De glimlach in chaos

Het ongemak van chaos

Zodra we onthechten van onze fixaties, komen we los waar we ons zelf aan vasthouden en komen we los van waar we in geloven. Ons geloofssysteem lost op. Of het nou gaat over wat je leuk of niet leuk vindt, meningen over anderen en onszelf, dat we weten wat iets is, en als fotografie-liefhebbers wat een mooie foto maakt en wat niet. Deze onthechting ervaren we als ongemak. We ervaren een gevoel van innerlijke chaos.

Het ervaren van onthechting van onze fixaties is het ervaren van wat niet harmonieus is. Dit is onze innerlijke chaos, onze innerlijke woeligheid. Dus we eerst bestuderen we onze woeligheid.

Complete onvoorwaardelijkheid

In deze innerlijke woeligheid is er altijd een punt waar het stil is,. Dit is het balanspunt, in het midden. Het balanspunt van waaruit je beide kanten kan zien, en kan kiezen welke kant op te gaan.

Chaos geeft ons ook de gelegenheid alle aspecten te bekijken, beide kanten; zwart en wit. Als we beide kanten respecteren, zowel zwart als wit en het middenpunt als harmonie, kunnen we naar complete onvoorwaardelijkheid toegaan.

Glimlach

“Het probleem is dat we vergeten te glimlachen als we in onze chaos belanden. Als er chaos ontstaat is het mogelijk binnen deze chaos dat we kunnen glimlachen, wat verwarring en wrevel heelt.” C. Trungpa

©Hèlen A Vink - 12 maart 2015, Zandvoort