Fris Zien is geen speciaal talent

Fris zien is geen speciaal talent

Iets fris zien is geen speciaal talent. Het is een eigenschap waarmee we worden geboren.

We zijn gewoon vergeten dat we al fris kunnen zien. We zien natuurlijk wel fris, want dat gebeurt, maar we herkennen het grotendeels niet meer. Simpelweg omdat we in de loop van de jaren beter en beter zijn geworden in het denken!

Onze aandacht is altijd ergens

Onze aandacht is altijd ergens en gaat gewoontematig vaak naar het denken en naar de wolken van gedachten. Vaak zeer willekeurige richtingen op.

Denken is handig

Denken is handig en nodig, maar teveel denken maakt dat we ons moe en overlast gaan voelen. En daar denken we ook weer over na. In plaats van dat we met onze aandacht naar het voelen gaan, en van hieruit laten opkomen vanuit ons intuïtieve weten wat we nodig hebben of wat er nodig is. De willekeurigheid van onze gerichte aandacht is heel makkelijk te trainen, en als het leuk is is het makkelijk!

Altijd fris zien, ieder moment

We kunnen altijd, ieder moment weer in onze frisse blik stappen. Zo dichtbij is het al in ons. En hoe stappen we hierin?

Onze geest: denken versus fris zien

Daarom eerst iets hierover: als we het over onze geest hebben, hebben we het vaak over onze denkende geest. Dit deel van onze geest is heel actief! Simpelweg omdat we het denkgedeelte van onze geest zeer goed getraind hebben!

Open ruimte

Is een andere kwaliteit van onze geest.

Ruimte en jezelf ontspannen


Tijdens een boswandeling, aan het strand, of tuinieren in de tuin, hardlopen, sporten etc ontspan je je vaak overbelaste denkende geest. En geef je ruimte aan je innerlijke ruimte.

Hiermee train je niet zozeer je geest maar je ontspant: je lichaam, je actief denkende geest. En open je je zintuigen van horen, voelen, ruiken, proeven en zien.

Afdalen vanuit ons hoofd naar ons hart


  • In Zien Vanuit Je Hart trainen we de open ruimte van onze geest. Trainen betekent hier dat we met onze aandacht afdalen vanuit ons denken naar de open ruimte in onszelf. En vanuit de open ruimte in onszelf gronden we in ons hart, en geven ruimte aan ons intuïtieve weten, wat in de open ruimte in onszelf altijd al aanwezig is.
  • Onze ogen en cameraworden het instrument ons hart en geest samen te brengen. We oefenen het herkennen van momenten van fris zien. We oefenen vertrouwen dat deze momenten meer dan de moeite waard zijn!
  • We onderzoeken visueel en perceptueel onze directe omgeving; wat we met onze ogen en ons hart al gezien hebben, maar vaak door onze snelle denkende geest in de snelheid overslaan of gewoontematig wegredeneren.
©Hèlen A Vink, 5 april 2016