Wat is Miksang?

Over onbevangen kijken en puur fotograferen  – helemaal eerlijk over wat we zien.

Het woord Miksang is een Tibetaans woord wat zich als ‘Goed Oog’ laat vertalen. Deze contemplatieve benadering van fotografie is gebaseerd op de leringen over Shambhala en Dharmakunst van meditatiemeester, kunstenaar en geleerde Chögyam Trungpa Rinpoche. Deze benadering is gebaseerd op zijn leringen over de aard van pure waarneming en oprechte expressie.

Miksang Contemplatieve Fotografie is een jonge unieke kunstdiscipline die de hedendaagse fotografie met een unieke methode verrijkt.

Deze contemplatieve fotografie is heel makkelijk toepasbaar voor een ieder die geïnteresseerd is in waarneming, geraakt zien en oprechte fotografische expressie.

Miksang als Goed Oog

 • ‘Goed’ heeft hier niet de betekenis van ‘goed’ en ‘slecht’ zoals we gewend zijn dit te gebruiken, maar betekent dat onze geest ontspannen en open is: vrij van onze interpretatie.
 • ‘Oog’ betekent hier dat we inherent al helder kunnen zien, dit hoeven we niet aan te leren alleen maar weer te (her)activeren.

Wanneer een kalme open geest, een heldere kijk en een zacht hart samenkomen in één enkel moment ontdekken we de schoonheid om ons heen die er de hele tijd al is.

We staan onszelf toe meer beschikbaar te zijn voor de dagelijkse dingen om ons heen, zonder de formules en regels die vaak met de hedendaagse fotografie verbonden zijn.

In Miksang synchroniseren we onze geest, onze ogen en ons hart 

We lijnen onze geest, onze ogen en ons hart uit; op één lijn

Als we ons hele zelf uitlijnen, laten we al onze concepten, voorbedachte ideeën en associaties los en zijn we wakker aan volledig aanwezig in het huidige moment.

In deze wakkerheid zijn we beschikbaar om vrij te kunnen zien.

De camera als medium

In Miksang fotografie is de camera een medium waarmee we onze levendige  waarnemingen fotografisch uit kunnen drukken.

Het daadwerkelijk fotograferen hoort bij onze expressie als mens-zijn. Net zoals kinderen zich ongehinderd creatief uitdrukken, als expressie van plezier. Gewoon omdat ze er zin in hebben, en zolang als ze er zin in hebben. Deze kinderlijke vreugde hebben wij ook nog steeds, en samen met onze vaardigheden als volwassenen geven we hier uitdrukking aan met de camera. Eén moment tegelijk.

De Miksang foto’s zijn zowel het bijproduct van het Miksang proces, als spiegel van jouw staat van zijn en om van te leren. Ook zijn de foto’s een manier om gelukte equivalenten te delen en anderen de gelegenheid te bieden om via de foto verbinding van geraakt zien te ervaren.

Miksang Methode in 4 stappen

 • Met de Miksang Methode brengen we ‘goed’ en ‘oog’ samen in onze fotografische expressie.
 • In 4 stappen oefenen we hoe we vanuit uitgelijndheid een frisse waarneming fotografisch uitdrukken, zodat de foto laat zien wat we gezien.
 • Vanuit oprechtheid en precisie volgen foto’s die precies laten zien wat jij zag.
 • Ongehaast, kalm en zonder aarzeling.
 • Niet meer en niet minder – vreugdevol & vrij!
Onbevangen kijken en fris zien

Fris zien vindt altijd plaats in het nu. Fris zien is wakker zien.
Hoewel wakkerheid en helder zien inherent in ons aanwezig is, ervaren we dit vaak niet zo.

Om onze inherente helder zien en wakkerheid te activeren en ons dit weer te herinneren, is er enige inzet nodig! We beginnen met onbevangen kijken.

 • Met praktische oefeningen activeren we onze inherente wakkerheid.
 • Met een open geest en een onbevangen staat van zijn oefenen we om levendige momenten van directe waarneming op te merken.
 • We trainen onze aandacht om bij de ervaring van onze waarneming te blijven.
 • Met de Miksang methode leren we spelenderwijs om puur en oprecht onze levendige waarneming te fotograferen.
 • Maak kennis met de discipline van spontaniteit!
Speels, vreugdevol en vrij

Miksang Contemplatieve Fotografie is een speelse manier om meer in verbinding met jouw dagelijkse omgeving te zijn.

Onze ervaring van kijken, zien en geraakt worden wordt stabieler in de rijkdom van de wereld van de verschijnselen.
Voorbij aan wat we denken, voorbij aan wat we willen fotograferen ontspannen we en komt de visuele rijkdom naar ons toen.

Een oneindige reis van vertrouwen in het eerste moment van onbevangen zien, en fotografische expressie vanuit de open ruimte in onszelf.

Door het beoefenen van Miksang Contemplatieve Fotografie ontwikkelen we de vaardigheid deze ervaringen van levendige visuele waarneming met grote precisie en elegantie uit te drukken met onze camera.

In volle verbinding in het hier en nu. Vreugdevol en vrij!

één moment, één klik
Kijk ook op Instagram voor mijn recente posts >>
Kijk ook op de Miksang pagina op Facebook >>

Deze post is ook beschikbaar in: Engels Duits Spaans