Over

Hèlen Vink (1968)

Helen Vink & Miksang Contemplatieve Fotografie

In 2006 maakte ik kennis met Miksang contemplatieve fotografie in Keulen, en coördineerde ik de eerste Miksang workshop in Europa. Deze ontmoeting bracht mijn ervaring met fotografische kunst en mijn meditatie-ervaring samen, en ik begreep onmiddellijk de frisheid en toegankelijkheid van deze artistieke hedendaagse discipline.

In gepassioneerde vaart heb ik van 2006 – 2008 onder leiding van Michael Wood het Miksang curriculum voltooid in Europa en in de VS, en diverse workshops herhaald. In 2008 voltooide ik de leraarstraining aan The Miksang Institute in de VS. Sindsdien geef ik les in Nederland en diverse steden in Europa.

 Mijn reis

Na een semi-professionele carrière in de schaatssport(langebaan) tot mijn twintigste, studeerde ik fotografie en beeldhouwen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Van hieruit mijzelf als autodidact tot beeldend kunstenaar ontwikkeld en werkte ik aan driedimensionale installaties, fotowerken en diverse kunstprojecten.

In de loop der jaren groeide de onvrede over mijn ontplooiingmogelijkheden binnen de hedendaagse kunst, en gelijktijdig groeide mijn interesse en nieuwsgierigheid naar verdieping van levenszingeving. Door een tijdige samenloop van omstandigheden, en een toevallig opgevangen gesprek over kunst in de context van Shambhala-boeddhisme, begon een nieuw hoofdstuk: een reis van directe waarneming, inherente creativiteit en elegante expressie met praktische beoefeningen.

Dharmakunst & Shambhala

In 1997 maakte ik kennis met de dharmakunst-leringen van Chögyam Trungpa in de workshops Shambhala Kunsten. Gelijktijdig ben ik het Shambhala-boeddhisme gaan studeren en beoefenen, en in 2000 ontmoette ik mijn dharmaleraar Sakyong Mipham Rinpoche. Een week na deze ontmoeting zorgde een verkeersongeluk voor een grote levenswending.

Mijn herstel ging gepaard met een verdieping in meditatie en Shambhala-boeddhisme, en de kennismaking met meerdere  contemplatieve kunsten. Ik studeerde bij diverse senior studenten van Chögyam Trunga in diverse disciplines van contemplatieve kunsten, zowel in Nederland, in Frankrijk en in de VS. In de daaropvolgende jaren heb ik in Shambhala-boeddhistische landcentra in Frankrijk en de VS gewoond en gewerkt.

Tevens ben ik meditatie-instructeur en begeleid ik meditatieavonden die ik in mijn woonplaats Zandvoort organiseer. Kijk hier>>

Mijn hart volgen

Hèlen Vink 2017Voor mijn eigen inspiratie en uit pure enthousiasme voor wakkerheid, mezelf zijn en meer van mijzelf ontdekken, verken ik altijd met nieuwsgierigheid verder en investeer ik in mijzelf. Op deze manier ervaar ik meerdere perspectieven die uiteindelijk dezelfde bron hebben voor zijn, contemplatieve expressie disciplines en oprechte expressie en het beste ‘zelf’ waardoor ik weer gevoed word. Ik geloof dat je altijd moet investeren in jezelf en wel met de meest leuke trainingen en workshops waar je op dit moment mee resoneert en blij van wordt – niet later opvolgen maar nu! Jouw krachtpunt ligt altijd in het nu.

  • Kongtrul Rinpoche over Integrating Art & Wisdom; hartstrelende lezingen over kunst & wijsheid.
  • Bij Kiesha Crowther – Little Grandmother heb ik diverse Shamanic Journeys gevolgd.
  • Bij Wendy Palmer heb ik Leadership Embodiment trainingen gevolgd; een krachtige methode waarbij het lichaam ingezet wordt om jouw sterkste reactieve reactie leert kennen en te ontspannen, en van hieruit te centreren en dan in actie te komen met een open hart en een stabiel centrum.
  • Abraham Hicks over De Wet van Aantrekking, bewust creëren en vooral over De Kunst van het Toelaten.
  • Bashar legt uit hoe het principe van ware creativiteit werkt.
  • Ik beveel van harte de Trinfinity Academy aan: een mooi toegankelijk opgezet online programma(gratis) met de focus op verdieping op unieke zelf en de manifestatie van het beste van je-zelf.
Persoonlijk dankwoord

Behalve aan bovengenoemde personen veel dank aan mijn familie, mijn ouders, zussen, geliefden, vriendinnen, vrienden, mede Miksang-studenten, collega’s, kennissen, toevallige passanten en de vele leraren voor de doorgaande uitwisseling en inspiratie.

Hèlen Vink

This post is also available in: Engels Duits Spaans