Hoe werkt Miksang?

Voordat we het over fotografie gaan hebben onderzoeken we eerst pure waarneming en helder zien.

 • ‘Miksang’ is een Tibetaans woord en laat zich vertalen als ‘Goed Oog’
 • ‘Contemplatief’ houdt in dat we de tijd nemen om diep te beschouwen
 • Fotografie is één van de jongere disciplines van de westerse samenleving en heeft geen uitgebreide uitleg nodig.

Fotografie = een camera, een knop en de foto’s.

Van de eerste camera naar digitale fotografie

 • In 1888 kwam de eerste fotocamera met rolfilm voor het grote publiek uit, de Kodak camera, met de slogan “You press the button, we do the rest” waar je de camera met het rolletje opstuurde en de afgedrukte foto’s en de camera mét een nieuwe filmrol terugkreeg.
 • Eind 1990 werd digitaal fotograferen voor iedereen een feit. Nu fotograferen we met digitale camera’s, smartphones en notebooks en bekijken we foto’s in tijdschriften, kranten, posters, folders, galeries en op schermen van computers, notebooks en smartphones. En we delen erop los op social media; zoals Facebook, Instagram, Snapchat, Flickr, LinkedIn etc.! In deze ruim 150 jaar tijd heeft fotografie zowel als discipline als technisch een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het einde is nog lang niet in zicht!
 • Fotografie is geen hogere wiskunde en is makkelijk onder de knie te krijgen.

De website Photoworld laat zien hoeveel foto’s er per seconde/minuut worden gedeeld op Snapchat, WhatsApp, Facebook en Flickr bij elkaar: ruim 1.250.000 foto’s er seconde! Meer dan een 1 miljoen foto’s per seconde!

Pure waarneming & oprechte fotografische expressie

In deze contemplatieve benadering van fotografie ligt de nadruk op pure waarneming en oprechte fotografische expressie.

Eén moment, één foto.

Het proces van pure waarneming is gebaseerd op de leringen uit het Tibetaans boeddhisme en de Dharmakunst-leringen, welke meegebracht zijn door Chögyam Trungpa toen hij uit Tibet moest vluchten. De Boeddhistische leringen hebben zich in ruim 2500 jaar ontwikkeld en verfijnd en dragen tegenwoordig op vele vlakken bij aan de westerse wereld, met name in het ontwikkelen van innerlijke kalmte, compassie, liefdevolheid, de vreugde van in het hier en nu zijn en de stroming van mindfulness. De Dharmakunst-leringen gaan met name over de spirituele dimensie in het creatieve proces, en de creatieve dimensie in het proces van waarneming; geen filosofie maar praktisch toepasbaar.

dharmakunst
Chögyam Trungpa in de jaren 70

Kijk hier welke foto’s hij oa maakte >

We nemen de tijd en maken contact: we worden beschikbaar

We nemen we de tijd voor een moment van levendig direct zien en drukken deze ervaring fotografisch uit vrij van het willen vertellen van een verhaal, vrij van een egocentrisch standpunt, vrij van statement, vrij van een titel. Een poëtische expressie voorbij cultuur, tijd en omstandigheden.

Met visuele oefeningen

Om deze ruimte in onszelf aan te spreken, en te activeren, is het nodig dat we beschikbaar zijn. Met visuele oefeningen worden we beschikbaar.

contemplatieve fotografie, miksang, mindfulness, workshop, cursus, fotografie, yoga, meditatie
Stilstaan en visuele oefeningen tijdens de Miksang workshop: zo activeren en her-ontdekken we ons inherent vermogen van pure waarneming en helder zien.

We laten het geraakt zien binnen, en we brengen ons hart, onze ogen en onze geest op één lijn.

Miksang gaat het minst over fotografie.
Miksang gaat het meest over het plezier van levendige visuele waarneming en het ontdekken van de alledaagse schoonheid in onze directe omgeving en hoe we een moment van geraakt zien oprecht en elegant fotografisch expressie geven.

Pure waarneming, directe waarneming, levendige waarneming

We beschouwen onze waarnemingen van direct en levendig zien nader en dieper. Het verschil tussen onbevangen kijken en nadenken over wat we zien, is wat we ervaren. 

Met onbevangen kijken ervaren we momenten van fris zien.

Met nadenken over wat we zien ervaren we het denken over wat we zien.

Met de beoefening van Miksang Contemplatieve Fotografie ontwikkelen we vertrouwen in de ervaringen van het herkennen van momenten van levendig en direct zien.

Pure waarneming en pure fotografische expressie.

Schoonheid in het alledaagse

We hoeven niet naar een speciale plek te gaan om iets gewensts of speciaals te zien. We hoeven niet visueel te zoeken vanuit een voorbedacht idee.

Hier is het uitgangspunt dat we wakker en fris kunnen zien zodra onze ogen open zijn. in ieder moment.

Zo wordt onze alledaagse wereld een speelplaats van visuele rijkdom.

En is het nog leuker om op reis te gaan. Niet alleen naar mooie locaties, maar ook onderweg heb je je wakkere blik en helder zien beschikbaar.

Beschikbaar zijn

Vaak zijn we niet beschikbaar. We zitten vol met ideeën, oordelen, meningen, afkeuren en voorkeuren, overtuigingen en associaties. Beschikbaar zijn betekent vrij zijn van deze mentale filters; vrij van overtuigingen, het indelen in voor- en afkeuren en vrij zijn van voorbedachte ideeën wat we willen fotograferen.

Beschikbaar zijn‘ is een staat van uitgelijndheid, waarin onze ogen, hart en geest op één lijn zijn. Vanuit deze staat van uitgelijndheid is het mogelijk in ieder moment contact te maken en verbinding te ervaren middels geraakt zien(of horen, ruiken, voelen, proeven).  Zodat we onze directe ervaring kunnen ervaren.

De Miksang methode in 4 stappen

In 4 stappen leer je hoe je het proces van directe levendige waarneming omzet in oprechte fotografische expressie.

Het houdt in dat zodra we een ervaring van levendig direct zien ervaren, we eerst stilstaan. Letterlijk, fysiek; dit geeft ons de gelegenheid rustig verder te kijken. Vrij van interpretatie en associatie.

Met de Miksang methode:

 • vertraag je het denken over wat je ziet
 • ontdek je de magie van alledaagse schoonheid
 • herontdek je de vreugde van verwondering en verbinding met de eenvoudige dingen van schoonheid om je heen, waar je ook bent
 • leer je jezelf beter kennen en ontwikkel je gaandeweg steeds meer vertrouwen in wat jouw visueel raakt
 • ontdek je dat het niet nodig is te weten hoe de foto een mooie foto wordt; je verschuift van resultaat-gericht naar het proces van waarneming, en zo ontstaan vanzelf mooie foto’s!
 • je leert vertrouwen dat ‘fris zien’ altijd mogelijk is

“De Miksang methode die ik toepas in deze contemplatieve benadering van fotografie is enerzijds gebaseerd op mijn training en leraarstraining bij Michael Wood, die deze contemplatieve benadering van fotografie heeft ontwikkeld gebaseerd op de Dharmakunst-leringen en de Shambhala-leringen van Chögyam Trungpa, in samenwerking met anderen en zijn eigen fotografische carrière. En anderzijds op mijn jarenlange training in het Shambhala-boeddhisme, de Dharmakunstleringen en deelname aan diverse contemplatieve kunsten in deze traditie.” Hèlen Vink

Hoe?

Ervaar het zelf.
Uit een boek kan je al veel oppikken, en als het jou aanspreekt kan het je in beweging zetten om zelf te beginnen. De ervaring leert dat dit meestal niet genoeg is om het hele spectrum van de visie en de leringen en de oefeningen te begrijpen en te ervaren en het volle plezier ervan te ervaren. Tijdens de kennismakingsworkshop Zien Vanuit Je Hart ervaar je met live instructies jouw directe waarneming en hoe de Miksang methode praktisch werkt. En waar ruimte is om jouw vragen te stellen en waar je elkaar inspireert.

Al snel ervaar je zelf geraakt zien en hoe je dit eenvoudig uit kan drukken met jouw camera.

Met een digitale camera

Je hebt hier geen specifieke vooropleiding voor nodig, anders dan nieuwsgierigheid. Voor deelname aan de workshop heb je een digitale camera nodig; een compact camera, een systeem camera of een spiegelreflex camera. Ook als je (net) een nieuwe camera hebt, waar je nog niet helemaal vertrouwd mee bent, werkt prima. Geen smartphone! Omdat er hier te weinig mee ingesteld kan worden en omdat de sensor in smartphones zo ieniemienie is dat er tijdens de fotobespreking weinig aangepast worden; jij haalt minder uit de workshop.

Je hoeft geen ervaren fotograaf te zijn – maar ook professionele fotograferen en amateurfotografen kunnen hier veel aan hebben om het plezier in creatief fotografische expressie actief te onderhouden.