Miksang Masterclass I: Essentiële Instructies

De Essentiële Instructies voor Kijken, Zien, Zijn en Fotograferen

3-daagse Miksang Masterclass 

  • | 13 t/m 16 juni – let op: in het Engels | Gaat van start! 

Locatie: Zandvoort |


Ontwikkel meesterschap in jouw eigen ervaring van pure waarneming en het plezier van oprechte elegante fotografische expressie in deze essentiële training!


Beschrijving  

De essentie van de Miksangreis en de beoefening van contemplatieve fotografie is de relatie met werkelijk helder zien. Helder zien ontstaat door beter te begrijpen wat je doet tijdens het fotograferen en kalm en stabiel te leunen in het helder zien.

In deze drie dagen werken we met de drie aspecten van de Miksang beoefening en de Miksang Methode, zodat we deze aspecten van deze doorgaande beweging echt ervaringsmatig begrijpen:

  • De flits van waarneming
  • Het visueel onderscheid
  • Het equivalent vormen

Meesterschap

Deze bijzondere en zeer verdiepende workshop begeleidt jou in jouw meesterschap om jouw ervaringen van fris en direct kijken oprecht en elegant uit te drukken met de camera.

Oprechtheid en zelfvertrouwen

Om onze discipline van kijken, zien en fotograferen helemaal vrij en spontaan in één enkele foto samen te laten komen, is het nodig dat we stevig en uitgebalanceerd in onze schoenen staan. Met de twee benen van oprechtheid en zelfvertrouwen.

Zodra we ons voortbewegen op één been of op geen van twee raken we in de war: we belanden in onzekerheid en twijfel ‘het lukt me niet’. Voor we het weten grijpen we terug op externe referentiepunten en op context. Zo glijden we terug in het conventioneel en rationeel benaderen van onze ervaring van direct zien en fotograferen.

We onderzoeken groepsgewijs alle drie aspecten van de Miksang beoefening, met veel meer tijd en aandacht dan we in de voorgaande workshops hebben kunnen doen.

Nieuwe oefeningen

Met oefeningen om te vertragen in deze drie aspecten, waaronder de visuele oefening ‘dieper kijken’.


Instapvoorwaarde
Voltooiing van Miksang 1


Aanvang
Donderdagavond 13 juni 19.30 uur met de introductielezing (in het Engels)

Extra mogelijkheid voor de introductielezing: woensdag 12 juni om 19:30 uur (in het Nederlands)


Prijs 

  • € 390,-
  • Herhalingsprijs: €290,-
  • Eén dag herhalen €100,-

Locatie
Zandvoort


Groepsgrootte
4 – 8 deelnemers


Vervolg: Miksang Masterclass II – Het Visueel Onderscheid >


Ervaringen van deelnemers

  ‘De Essentiële Instructies voor Kijken en Zien’ is een verrassende en waardevolle vervolgworkshop, het voelt als een echte verdieping: door de drie verschillende stappen in de beoefening elk in kleinere stukjes te knippen, oefen je elk onderdeel heel gericht: ik vond vooral het precies zijn, en vervolgens de discipline trainen om dat zo te doen heel goed werken. De verrassing zit in het steeds weer geraakt worden, niet alleen door mijn eigen ervaring tijdens de beoefening en het bekijken van elkaars foto’s: ook door het samen in de kleine groep bezig zijn en open staan voor wat de anderen meemaken. Heel fijn!          Marij van Haren Fotografie>>

  Mijn deelname aan de workshop ‘De Essentiële Instructies voor Kijken en Zien’ heeft me geholpen het Miksang proces en de verschillende stappen veel dieper te ervaren. Door elk stadium grondig, met geduld en heel veel zorg te doorlopen. De beloning voor de gedisciplineerde en zorgvuldige benadering is dat ik veel meer waardering ervaar voor mijn flitsen van waarneming. Eén van de kwaliteiten van waarneming is dat het vreugdevol, ontspannen en bevrijdend is. Sinds deze workshop zijn voor mij deze gevoelens verbonden met het beoefenen van Miksang. De verschillende waarnemingsoefeningen hebben me geholpen mijn geest, oog en hart samen te brengen, zodat ik open en ontvankelijk ben.                Anjali Korf – Photography Blog>>

Ik ben erg blij met de vervolgworkshop “Essentiële Instructies”, vooral met de vorm van het programma. In drie dagen is het gehele proces van de Miksang-beoefening uit elkaar getrokken, en ik heb aan de lijve kunnen ervaren waar het Miksang proces over gaat. Ik raad iedereen aan deze essentiële inzichten op te doen, een verrijking van het Miksang-proces in zijn geheel.             Henk Melching


BEKIJK OOK DEZE KORTE FILM OVER DE WORKSHOP – met dank aan alle deelnemers tot zover, en hun prachtige waarnemingsreis en oneindig verdiepende reis van meesterschap van kijken, zien, zijn & fotograferen!