Met kinderlijk plezier

Zomaar iets zien, en deze momenten fotografeer ik. Daar word ik blij van.

Kinderlijke vreugde
Is een gevoel dat zo menselijk is. Iedereen verlangt naar vreugde en plezier. Kinderen laten ons dit zien door hun onbevangenheid van doen én laten.

En hoe ze hier uitdrukking aan geven. Zomaar, zonder reden. Onbelemmerd volgen ze hun nieuwsgierigheid en de natuurlijke behoefte aan een expressie. Eén ding tegelijk met volle aandacht en vol hart. Daar worden wij blij van!

Wij herkennen dit. Omdat wij deze nieuwsgierigheid, plezier en vreugde ook in ons hebben. Hiermee zijn we geboren.

Eén ding tegelijk
Al opgroeiende en op weg naar volwassenheid worden we serieus, we krijgen verantwoordelijkheden, moeten nadenken over dingen en keuzes maken, we raken vermoeid en oververmoeid, we laden ons weer op, we vinden omwegen en uitwijkmogelijkheden.

We zoeken voldoening in de complexiteit van ons dagelijks leven en de veelheid van prikkels en informatie die velen van ons dagelijks ervaren. En zomaar vergeten we dat de kinderlijke onbevangenheid nog steeds in ons leeft.

Eén ding tegelijk met volledige aandacht onbelemmerd vanuit het hart + een creatieve expressie = de universele ervaring van vreugdevolheid.

In het creatieve proces vinden we een universele vreugde

Kongtrul Jigme Namgyal

Kongrtul Jigme Namgyal is een hedendaagse boeddhistische leraar en meditatie-meester die de wereld rondreist en lesgeeft. Én hij is een abstract expressionistisch schilder. Zijn artistieke interesse ligt in de combinatie van kunst en universele wijsheidsprincipes.

Inspirerend! Luister hier ook naar een lezing over kunst en wijsheid (ENG) >>

Fris
Contemplatieve fotografie is niet wat we denken. Fris is het tegenovergestelde van een idee hebben, over wat dan ook. Het tegenovergestelde van bedenken wat we willen. We beginnen bij het begin, idee keer opnieuw: fris.

We hebben geen idee. We worden eerst maar eens gewaar wat een directe visuele waarneming écht is, zodat  we ook begrijpen wat ons raakt. Dat kan alleen vanuit onbevangenheid.

Een directe waarneming heeft geen doel, anders dan deze te ervaren, helemaal. Fris.

Een foto raakt
Een foto maken van wat ons raakt, niet meer en niets minder, is een diepe verbinding met de schoonheid van het alledaagse, het buitengewone van het gewone. Soms worden we geraakt en is het een korte wauw, soms een lange wauw. Het moment van de knop indrukken kan met veel spanning en met ingehouden adem gebeuren. We kunnen de knop ook indrukken vanuit ontspanning, met precisie en tegelijk genieten.

Meditatie in actie
Contemplatieve fotografie wordt ook meditatie-in-actie genoemd. Wat iedere vorm van meditatie kenmerkt is dat we onze aandacht plaatsen op iets, bv de ademhaling. We trainen onze aandachtigheid. We ontspannen onze gedachtestroom, zodat we kunnen zijn met onszelf.

We plaatsen onze aandacht op het kijken, en ontspannen onze gedachten over wat we zien, we ontspannen onze associaties, we ontspannen onze ambitie.

We ontspannen alles wat we willen en nastreven. Er ontstaat ruimte om te zien – zien zonder context.
Dit is de basis.

We trainen
We trainen eigenlijk de hele dag al onze aandacht met iets: hard werken, luieren, boos worden, gestrest zijn, focussen op een deadline, zorgen maken etc. Hier trainen we om het simpel te houden, dat we eenvoudigweg kunnen zijn met wat er is.

We trainen om geraakt te worden. We trainen wakkerheid. Zodat we kunnen opmerken wat er om ons heen te zien. We trainen het ervaren van de schoonheid van iets zoals het is. We trainen kijken en zien.

Hoofdbewoners
We laten ons niet meeslepen door onze gedachten als we iets zien wat ons raakt. Zoals: ‘ik vind het mooi’, ‘ik vind het niet mooi ‘ of ‘wordt het een mooie foto?’, ‘gaan anderen het wel mooi vinden?’, of ‘dit heb ik al eens gezien, is het de moeite waard?’ etc.

Hier komen we bij GROTE verschil tussen denken en waarneming. Als we onze gedachten volgen, stappen we meteen uit onze ervaring van directe waarneming. Als we willen weten wat het is, en we weten het, dan houdt onze ervaring op. We verschuiven van onze directe ervaring naar de gedachten in ons hoofd: we worden hoofdbewoners.

Je hebt altijd de keus
Ga je verder met denken? Of stap je in de ervaring van onverwachte schoonheid, de ervaring van een levendige waarneming.

Ons hart
Kinderlijke vreugde zit in ons hart. Met nieuwsgierigheid volgen we de resonantie van ons hart.

Heel eenvoudig door één moment tegelijk te ervaren. We trainen de momenten van geraakt worden te vertrouwen. Deze ervaring drukken we uit met onze camera.

Wat train jij…?

©Hèlen A Vink, Zandvoort, juni 2015