Hoe werkt Miksang?

In deze contemplatieve benadering van fotografie ligt de nadruk op waarneming.

Miksang gaat het minst over fotografie, en het meest over het plezier van visuele waarneming, de alledaagse schoonheid in onze directe omgeving en oprechte fotografische expressie.

Pure waarneming, directe waarneming, levendige waarneming

We beschouwen onze waarnemingen van direct en levendig zien nader en dieper. Het verschil tussen onbevangen kijken en nadenken over wat we zien, is wat we ervaren. 

Met onbevangen kijken ervaren we momenten van fris zien.

Met nadenken over wat we zien ervaren we het denken over wat we zien.

Met de beoefening van Miksang Contemplatieve Fotografie ontwikkelen we vertrouwen in de ervaringen van het herkennen van momenten van levendig en direct zien.

Pure waarneming en pure fotografische expressie.

Schoonheid in het alledaagse

We hoeven niet naar een speciale plek te gaan om iets gewensts of speciaals te zien. We hoeven niet visueel te zoeken vanuit een voorbedacht idee.

Hier is het uitgangspunt dat we wakker en fris kunnen zien zodra onze ogen open zijn. in ieder moment.

Zo wordt onze alledaagse wereld een speelplaats van visuele rijkdom.

En is het nog leuker om op reis te gaan. Niet alleen naar mooie locaties, maar ook onderweg heb je je wakkere blik en helder zien beschikbaar.

We zijn beschikbaar

Hiervoor is het nodig dat onze geest beschikbaar is, vrij van mentale filters, vrij van overtuigingen, vrij van het indelen in voor- en afkeuren en vrij van voorbedachte ideeën wat we willen fotograferen. ‘Beschikbaar zijn’ is een staat van uitgelijndheid, waarin onze ogen, hart en geest op één lijn zijn. Vanuit deze staat van uitgelijndheid is het niet nodig te weten hoe de foto een mooie foto wordt, en leren we vertrouwen dat ‘fris zien’ zich altijd  aandient.

De Miksang methode in 4 stappen

In 4 stappen leren we het proces van directe levendige waarneming en fotografische expressie.

Het houdt in dat zodra we een ervaring van levendig direct zien ervaren, we eerst stilstaan. Letterlijk, fysiek; dit geeft ons de gelegenheid rustig verder te kijken. Vrij van interpretatie en associatie.

Verder kijken houdt in dat we onszelf een paar vragen stellen. Ondertussen houden we voeling met wat we als eerste gezien hebben, en dwalen niet af van het eerste moment van geraakt zien.

Met de Miksang methode:

  • vertragen we ons denken over wat we gezien hebben
  • we leren hoe we fotografisch uitdrukking zodat de foto laat zien wat we écht gezien hebben
  • we ontdekken we magie van alledaagse schoonheid
  • herontdek de vreugde van verwondering en verbinding met de eenvoudige dingen van schoonheid om je heen, waar je ook bent
  • we leren we onszelf beter kennen en ontwikkelen we gaandeweg steeds meer vertrouwen in wat ons visueel raakt

De Miksang methode die ik toepas in deze contemplatieve benadering van fotografie is deels gebaseerd op mijn training en leraarstraining bij Michael Wood, die deze contemplatieve benadering van fotografie heeft ontwikkeld gebaseerd op de Dharmakunst-leringen en de Shambhala-leringen van Chögyam Trungpa, en zijn eigen fotografische carrière. En deels op mijn jarenlange training in het Shambhala-boeddhisme en de contemplatieve kunsten uit deze traditie.

Hoe?

Ervaar het zelf. Uit een boek kan je al veel oppikken, en kan een goede start zijn om zelf te beginnen. Tijdens de kennismakingsworkshop Zien Vanuit Je Hart ervaar je met live instructies hoe de Miksang methode praktisch werkt, samen met andere deelnemers.

Al snel ervaar je zelf geraakt zien en hoe dit eenvoudig uit te drukken met jouw camera.

Met een digitale camera

Je hebt hier geen specifieke vooropleiding voor nodig, anders dan nieuwsgierigheid. Voor deelname aan de workshop heb je een digitale camera nodig; een compact camera, een systeem camera of een spiegelreflex camera. Geen smartphone! Ook als je (net) een nieuwe camera hebt, waar je nog niet vertrouwd mee bent, werkt prima. Je hoeft geen ervaren fotograaf te zijn – maar ook professionele fotograferen en amateurfotografen kunnen hier veel aan hebben om het plezier in fotograferen te onderhouden.

Module: Een Frisse Blik

De module ‘Een Frisse Blik’ is voor organisaties, groepen(ook fotogroepen) en als onderdeel van teambuilding of meerdaagse trainingen. Centraal in deze module is om de ervaring van een frisse blik zelf te ervaren, voor alle deelnemers.

In overleg is het programma samen te stellen naar wens. Neem contact op met Hèlen Vink.