De wolken verwijderen

Het is niet zozeer dat meditatiebeoefening
onze waarneming verscherpt, maar meditatie
maakt het mogelijk waarnemingen op te merken.
Het is een kwestie het verwijderen van de wolken,
in plaats van de zon opnieuw te creëren 

Chögyam Trungpa

Miksang Fotografie wordt ook wel meditatie-in-actie genoemd.

Met zitmeditatie trainen we onze aandacht, onze aandachtigheid. Door iedere keer als we afgeleid worden door onze eigen gedachten, ons hele zelf weer te richten. Zodra we merken dat we in gedachten opgegaan zijn, keren we terug naar de ademhaling en ons lichaam. Naar de inademing en de uitademing. Door onze mond en neus, in onze longen, laten we op natuurlijke wijze de ademhaling in onze buik, in onze hele torso landen. Op natuurlijke wijze laten we deze weer naar buiten gaan. In en uit.

De wolken van gedachten lossen op. Voor eventjes, of langer.
We zijn.

Zo komt de heldere hemel van ons altijd aanwezige gewaarzijn en de zon van onze innerlijke inherente rijkdom moeiteloos tevoorschijn.

Hoe brengen we meditatie in actie?

Met contemplatieve fotografie brengen we onze aandacht iedere keer terug naar onbevangen kijken: zodra we merken dat we afgeleid worden door onze gedachten, associaties, dagdromen, oordelen. Zodra we weg zijn van het onbevangen kijken, afgeleid en geabsorbeerd door gedachten over bv een mooie foto willen maken, of dat we het willen veranderen, of dat we denken dat we niets zien.

Wat voor wolk van gedachten dan ook: we brengen onze aandacht terug naar het zintuigelijk nu. Naar het onbevangen kijken, naar de geluiden om ons heen, hoe we staan, de sensatie van wind, van zonnewarmte, van regen.

We zijn weer met onze aandacht volledig aanwezig in het hier en nu. We kijken, onbevangen, zonder enig idee over hoe en wat. Voor eventjes of langer. We zien.

We zien en iets resoneert, we worden geraakt, we voelen een vonk, een schokje.
Iets wat we zien raakt ons, zomaar.

Met contemplatieve fotografie verbinden we ons zijn en deze ervaring van zomaar iets helder zien, geraakt zijn zonder het te willen of moeten uitvogelen, met onze camera. En dan volgt de laatste handeling om deze ervaring iets zien en van geraakt zijn te voltooien: we maken een foto.

Zonder dat er te veel op staat, zonder dat er te weinig op staat.

Precies genoeg, elegant, vol vertrouwen, zonder haast, zonder aarzeling, passievol.

Eén moment tegelijk.

Zonder wolken, vol zon.

Foto ©Hèlen A Vink, Zandvoort 2 mei 2015

Deze post is ook beschikbaar in: Engels Spaans