Hemel, Aarde, Mens & Magie

5-DAAGSE MIKSANG INTENSIVE


Hemel, Aarde, Mens & Magie


Deze workshop gaat van start!

Locatie: Tarifa, Spanje & Bolonia, Spanje & Tanger, Marokko

Datum: 15 – 20 november 2019

Start: vrijdagavond 15 november om 18.30 uur, met de introductielezing en fotopresentatie.

16 t/m 20 november vinden plaats met presentaties over de principes van hemel, aarde en mens, enkele visuele oefeningen, foto-opdrachten en besprekingen.

Instapvoorwaarde: voltooiing van Miksang 3 & op uitnodiging


Doe mee met dit magische avontuur van het alledaagse gewone en het plezier van visuele gewaarwording op ongewone plekken! In Tarifa, Bolonia en Tanger. Waar Europe eindigt en Afrika begint 🙂

Als we vanuit ons hoofd in ons hart landen, brengen we hemel op aarde”

Met de principes van Hemel, Aarde en Mens onderzoeken we momenten van helder zien en oprechte fotografische expressie. Deze principes van ‘hemel’, ‘aarde’ en ‘mens’ in de kunst komt uit de Chinese cultuur, en heeft zich verder ontwikkeld in Japan. Maar deze universele principes zijn overal in terug te vinden.

We onderzoeken ieder principe vanaf de buitenkant; het uiterlijk, de vorm van het visuele. En we onderzoeken tegelijk ieder principe vanaf de binnenkant; het innerlijk stilte, onze intentie en de dynamiek van onze resonantie.

En we stabiliseren onze Miksang zetel in exotische locaties.

De basis, het fundament: we zijn beschikbaar en ervaren een levendige vreugdevolle waarneming.

Hemel is de basisruimte van waaruit manifestatie begint.

 • Het buitenniveau is de achtergrond waarmee een visuele waarneming begint; het ruimtelijke aspect waarin de andere elementen in samenkomen en visueel tot een geheel en in een balans kunnen komen. Deze ruime is ‘het grote gebaar’, vrij van inkleuring, vrij van conditionering en heeft een ruimtelijke kwaliteit.
 • Het binnenniveau, ons innerlijke niveau, gaat over het het vertrouwen dat wij inherent de mogelijkheid tot beschikbaarheid hebben, dit weten we. Dat we onze beschikbaarheid kunnen verdiepen en stabiliseren door onszelf te laten landen in beschikbaarheid; we zijn beschikbaar om op te merken. Dit is de grote ruimte waarin al onze waarnemingen plaatsvinden.

Aarde is het tweede element/principe, dit wordt altijd ondersteund door ‘ruimte’.

 • Gezien vanuit het buitenniveau, visueel, is het aardeprincipe niet groter dan ruimte, en niet kleiner dan het mensprincipe.
 • Het binnenniveau gaat het over het aspect van innerlijke stilte welke stabiel is, en vanuit innerlijke stilte stabiliseren we verbinding. En we vertrouwen in het verbinden door middel van expressie. Dit heeft een soort stoutmoedigheid nodig, moedigheid-in-actie; we stappen in en fotograferen werkelijk. Door te doen en te doen, en het praktisch fotograferen met de Miksang methode, heeft het natuurlijke effect dat de gewoonte van ‘fotografische ambitie’ en ‘ik wil mooie foto’s’ oplost. We komen steeds meer los van het rationeel wegredeneren van visuele waarnemingen, door praktisch in actie te zijn met de contemplatieve discipline. Welke vorm van fotografische ambitie nog aanwezig is begint op te lossen en wordt vervangen door het hebben van geen enkele verwachting over de fotografische uitkomst: dit is aarde gemengd met hemel.

Mens is het derde principe, waarin hemel en aarde zich verbinden.

 • Vanuit het buitenniveau is dit waar de foto een gebalanceerde esthetische compositie heeft, op een natuurlijke wijze. Vrij van de fotografische externe filters, vrij van onze interne filters van benoemen, associaties, en het mechanisme van indelen in ‘mooi’, ‘niet mooi’ en ‘interesseert me niet’. Zowel tijdens het proces als in de nabewerking.
 • Vanuit het binnenniveau gaat de creatieve expressie gepaard met zachtmoedige elegantie – als we onszelf vanuit ons hart uitdrukken met oprechtheid en precisie, brengen we hemel op aarde. De foto is een reflectie van wakker, moeiteloos en opgewektheid, lichtheid. Hier komen waarneming, ervaring & expressie gebalanceerd samen.

Magie

 • Vertrouw jouw resonantie!

Hier lig de magie in de eerste plaats in jezelf. Je hebt genoeg kracht, inzet, veerkracht en zachtmoedige energie om de dingen te zien zoals ze zijn; heel persoonlijk, direct en op de juiste manier. Je krijgt de kans jouw inherente helderheid te ervaren in jouw dagelijkse wereld, én ook de mistigheid, wat alleen maar voeding is voor jouw krachtbron, als je dit begint te begrijpen.

Het moment van geraakt zien, dieper kijken, je verbinden en expressie geven is de poort naar de magie van wereld om jouw heen en in jezelf.

De 4 A’s
1. Acknowledging – erkennen
2. Appreciating – waarderen
3. Allowing – toelaten
4. ACTION – ACTIE = visueel onderscheid & elegante oprechte fotografische uitdrukking

 • Binnenniveau

Als jouw visuele en hoorbare wereld op de juiste manier gesynchroniseerd is ben je in staat de wereld van de verschijnselen volledig en helemaal te ontvangen.

C. Trungpa

De enige magie die er bestaat is dit leven, deze wereld, de specifieke verschijnselen die ieder van ons precies dit moment ervaart. Je bevindt je binnen die magie, het vindt hier en nu plaats. Magie is direct en persoonlijk en houdt zich open onze staat van zijn. Het is onontkoombare magie. Deze magie is de magie van wakkerheid.”

C. Trungpa


We spelen met deze universele principes zodat we nog meer kunnen gaan genieten van de alledaagse magie die ons altijd al omringt en zich verbindt met onze unieke magie, en tegelijk verdiepen we onze fotografische expressie – ontspannen, precies, elegant & oprecht 🙂 

Het werkelijk fotograferen van frisse waarnemingen helpt om onszelf te gronden in het alledaags bestaan, zodat we kunnen spelen met alle unieke waarnemingen vanuit het hart – en niet geblokkeerd raken omdat we te weinig uiting geven aan wat we voelen en zien. De discipline van fris en vreugdevol zien leidt tot oprechtheid en vertrouwen, en oprecht en vertrouwen leidt tot steeds makkelijker fris en helder zien, en waarin de levendigheid van helder zich ontvouwt. Het bijproduct, de equivalenten zijn praktische en tastbare aspect om jouw unieke ervaring van de magie van de wereld van de verschijnselen te delen middels de equivalenten, de foto’s.

We oefenen deze principes en SPELEN – in het dorp, in het zand & waar je ook maar bent – altijd NU, altijd in het hier en nu.

Bolonia Tarifa 2018               

Programma

 • Twee à drie dagen in de duinen van Bolonia
 • In Tarifa centrum, behalve dat je ook toerist gaat zijn(jazeker:) is er genoeg ruimte hierin, terwijl je als toerist het dorp verkent, je ook jouw intentie van fris kijken herinnert en kan zien voorbij plek cultuur en voor- en afkeuren – waarin je momenten & visuele haiku oefent, of datheid, of kleur, of patroon, of simpelweg ‘fris’
 • Eén dag in Tanger met een gids – we oefenen in een exotische locatie onze Miksang beoefening, we blijven in onze zetel van onbevangen kijken en fris zien en fotograferen met de Miksang methode.
 • De laatste dag in Tarifa met de drie principes in het centrum en aan het strand.

           Tanger 2018

Bolonia Tarifa 2018  Tanger 2018


 • Elke dag genieten we een heerlijke lunch samen(optioneel), met verse vis, en ook vegetarische opties. Rustig en ongehaast de lunches genieten en tijd samen doorbrengen is onderdeel van de lokale cultuur.
 • Siestatijd / rondslenteren
 • Ervaar een vortex(speciale energieplek op aarde) in de duinen van Bolonia.
 • Tijd doorbrengen in Tarifa en het Boloniagebied kan een mooie ervaring geven van ‘off-grid’, en een diepere verbinding in jezelf  brengen, moeiteloos vrij van mentale filters. Ontspanning!
 • Genieten van het dagelijks uitzicht op het Rif gebergte van Marokko, gezien vanaf Tarifa, en van het dakterras van Dar Cilla Guesthouse.

ALBUM

Visuele impressie van Tarifa, Bolonia, & Tanger. KLIK HIER >>


ACCOMMODATIE in Tarifa

 • Dar Cilla Guesthouse
  Dit prachtige gebouw heeft diverse luxe appartementen, inclusief een keuken(tje). Met een gemeenschappelijk dakterras met uitzicht op het Marokko en het Rif gebergte.
 • 1-persoons appartement €40,- p.n.
 • 2-persoons appartement voor 1 persoon : €50,- p.n. / voor 2 personen €100,-
 • 3-persoons appartement €45,- gebaseerd op een bezetting van drie personen.

Prijzen Dar Cilla Guesthouse

Voor de duur van deze Miksang Intensive – inclusief de dagen vooraf en nadien – geldt een mooie korting voor Miksang deelnemers, zodra er een minimum van 4 boekingen is.

Neem contact op met Martina De Rijke and reserveer een appartement: info@darcilla.com
Martina de Rijke spreekt en schrijft Nederlands, evenals Engels, Frans en Spaans.
+34 653 467 025

Een deelneemster uit het programma in mei 2017 genoot van haar verblijf hier: Apartamentos Loft Tarifa, om de hoek van Dar Cilla Guesthouse>

Of vind een accommodatie op AirBnB >


SCHEMA

Aankomst: het is aan te bevel om 14 november (of eerder) ter arriveren

Dag 1: 15 november – Introductielezing en fotopresentatie, aanvang 19.30 uur

Dag 2: 16 november – Bolonia duinen

Dag 3: 17 november – Bolonia duinen

Dag 4: 18 november – Bolonia duinen & Tarifa

Dag 5 : 19 november – Tanger, Marokko; dagtrip met gids(neem paspoort mee; ID kaart is niet geldig)

Dag 6: 20 november – Tarifa

Dag 7: 21 november vertrekdag (of later)

 • Het programma is ook flexibel: de volgorde van deze dagen(behalve de dagtrip naar Tanger) is onder voorbehoud; ivm het weer kan de planning veranderen. 

PRIJS

 • €595,- (exclusief 1 dag Tanger)
 • Betaal €100,- bij aanmelding en jouw aanmelding & plek is bevestigd. Uiterlijk 1 september dient de resterende €495,- overgemaakt te zijn.

Early Bird registratie

 • €545,-
 • €50,- korting t/m 13 juli 2019 bij volledige betaling.

Exclusief

 • Maaltijden | thee & koffie & snacks zijn op de workshoplocatie aanwezig
 • €75,- à €90,- voor de dagtrip naar Tanger (de prijs p.p. hangt samen met de groepsgrootte – prijs is incl. ticket voor de snelveerboot en tourbusje)

Groepsgrootte

 • Aantal deelnemers: min. 6 – max. 11

HOE KOM IK IN TARIFA?

Vliegen naar Sevilla Airport of Malaga Airport 

 • Beide vluchthavens hebben goede verbindingen naar Algeciras, waar je overstapt naar Tarifa.
 • Laat je ophalen van het vliegveld airport, door een Duits echtpaar: (€110,- : informeer bij mij wie er mee wil rijden)
 • Deel een huurauto: makkelijk te huren op de vliegvelden van Malaga en Sevilla (laat jezelf wel goed informeren ivm verzekeringen!)

Vliegen naar  Gibraltar: in 45 minutes met de auto naar Tarifa

Vliegen naar Tanger: met de snelveerboot ben je in +/- 50 minuten in Tarifa (neem paspoort mee | zet je bankpas op werelddeel ‘Afrika’)

Van de luchthaven Malaga/Sevilla:

 • Huur een auto
 • Met de bus vanaf Malaga Airport naar Tarifa, met 1 overstap in Algeciras. Prijs: €20,- enkele reis.

PRAKTISCH

 • Weer: de gemiddelde temperatuur in november is 19°(+) celsius, en het water in de zee is in dit jaargetijde het warmst. Heerlijk om in te zwemmen, als de wind het toelaat.
 • Tarifa staat ook bekend als een surfparadijs, en grenst aan twee oceanen: de Atlantische ocean en de Middellandse Zee.
 • De stad Tanger, in Marokko, ligt 14 km verderop aan de andere kant van de zee, makkelijk te bereiken met een snelveerboot.
 • Voor Tanger: neem paspoort mee, activeer jouw bankpas op werelddeel Afrika, als je iets wilt kopen of lunch afrekenen met pin. Argan olie(yes!), souvenir, tapijt of juwelen 🙂  CC kan natuurlijk ook.
 • Neem laagjes kleding mee: het kan behoorlijk warm worden als de zon schijnt, en het kan flink afkoelen als er een Levante wind is en bewolkt (voor de lokale bevolking is het dan echt koud, voor Nederlanders is dit nog steeds lekker weer)
 • Goede wandelschoenen of sneakers en ook eventueel slippers  🙂

Update: 1 mei 2019

Deze post is ook beschikbaar in: Engels Spaans

Posted in Geen categorie.