Miksang Fotografie – mijn inspiratie
Over hoe ik het plezier van Miksang Fotografie, visuele wakkerheid, gewaarzijn, nuheid, wijsheid en oprechte creatieve expressie integreer beoefen en integreer en in mijn dagelijks leven.
Mijn inspiratiebronnen
- over het proces van creativiteit en kunst in het licht van dharmakunst
- over contemplatieve fotografie en pure fotografie
- over visuele wakkerheid, pure waarneming, meditatie en meditatie in actie
- over passie en expressie
- over de rode draad van wakker, blijmoedig en volledig gewaar-zijn in het nu
- de kracht van NU-heid: het manifesteren en creatieve expressie vanuit nu-heid en de synchroniciteit die zich zozijnde en zodoende ontvouwt
Miksang Contemplatieve Fotografie – hoe het begon!
De grondlegger van de contemplatieve kunsten; Dharmakunst.
Chögyam Trungpa: meditatiemeester, leider, vernieuwer, kunstenaar en inspirator. Vanuit zijn traditionele scholing in Tibet kwam hij rond 1969 naar het westen met de leringen van het klassiek Tibetaans-boeddhisme, Shambhala en Dharmakunst.

- Deze contemplatieve benadering van fotografie, Miksang is grotendeels gebaseerd op de leringen van Chögyam Trungpa Rinpoche over Dharmakunst.
- Na aankomst in het westen ontmoette Chögyam Trungpa behalve studenten geïnteresseerd in boeddhisme en meditatie, ook vele hedendaagse kunstenaars.
- Zijn affiniteit met kunst komt voort uit zijn eigen training in de kunsten die hij als jonge jongen genoot als onderdeel van zijn opleiding tot Tulku: o.a. kalligrafie, dans, poëzie, boogschieten, thangka schilderen.
- Het cruciale verschil met de westerse kunsten vanuit zijn opleiding in Tibet is dat de beoefening van kunst een uitdrukking is van wakkerheid en elegantie.

- Na zijn vlucht uit Tibet 1959, via India naar Engeland in 1963 en naar Amerika in 1970, nam Chögyam Trungpa ook fotografieles. Op jonge leeftijd begon hij al met fotograferen in Tibet, en eenmaal in het westen nam hij lessen in fotografie en kreeg hij het steeds moderner wordende medium fotografie snel onder de knie.
- Vanaf deze tijd zijn de foto’s die hij maakte niet alleen een reflectie van de tijd en cultuur. Maar is het eerder een reflectie van zijn manier van kijken en zien, en als uitdrukking van zijn grote waardering van het ervaren van het zien van de dingen zoals ze zijn. De magie van alledaagse schoonheid.
- Zijn benadering van fotografie komt voort uit de magische smeltkroes van zijn diepe training in alle aspecten van het (Tibetaans) boeddhisme, de Shambalaleringen, Dharmakunst én van westerse technologie: de camera.
- Zijn vriendschap met de Japanse zenleraar en tijdsgenoot Shunryu Suzuki Roshi, had een grote invloed op de esthetiek en inrichting van de Shambhala meditatie centra. In plaats van de traditionele Tibetaanse schrijnen, die veelal druk bezaaid zijn met afbeeldingen en religieuze decoratie, vereenvoudigde Trungpa Rinpoche de schrijn en inrichting. Ook introduceerde hij Japans-boeddhistische rituelen en kunstdisciplines als Oryoki (‘precies genoeg eten’), Kado (het pad van de bloem), Kyudo (het pad van de boog) en Bugaku (Japanse hofdans).
- Het woord Miksang in Miksang Contemplatieve Fotografie is bedacht door Chögyam Trungpa. De beoefening en deze benadering van contemplatieve fotografie heeft door Michael Wood vorm gekregen onder verdere begeleiding van Vajra Regent Ösel Tendzin, de rechterhand van Trungpa. In de loop van deze jaren hebben Michael wood en John McQuade samen Miksang verder ontwikkeld. In de verdere loop van de jaren ontstonden twee verschillende stromingen van Miksang Contemplatieve Fotografie.
Foto’s @ Chögyam Trungpa

- Uit de verzameling van Shambhala Archives, een selectie foto’s uit de hand van Chögyam Trungpa (1939 – 1987). Klik hier >> (update 2019: helaas vereist dit nu jouw emailadres om te kunnen kijken)
- ‘First Thought Best Thought’, een diashow met een selectie foto’s van Chögyam Trungpa. Beeldend verteld door Andy & Wendy Karr. Klik hier en kijk & luister >>
Miksang met Michael Wood
Mijn eerste kennismaking met Shambhala-boeddhisme, meditatie en dharmakunst was in 1997.
Gedurende 16 jaar heb in de Shambhala organisatie bij vele leraren Dharmakunst-workshops gevolgd, alsook heb ik gepassioneerd het traditioneel Tibetaans-boeddhisme, Shambhala Training en Shambhala-boedhisme gestudeerd en beoefend. In Nederland, Duitsland, Frankrijk, USA en Canada.
Na zo’n 5 jaar hoorde ik voor het eerst over Miksang Fotografie – wat me destijds niet erg boeide en het was ook niet in de buurt.
Weer 5 jaar later was er wel een klik omdat ik de eerste Miksang workshop in Europa coördineerde. Bij deze ontmoeting begreep ik dat het niet over fotografie ging, maar over de combinatie van wakkerheid en creatieve expressie met de camera. Gebaseerd op eeuwenoude leringen over waarneming uit het Boeddhisme en Shambhala en de ervaringen van vele leraren in combinatie met een modern westers medium!
In één oogopslag zag ik en voelde ik de pracht, kracht en toegankelijkheid van deze twee stromingen.
Van 2006 – 2011 heb ik Miksang Fotografie gestudeerd bij Michael Wood, en in 2009 ben ik afgestudeerd als Miksang Instructeur.
Hier een mooi filmpje over hoe Michael Wood vanuit zijn fotografische professie bij Dharmakunst terechtkwam en de foto’s van Chögyam Trungpa zag. Dit werd een keerpunt in zijn leven en vormde het begin van de ontwikkeling van Miksang Contemplatieve Fotografie.
Integreren van kunst & wijsheid
Integrating Art & Wisdom – een inspirerende lezing door Kongtrul Jigme Namgyal. Over kunst en universele wijsheid-principes en hoe we dit kunnen integreren in het dagelijks leven.
Deel 1: Integrating Art & Wisdom – Shambhala Center Berkely, June 11, 2008 Deel 2: Integrating Art & Wisdom – Shambhala Center Berkely, June 11, 2008 Kongtrul Rinpoche (1964) is een boeddhistische leraar die sinds 1989 in de VS woont met zijn gezin en wereldwijd reist en lesgeeft.
Met een creatieve beoefening vinden we een universele vreugde
Creativiteit kan in essentie worden begrepen als de beoefening van de aard van onze geest en de uitdrukking hiervan. Je kunt je weg vinden naar deze inherente aard van de geest door middel van creativiteit, en je kunt vanuit deze aard van de geest creatieve expressie geven. Beide richtingen kunnen worden gewaardeerd als het beste van het potentieel van onze geest en ons zijn en manifestatie van waarachtig zijn.
Geboren in India en opgegroeid in het Tibetaans kloosterleven waar hij een intensieve training in alle onderdelen de boeddhistisch leer en beoefening heeft ontvangen. Ook was kalligrafie, muziek en rituele dans onderdeel van zijn training. Zijn diepe interesse in activiteiten die de aard van de geest tot uitdrukking brengt, waar meditatie voor bedoeld is, bracht hem in aanraking met de moderne hedendaagse kunst. In de jaren ’90 begon hij met schilderen onder begeleiding van de Franse abstract expressionistische kunstenares Yahne Le Toumelin. In abstracte schilderkunst vind hij zijn expressie waarin hij moderne kunst en de aard van de geest combineert.
Natural Vitality’ Een inspirerende lezing over kunst en beoefening – tijdens de expositie van zijn schilderijen in Tibet House, New York, 2008 Kongtrul Rinpoche exposeert ook regelmatig. Kijk hier op zijn website voor zijn schilderijen>> Meer over Kongtrul Rinpoche op mangalashribhuti.org >
Met veel dank aan Kongtrul Jigme Namgyal, voor zijn inspirerende en actuele uitdrukking van pure creativiteit!
Saul Leiter (03/12/1923 – † 26/11/2013)
Een Amerikaanse fotograaf en kunstschilder. Zijn vroege werk in de jaren 1940 en 1950 was een belangrijke bijdrage aan de New York School.
Straight Photography
Een stroming uit het vroege begin van fotografie, begin 1900, met de nadruk op directheid zonder manipulatie. Fotografie was een nieuw medium en begon zich als kunstvorm te ontwikkelen en een aantal fotograferen, zoals Edward Steichen en Alfred Stieglitz en Gertrude Käsebier, voegden zich bij het pictoralisme. Fotografie was net op weg naar de status van ‘kunstvorm’, die veelal de schilderkunst en grafische kunst imiteerde. Met zachte focus en allerlei technieken – zoals vaseline op de lens, krassen op het negatief, de foto beschilderen met allerlei ambachtelijke grafische vaardigheden – lag de focus vooral op het maken van mooie foto’s.
Rond 1910 raakte pictoralisme uit zwang en ontstond er documentaire en sociale fotografie. In deze periode ontstond ook een nieuwe stroming die zich Straight Photography noemde. Paul Strand was de voornaamste grondlegger, en begon op een eenvoudige manier naar de wereld te kijken en te ook technisch eenvoudig te fotograferen en haarscherp en zonder beeldmanipulatie.
Straight Photographers zijn fotograferen die fotografeerden zoals het er uit ziet. Ze fotografeerden onderwerpen zowel van dichtbij als veraf, in geometrische patronen en met oog voor grafisch schaduw- en lichtspel.
Na een ontmoeting met Paul Strand richtte Ansel Adams in 1930 de groep F/64 op: deze naam verwees naar de grootste scherptediepte van de lens destijds, zodat alles er scherp uitziet.
Bashar
Bashar wordt gechanneld door Darry Anka.
Over de bron van ware creativiteit:
Zijn uitleg over de ‘wetmatigheid’ van het opvolgen van jouw hoogste enthousiasm, één moment tegelijk, met het beste van je kunnen zover als jij kan. Cruciaal: zonder enige verwachting over de uitkomst.Hier een inspiratierente uitwisseling, uit een lezing waar Bashar spreekt met een deelneemster over het pad volgen van jouw hoogste enthousiasme: ‘finding your highest excitement’.
Beethoven muziek; deze heeft een helende kracht vanwege de samenstelling van de frequentie van heling tijdens het luisteren.
24 uurs ‘loop’ van de eerste drie minuten van Beethoven’s 7e symfonie