Fotografie & wijsheid

Miksang Contemplatieve Fotografie – Inspiratie


Over hoe ik Miksang Contemplatieve Fotografie, visuele wakkerheid, plezier, gewaarzijn, nuheid, wijsheid en liefdevolle creatieve expressie integreer en manifesteer in mijn dagelijks leven.


Mijn inspiratiebronnen

 • over het proces van creativiteit en kunst in het licht van dharmakunst
 • over contemplatieve fotografie en pure fotografie
 • over visuele wakkerheid, pure waarneming, meditatie en meditatie in actie
 • over passie en expressie.
 • de rode draad: wakker, blij en volledig gewaar-zijn in het nu.
 • de kracht van NU-heid: het manifesteren en creatieve expressie vanuit nu-heid en de onvermijdelijke synchroniciteit die zich zo-zijnde en zodoende ontvouwt.

Kijk hieronder wat met en voor jou resoneert!


Miksang Contemplatieve Fotografie – hoe het begon!

Over de grondlegger van de contemplatieve kunsten; Dharmakunst.
Chögyam Trungpa: meditatiemeester, leider, vernieuwer, kunstenaar en inspirator.

dharmakunst
 • De contemplatieve benadering van fotografie, Miksang, (wat zich laat vertalen als ‘Goed Oog’, maar ook meerdere lagen van betekenis in zich draagt) is grotendeels gebaseerd op de leringen van Chögyam Trungpa Rinpoche over Dharmakunst.
 • Na aankomst in het westen ontmoette Chögyam Trungpa behalve studenten geïnteresseerd in boeddhisme en meditatie, ook vele kunstenaars.
 • Zijn affiniteit met kunst komt voort uit zijn eigen training in de kunsten die hij als jonge jongen genoot, als onderdeel van zijn opleiding tot tulku: o.a. kalligrafie, dans, poëzie, boogschieten, schilderen.
 • Het cruciale verschil vanuit zijn opleiding is dat de beoefening van kunst een uitdrukking is van wakkerheid en elegantie.
Chogyam Trungpa Ikebana
 • Na zijn vlucht uit Tibet 1959, via India naar Engeland in 1963 en naar Amerika in 1970, nam Chögyam Trungpa ook fotografieles. Op jonge leeftijd begon hij al met fotograferen, en het ondertussen steeds modernere medium fotografie had hij al snel onder de knie.
 • Vanaf deze tijd zijn de foto’s die hij maakte niet alleen een reflectie van de tijd. Eerder een reflectie van zijn manier van kijken, zien en als uitdrukking van zijn grote waardering van het zien van de dingen zoals ze zijn. De magie van het alledaagse.
 • Zijn benadering van fotografie komt voort uit de magische smeltkroes zijn diepe training in alle aspecten van het (Tibetaans)boeddhisme, de Shambalaleringen én van westerse technologie: de camera.

 • Het woord Miksang, in Miksang Contemplatieve Fotografie, is bedacht door Chögyam Trungpa. De beoefening en deze benadering van contemplatieve fotografie heeft door Michael Wood vorm gekregen en is de beginjaren samen met John McQuade verder ontwikkeld.

Foto’s @ Chögyam Trungpa

dharmakunst, miksang fotografie, contemplatieve fotografie, boeddhisme, meditatie, spiritueel, yoga, creativiteit
 • Uit de verzameling van Shambhala Archives, een selectie foto’s uit de hand van Chögyam Trungpa (1939 – 1987). Klik hier>>
 • ‘First Thought Best Thought’, een diashow met een selectie foto’s van Chögyam Trungpa. Beeldend verteld door Andy & Wendy Karr. Klik & luister hier>>

Miksang met Michael Wood

Mijn eerste kennismaking met Shambhala-boeddhisme, meditatie en dharmakunst was 1997. Na 10 jaar in de Shambhala organisatie bij vele leraren dharmakunst workshops te hebben gevolgd, alsook het traditioneel Tibetaans-boeddhisme, Shambhala Training en Shambhala-boedhisme te hebben gestudeerd en beoefend in Nederland, Duitsland, Frankrijk, USA en Canada, kwam ik Miksang Fotografie tegen.

Van 2006 – 2011 heb ik Miksang Contemplatieve Fotografie gestudeerd bij Michael Wood.

Hier een mooi filmpje over zijn route met fotografie, dharmakunst en de ontwikkeling van Miksang Contemplatieve Fotografie.


Integreren van kunst & wijsheid

Integrating Art & Wisdom  – een inspirerende lezing door Kongtrul Jigme Namgyal. Over kunst en universele wijsheid-principes en hoe we dit kunnen integreren in het dagelijks leven.

Deel 1: Integrating Art & Wisdom – Shambhala Center Berkely, June 11, 2008
Deel 2: Integrating Art & Wisdom – Shambhala Center Berkely, June 11, 2008

Kongtrul Rinpoche (1964) is een boeddhistische leraar die sinds 1989 in de VS woont met zijn gezin en wereldwijd reist en lesgeeft.

Dzigar-Kongtrul-Rinpoche

Met een creatieve beoefening vinden we een universele vreugde 

Creativiteit kan in essentie worden begrepen als de beoefening van onze eigen natuur en de uitdrukking hiervan. Je kunt je weg vinden naar deze natuur door middel van creativiteit, of je kunt uit deze natuur komen om creativiteit te uiten. Beide moeten worden gewaardeerd als het beste van het potentieel van onze geest.

Geboren in India, en opgegroeid in het Tibetaans kloosterleven waar hij een intensieve training in alle onderdelen de boeddhistisch leer en beoefening heeft ontvangen. Ook onderdeel van zijn training was kalligrafie, muziek en rituele dans. Zijn diepe interesse in activiteiten die de natuur van de geest tot uitdrukking brengt, waar meditatie voor bedoeld is, bracht hem in aanraking met de moderne hedendaagse kunst. In de jaren ’90 begon hij met schilderen onder begeleiding van de Franse abstract expressionistische kunstenares Yahne Le Toumelin. In abstracte schilderkunst vind hij zijn expressie waarin hij moderne kunst en de natuur van de geest combineert.

Natural Vitality’ Een inspirerende lezing over kunst en beoefening – tijdens de expositie van zijn schilderijen in Tibet House, New York, 2008

Kongtrul Rinpoche exposeert ook regelmatig. Kijk hier op zijn website voor zijn schilderijen>> Meer over Kongtrul Rinpoche op mangalashribhuti.org >

Met veel dank aan Kongtrul Jigme Namgyal, voor zijn inspirerende en actuele uitdrukking van pure creativiteit!

Saul Leiter (03/12/1923 – † 26/11/2013)

Een Amerikaanse fotograaf en kunstschilder. Zijn vroege werk in de jaren 1940 en 1950 was een belangrijke bijdrage aan de New York School.


Straight Photography

Een stroming uit het vroege begin van fotografie, begin 1900, met de nadruk op directheid zonder manipulatie. Fotografie was een nieuw medium en net op weg naar de status van ‘kunstvorm’, en er ontstond een stroming die zich Straight Photography noemde.

Bashar

Bashar wordt gechanneld door Darry Anka.

Over de bron van ware creativiteit:
Zijn uitleg over de ‘wetmatigheid’ van het opvolgen van jouw hoogste enthousiasm, één moment tegelijk, met het beste van je kunnen zover als jij kan. Cruciaal: zonder enige verwachting over de uitkomst.

Hier een inspiratierente uitwisseling, uit een lezing waar Bashar spreekt met een deelneemster over het pad volgen van jouw hoogste enthousiasme: ‘finding your highest excitement’.

Beethoven muziek; deze heeft een helende kracht vanwege de samenstelling van de frequentie van heling tijdens het luisteren.

24 uurs ‘loop’ van de eerste drie minuten van Beethoven’s 7e symfonie

This post is also available in: Engels Spaans