, of we reizen gezamenlijk met het OV. U dient zelf voor vervoer te zorgen om naar de cursuslocatie te komen.

 • Is de eerste avond optioneel?

Nee. De eerste avond voorziet u van informatie over de relevante onderwerpen en is de basis voor de gehele cursus. Er wordt een lezing gegeven en een diashow vertoond, en dit is tevens de kennismaking met de Miksang/Dharmakunst leringen. Behalve dat er een algemene oriëntatie plaatsvindt zal er ook informatie gegeven worden over de verschillende aspecten van de logistieke aard van de cursus, zoals de locatie van de visuele oefeningen en de buitenopdrachten etc.

 • Kan ik 1 of meerdere dagdelen van de cursusdagen missen?

Het is niet aan te raden, maar zal geheel van uzelf afhangen. De introductielezing en fotopresentatie op de eerste avond is een voorwaarde voor deelname. Er is geen korting mogelijk voor een gedeeltelijke deelname. De 3-daagse workshop heeft een natuurlijk en opbouwend verloop en ieder gedeelte is een belangrijk onderdeel van de totale ervaring. Het beste is dat u het zo organiseert dat u volledig kunt deelnemen. Voor de laatste dag is het aan te bevelen tot 17.30 uur aanwezig te kunnen zijn.

 • Annulering en restitutie

Miksang vergoedt geen enkel gedeelte van het lesgeld tenzij de workshop wordt geannuleerd.
Als uw deelname vlak voor aanvang van de workshop verhinderd wordt door speciale omstandigheden(ziekte, ongeval, overlijden), bestaat de mogelijkheid om binnen een jaar van oorspronkelijke registratie deel te nemen aan dezelfde workshop ( of in overleg deelname aan een andere workshop, geldt alleen voor vervolgworkshops) in Nederland. Verzoeken om restitutie na afloop van de cursus kunnen niet meer gehonoreerd worden. De Miksang leraar/leraren moeten ver voor de datum van de workshop de locatie- en accommodatiekosten regelen. De organisatie hiervan hangt samen met de aanmeldingen vooraf. Aub bevestig uw reis- en accommodatie-reserveringen pas zodra u de definitieve bevestiging heeft ontvangen dat de workshop het minimale aantal benodigde aanmeldingen heeft, en u hierover een email heeft ontvangen van de Miksang organisatie. Miksang Fotografie is niet verantwoordelijk voor de vergoeding van de kosten van vliegtickets, treintickets, hotelkamers of enig andere reisgerelateerde kosten. Lees ook Algemene Voorwaarden >

 • Is er korting of een tegemoetkoming mogelijk?

– Gedeeltelijke tegemoetkoming voor een workshop hangt af van het aantal aanmeldingen en het kunnen aantonen van de werkelijke noodzakelijkheid. Aub neem contact op zodat we samen een oplossing kunnen vinden.
– In overleg is gespreide betaling altijd mogelijk.

 • Neem contact op:

E: klik hier >>

T: 06 53 52 57 59

Deze post is ook beschikbaar in: Engels, Duits, Spaans