Omarm het niet-weten, en wees jezelf

Een favoriete Miksang kernuitspraak; omarm het niet-weten

Eén van mijn favoriete kernuitspraken waar ik zelf graag aan herinnerd word!

Niet-weten is een term en de ervaring waarin ik geïntroduceerd werd in een programma van Shambhala kunsten (gebaseerd op de de dharmakunst-leringen van meditatie-meester, kunstenaar en opmerkelijk persoon Chögyam Trungpa).

De term niet-weten verwijst naar een belangrijke voorwaarde

Om onbevangen en zonder voorbedacht idee iets te laten gebeuren. Onbevangen te blijven als de eerste beweging van een dans, een gedicht, een schilderij, de eerste streek op het vel, een klinker zingen, het kijken en het zien zich ontvouwt.

Niet-weten is, net als het weten, iets wat je kan trainen.

Bekijk ook deze interessante monoloog en inspirator over het omarmen van het niet-weten en de appelboom zijn: door Kyle Cease – The End of Control

In mijn zoektocht naar gelukkig zijn en wat kunst voor mij betekent

Twijfelloos stapte ik in de aanname dat kunstenaarschap en gelukkig zijn verwant zijn, maar in de loop van de jaren raakte ik oprecht gefrustreerd en verwart omdat ik weinig inspirerende voorbeelden tegenkwam van een gebalanceerdheid die ik wens.

Geleidelijk kreeg ik meer helderheid

Niet-weten gaat niet alleen voor kunst en creativiteit op, maar in elke vorm van mijn zijn en expressie.

Waarom wil ik dit niet-weten weten?
  • Bovenal ben ik nieuwsgierig.
  • Het niet-weten willen weten lijkt een contradictie in zichzelf, maar is het niet. Het is mijn verlangen dit te ervaren omdat ik al heel lang nattigheid voel in kennisgeoriënteerde kringen (vooral scholen) en filosofische kringen die ik tegenkwam; het maakte me dicht in plaats van open. Begrijpen is iets anders als weten; helderheid betekent steeds meer begrijpen, en dus wordt het helder.
  • Omdat ik vreugde en voldoening wil ervaren in mijn dagelijks leven op elk moment. “Ja maar dat kan niet”, hoor ik een hele lijn van ouders en voorouders echoën. 

Ook heb ik gemerkt
Er is (nog) weinig bronmateriaal beschikbaar hoe in niet-weten bekwaam te worden. Of het komt door mijn eigen vasthoudendheid hierover of doordat de huidige tijd het accommodeert, zeer waarschijnlijk beide, er is en komt steeds meer beschikbaar!

Wees gewoon wie je bent op natuurlijke wijze, zonder toevoeging, zonder jezelf tekort te doen, zonder jezelf te veranderen, zonder oordeel.

Wees Adam, wees Eva. Eet niet van de boom van kennis – blijf onschuldig. Weet niets behalve dat je hier en nu bent en dat je helemaal vrij bent te creëren volgens jouw hoogste enthousiasme.

Bentinho Massaro

Hoe omarm je het niet-weten?

1. Doe het. En omarm het opnieuw en opnieuw.

  • Doen is hier: uitvoelen en luisteren naar je impulsen, jouw unieke resonatie met jouw directe omgeving, die niets te maken hebben met jouw plannen voor nu, voor deze dag of voor deze week. Wat voel je nu, waar resoneer je nu mee.
  • Doen is ook; volg jouw resonantie op, ga het achterna. Je hoeft niet te weten wat de uitkomst is – laat het zich voor je ontvouwen. En natuurlijk grijp je terug op het weten, gewoonweg omdat je daar goed in bent. Dit is geen probleem omdat het onderdeel van het proces is.

2. Sta jezelf liefdevol en vriendelijk toe heen en weer te bewegen tussen weten en niet-weten. Totdat je meer en meer vertrouwd raakt met het niet-weten en hoe dingen en creatieve expressies zich ontvouwen vanuit de houding van niet-weten.

En hoe wees je jezelf?
Dat is aan jou om te ontdekken!

Niemand heeft het antwoord voor de ander, ieder heeft zijn/haar eigen en unieke ervaringsreis. Maar je kan wel samen uitvinden hoe dit werkt, en elkaar inspireren meer en meer jezelf te zijn.

Hang en leun eens wat langer rond in het niet-weten.

I found myself open to
the unknown without grasping I simply
open into the unknown I drop into
a place of relaxed curiosity and then
something else emerges

(gevonden in “Arts-based and Contemplative Practices in research and teaching: Honoring Presence“)

Foto ©Hèlen A Vink, Zandvoort, 28 december 2015