Wat is Miksang?

Over onbevangen kijken en puur fotograferen  – helemaal eerlijk over wat we zien.

Het woord Miksang is een Tibetaans woord wat zich als ‘Goed Oog’ laat vertalen. Deze contemplatieve benadering van fotografie is gebaseerd op de leringen over Shambhala en Dharmakunst van meditatiemeester, kunstenaar en geleerde Chögyam Trungpa Rinpoche. Deze benadering is gebaseerd op zijn leringen over de aard van pure waarneming en oprechte expressie.

Miksang Contemplatieve Fotografie is een jonge unieke kunstdiscipline in de hedendaagse fotografie.

Miksang als Goed Oog

  • ‘Goed’ heeft hier niet de betekenis van ‘goed’ en ‘slecht’ zoals we gewend zijn dit te gebruiken, maar betekent dat onze geest ontspannen en open is: vrij van onze interpretatie.
  • ‘Oog’ betekent hier dat we inherent al helder kunnen zien, dit hoeven we niet aan te leren alleen maar weer te (her)activeren.

Wanneer een kalme open geest, een heldere kijk en een zacht hart samenkomen in één enkel moment ontdekken we de schoonheid om ons heen die er de hele tijd al is. We staan onszelf toe meer beschikbaar te zijn voor de dagelijkse dingen om ons heen, zonder de formules en regels die vaak met de hedendaagse fotografie verbonden zijn.

Miksang Methode

Met de Miksang Methode brengen we ‘goed’ en ‘oog’ samen in onze fotografische expressie, waarin oprechtheid en fris altijd en de enige richtlijnen zijn.

In Miksang synchroniseren we ons oog, onze geest en ons hart 

Als we ons hele zelf uitlijnen, laten we al onze concepten, voorbedachte ideeën en associaties los en zijn we wakker aan volledig aanwezig in het huidige moment: het nu. In deze wakkerheid zijn we beschikbaar om vrij te kunnen zien.

De alledaagse wereld laat zich zien als een magische vertoning van levendige waarneming.

Nuheid en creatieve expressie van alledaagse momenten

Fris zien vindt altijd plaats in het nu. Fris zien is wakker zien. Hoewel wakkerheid inherent in ons aanwezig is, ervaren we dit vaak niet zo, dus trainen we wakkerheid. Hier trainen we wakker kijken en zien.

  • Met praktische oefeningen activeren we onze inherente wakkerheid.
  • We oefenen om levendige momenten van directe waarneming op te merken.
  • Met de Miksang methode leren we spelenderwijs om puur en oprecht onze levendige waarneming te fotograferen.

Miksang Contemplatieve Fotografie is een speelse manier om meer in verbinding met onze dagelijkse omgeving te zijn, en meer over ons ware zelf en oprechte creatieve expressie te ontdekken. Onze ervaring van kijken en zien en geraakt worden wordt rijker en oneindig gevarieerd, voorbij aan wat we denken.

Een oneindige reis van vertrouwen in het eerste moment van onbevangen zien, en expressie vanuit de open ruimte in onszelf in volle verbinding. Vreugdevol en vrij!

Door het beoefenen van Miksang Contemplatieve Fotografie ontwikkelen we de vaardigheid deze ervaringen van levendige visuele waarneming met grote precisie en elegantie uit te drukken met onze camera.

Miksang Contemplatieve Fotografie – één moment, één klik!

 

Kijk ook op Instagram voor mijn recente posts >>
Kijk ook op de Miksang pagina op Facebook >>

Deze post is ook beschikbaar in: Engels Duits Spaans