FAQ – Veel Gestelde Vragen


Welke camera heb ik nodig voor de Miksang training?

De Miksang workshops zijn geheel digitaal. Een geschikte digitale camera kan zijn: een compact camera, een systeem camera of een spiegelreflex camera. Geen smartphone!

Voor de camera is een minimaal pixelvermogen van 8.0 met een verwisselbare geheugenkaart een vereiste. Hoe hoger het pixelvermogen hoe beter de kwaliteit, en een camera tussen de 8.0 en (>)24.0 megapixel is aan te raden. Kijk in de handleiding van uw camera hoe u de diafragma/scherptediepte en de sluitertijd kan instellen. Ook zijn de automatische en half-automatische instellingen op de hedendaagse digitale camera’s tegenwoordig heel goed, en om in Miksang 1 mee te doen helemaal prima.

In Miksang workshops zijn we geïnteresseerd in onze waarnemingen, en hoe we deze ervaringen door middel van het medium fotografie uitdrukken met onze camera. Basiskennis en vaardigheid hebben over de sluitertijd, diepteveld/diafragma en ISO helpt hierbij. Maar ook de automatische en half-automatische instellingen op de hedendaagse digitale camera’s zijn tegenwoordig heel goed.

Tip: wilt u niet helemaal handmatig en ook niet helemaal automatisch fotograferen? Dan is het handig om te leren werken met de Aperture Value instelling(A of AV), dit is de camera-instelling met diafragma voorkeur. Hier heeft u controle over de scherptediepte en houdt u de sluitertijd in de gaten. In Miksang zijn we geïnteresseerd hoe we de camera inzetten zodat de foto laat zien zoals wij het zien: dit doen we met de scherptediepte/diafragma.


Welke lens heb ik nodig?

  • Een digitale camera met een allround zoomlens waarbij het mogelijk is half-automatisch te fotograferen is aan te bevelen. Een lens met een vast brandpunt afstand, waar je niet mee kan inzoomen is niet aan te raden. Let op: een speciale macrolens is niet geschikt voor deze workshop.
  • Een compact camera met zoom en waar een macrofunctie op zit is helemaal prima.

Heb ik fotografie-ervaring nodig voor de Miksang training?

Nee. Indien nodig kunnen wij u de grondbeginselen van een camera leren. De rest van de cursus gaat over het synchroniseren van oog en geest, en hoe deze ervaring zo eenvoudig mogelijk uit te drukken met de camera.


Heb ik extra apparatuur nodig?

Nee. Er wordt geen gebruik gemaakt van een statief, flitser of filters. In contemplatieve fotografie is het niet nodig om speciale effecten en extra apparatuur in te zetten.


Wat is er nog meer bij inbegrepen?

Vooraf aan de workshop, ontvangt u een cursusboek/reader.
Dit wordt u per email in pdf-formaat toegezonden, en ontvangt u op de eerste avond/dag in een uitgeprinte versie .


Heb ik een laptop nodig?

Als u in het bezit van een laptop bent neem deze mee voor selecteren van de foto’s. Zorg dat u de camera aan de computer kan aansluiten met het juiste kabeltje of zorg dat de SD-kaart in de computer past.

Aub zorg dat u bekend met:

  • een softwareprogramma op uw computer om de digitale foto’s te kunnen uploaden
  • hoe de foto’s te selecteren
  • hoe u de selectie foto’s op een usb stick overzet

Is de accommodatie inbegrepen?

Nee. U zult zelf zorg moeten dragen voor uw overnachtingmogelijkheid.
Indien u hulp nodig heeft of een aanbeveling nodig heeft, kunt u contact opnemen en helpen wij graag.


Is de workshop inclusief lunch?

Nee (tenzij anders vermeld).
We zullen een paar keer gezamenlijk lunchen; dit is optioneel en niet inbegrepen bij de cursusprijs.


Ik heb geen auto, is dat een probleem?

De buitenactiviteiten als visuele oefeningen en de foto-opdrachten vinden plaats op loopafstand van de workshop locatie. Indien dit niet zo is organiseren we carpooling op weg naar een oefenlocatie buiten, of we reizen gezamenlijk met het OV. U dient zelf voor vervoer te zorgen om naar de cursuslocatie te komen.


Is de online lezing optioneel?

Nee. Deze lezing voorziet u van informatie over de relevante onderwerpen en is de basis voor de gehele cursus. In de lezing maakt u kennis met de basisprincipes waar iedere dag in de lesdagen op wordt ingegaan. In de online lezing wordt er een fotopresentatie vertoond. En dit is tevens de kennismaking met de Miksang leringen en de Dharmakunst leringen.


Als de introductielezing live is: is de lezing optioneel?

Nee. Deze lezing voorziet u van informatie over de relevante onderwerpen en is de basis voor de gehele cursus. In de lezing maakt u kennis met de basisprincipes waar iedere dag in de lesdagen op wordt ingegaan. In de online lezing wordt er een fotopresentatie vertoond. En dit is tevens de kennismaking met de Miksang leringen en de Dharmakunst leringen.
Behalve dat er een algemene oriëntatie plaatsvindt zal er ook informatie gegeven worden over de verschillende aspecten van de logistieke aard van de cursus, zoals de locatie van de visuele oefeningen en de buitenopdrachten etc.


Kan ik 1 of meerdere dagdelen van de lesdagen missen?

Het is niet aan te raden, maar zal geheel van uzelf afhangen. De introductielezing en fotopresentatie is een voorwaarde voor deelname. Er is geen korting mogelijk voor een gedeeltelijke deelname. De 3-daagse workshop heeft een natuurlijk en opbouwend verloop en ieder gedeelte is een belangrijk onderdeel van de totale ervaring. Het beste is dat u het zo organiseert dat u volledig kunt deelnemen. Voor de laatste dag is het aan te bevelen tot 18.00 uur aanwezig te kunnen zijn.


Annulering en restitutie

Miksang vergoedt geen enkel gedeelte van het lesgeld tenzij de workshop wordt geannuleerd.
Als uw deelname vlak voor aanvang van de workshop verhinderd wordt door speciale omstandigheden(ziekte, ongeval, overlijden van naasten), bestaat de mogelijkheid om binnen een jaar van oorspronkelijke registratie deel te nemen aan dezelfde workshop (of in overleg deelname aan een andere workshop – alleen geldig voor vervolgworkshops) in Nederland. Verzoeken om restitutie na afloop van de cursus kunnen niet meer gehonoreerd worden. De Miksang leraar/leraren moeten ver voor de datum van de workshop de locatie- en accommodatiekosten regelen. De organisatie hiervan hangt samen met de aanmeldingen vooraf. Aub bevestig uw reis- en accommodatie-reserveringen pas zodra u de definitieve bevestiging heeft ontvangen dat de workshop het minimale aantal benodigde aanmeldingen heeft, en u hierover een email heeft ontvangen van de Miksang organisatie. Miksang Fotografie is niet verantwoordelijk voor de vergoeding van de kosten van vliegtickets, treintickets, hotelkamers of enig andere reisgerelateerde kosten. Lees ook Algemene Voorwaarden >


Is er korting of een tegemoetkoming mogelijk?

  • Gedeeltelijke tegemoetkoming voor een workshop hangt af van het aantal aanmeldingen en het kunnen aantonen van de werkelijke noodzakelijkheid.
  • Aub neem contact op zodat we samen een oplossing kunnen vinden.
  • In overleg is gespreide betaling altijd mogelijk.

Heeft u een andere vraag?

Neem contact op:


Hèlen Vink – Miksang Fotografie – Veel Gestelde Vragen 2020