Miksang 1: Zien Vanuit Je Hart

Jouw kennismaking met Miksang Contemplatieve Fotografie

Workshop Miksang 1 - Zien Vanuit Je Hart
 met Hèlen Vink


 ZOMERAANBIEDING! 

 • 1,5-daagse workshop : nu voor €100,-
 • 3,5-daagse workshop : nu voor €300,-
 • na de 1,5-daagse workshop: vervolgdag voor €100,-  

Ontdek de magie van alledaagse schoonheid in jouw directe omgeving met het medium fotografie en zie dezelfde wereld met nieuwe ogen. 

Ontdek het fotograferen vanuit innerlijke stilte in een levendige wereld. 
Eén moment tegelijk - in het hier en nu, vrij & vreugdevol.

 • Heb jij behoefte aan écht leren kijken en zien?
 • Laten jouw foto's vaak niet zien wat jij zag?
 • Ben je vaak te snel met het maken van de foto maken?
 • Of houd je je in omdat je opeens denkt dat het geen mooie foto wordt of dat wat jij ziet al eens gefotografeerd is?
 • Wil je graag met meer plezier en ontspanning fotograferen?

• Ligt jouw camera al te lang stil? Opgeborgen in die mooie tas of in de kast?
• Laten jouw foto's vaak niet zien wat jij gezien hebt?
• Heb je weinig inspiratie om met jouw camera te slenteren?(behalve op vakantie)
• Denk je dat je een nieuwe camera nodig hebt? Wacht nog even, want waarom...? (tenzij je nu aan een digitale camera toe bent: ga ervoor!)
• Merk je dat je te vaak dezelfde soort foto's maakt?
• Wacht je op die speciale momenten om op pad te gaan? En zijn er zo weer een paar weken voorbij?
• Denk je te veel na over wat je wilt fotograferen?
• Denk je te weinig na over het fotograferen en schiet je lukraak wat, schots en scheef om het 'interessant' te maken, of vaak onscherp?
• Heb je weerstand tegen te veel fototechniek? 
• Heb je weerstand tegen bepaalde dingen die je ziet in de wereld, en sluit je je af?
• Heb je genoeg van de beoordelingen over jouw foto's; of ze wel of niet goed zijn volgens de 'fotoregels' of de voor- en afkeuren van andere fotograferen?

> Of heb je eenvoudigweg behoefte aan meer inhoud over mindful fotograferen?
> Wil je graag meer leren over het proces van pure waarneming en authentiek fotograferen, vrij van fotoregels en filters?
> Wil je graag meditatie met fotografie combineren?
> Kan je niet goed stilzitten tijdens meditatie maar wil je wel graag meer innerlijke stilte ontwikkelen met creatieve expressie?

ZOMERAANBIEDING *
1,5-daagse kennismakingsworkshop Zien Vanuit Je Hart


 • Eerstvolgende datum: 5 & 6 september 

3,5-daagse complete workshop Zien Vanuit Je Hart

 • Eerstvolgende datum: 5 t/m 8 september

Locatie: Zandvoort

Googlemaps routebeschrijving >

*Let op: niet icm andere kortingen


AANMELDEN:

1. Stuur een email met de datum van deelname: EMAIL klik hier

2. Klik op de knop 'Aanmelden' om jouw plek met iDEAL te bevestigen

Fotografie wordt vaak geassocieerd met regels & filters
In fotografie wordt een compositie vaak besproken in termen van 'de regel van derden', de gulden snede, speciale tijdstippen, bijzondere plekken, talent, filters, nabewerking met fotobewerkings-software, etc.

In Miksang Contemplatieve Fotografie hebben we dit allemaal NIET nodig
We beginnen met waar we nu zijn, vanuit onze natuurlijk ooghoogte, in het hier en nu.
De nadruk in Miksang ligt op directe levendige waarneming. Wat we geraakt zien in de veelheid van onze dagelijkse visuele wereld, in het hier en nu. Niet straks, volgende week, daarnet of 'toen in dat land' of 'in die mooie stad'.
Miksang fotograferen is gebaseerd op het plezier van directe levendige waarneming.
Vrij van interne filters en vrij van externe filters. 

Onze interne filters verhinderen dat we ons verbinden met de schoonheid in het alledaagse leven. Onze alledaagse wereld heeft een oneindige rijkdom, waarmee we ons kunnen verbinden. En wij hebben een inherente helder zien in ons zodat we het ook kunnen zien. Maar waarom zien we het niet?

Onze interne filters vormen een buffer tussen 'ik' en de wereld om ons heen. Waardoor we langs de wereld glijden en waarin alleen de overduidelijke visuele schoonheid ons raakt(denk aan zonsondergangen, regenbogen, dramatische wolkenluchten, allerlei bijzondere natuurgebeurtenissen etc.) Vrij zijn van interne filters betekent dat we onszelf toestaan onbevangen te kijken, vrij van onze interen indelingsmechanisme. Zonder het meteen te beoordelen, zonder het meteen in te delen in 'wat ik zie vind ik leuk' of 'wat ik zie vind ik niet leuk' of 'wat ik zie interesseert me niet', of als fotograaf 'wordt een mooie foto' of 'wordt geen mooie foto'. En zonder in associaties op te gaan.

De externe filters hier is fotoverbetersoftware, die ingezet wordt om de foto anders te maken dan wat gezien is en wat gefotografeerd is. Of het met photoshop verbeterd wordt of of met een App: hiermee wordt een filter toegepast zodat de oorspronkelijke foto eruit ziet als een vergane foto of met HDR waarmee de kleuren onrealistisch rijk worden of veranderd word in zwart-wit. Het toepassen van externe filters komt uiteraard voort uit de interne filters van voorkeuren.
Vanuit de benadering van pure waarneming verhindert dit de mogelijkheid van directe levendige verbinding met de schittering van de wereld zoals deze is.
Als creatieve expressie is het toepassen van filters een mogelijkheid om dit te doen, en is ook creatief.

In deze contemplatieve benadering van fotografie hebben we dit niet nodig.

Hier zijn we geïnteresseerd in de ervaring van directe levendige waarneming, en hoe we deze ervaring oprecht en elegant kunnen uitdrukken met onze camera, zodat de foto laat zien wat we gezien hebben. Niet te veel en niet te weinig in beeld - precies genoeg!

Eén moment tegelijk - een unieke expressie van geraakt zien van zomaar iets uit de schittering van de alledaagse wereld, als uitdrukking van de viering van het leven!

Eenvoud is rijkdom
We houden het eenvoudig; vanuit een staat van zijn waarin onze geest, hart en ogen uitgelijnd is en herkennen wat ons raakt en kunnen toelaten. De camera is hier het medium om een ervaring van geraakt zien met precisie en elegantie fotografisch uit te drukken.
Eén moment tegelijk - vrij & vreugdevol!

Wat is Miksang: klik hier >

Hoe werkt Miksang? klik hier >


Wat haal jij uit deze workshop?

✔  Je geniet meer van de schoonheid in jouw alledaagse omgeving
✔  Je ervaart meer verbinding in het hier en nu in jouw alledaagse leven
✔  Je ervaart het verschil tussen écht zien en het verschil tussen denken over wat je ziet
✔   Je ervaart de kracht van eenvoud (en het verschil met minimalisme)
✔   Hoe jij jouw foto's moeiteloos verbetert: je verschuift van eindresultaat-gericht-fotograferen naar het proces van levendige waarneming , vrij van wat je wilt fotograferen
✔   Je ontdekt dat 'zoeken' naar mooie plaatjes niet meer nodig is; je laat toe wat naar jou toe komt
✔   Je leert eenvoudig fotograferen met de Miksang methode
✔  Het plezier van onverwacht iets zien, en hoeveel er te zien zonder dat de omgeving als te veel aanvoelt; je ontdekt de magie van 'wat voor mij visueel resoneert is voor mij bedoeld', in ieder moment

"


Afgelopen zaterdag heb ik de workshop gevolgd en het was een groot cadeau. De oefeningen en de foto’s hebben we op de dag zelf veel plezier en rust gegeven. Helen legt bevlogen en beeldend uit waarom Miksang fotografie meer met meditatie te maken heeft dan met fotografie. Echt een openbaring om de wereld vanuit heldere waarneming te bekijken!


Marja Godvliet 

Authentiek Online Ondernemer

"


Het viel me vroeger al op dat de wereld er door de zoeker van m’n camera anders uit kon zien: ik was dan bezig met wat ik zág in plaats van wat ik er allemaal van vónd. Daar wilde ik eigenlijk méér mee, maar technische fotografiecursussen hielpen niet. Het was een geweldige dag op een prachtige plek met fijne mensen. En soms ook wel confronterend: veel van wat ik wist over compositie etc. moest ik loslaten en Hèlen prikte feilloos door mijn fotografische ambitie heen als ik probeerde om een ‘interessante’ foto te maken. Maar dat bleek een cruciale eerste stap om zuiverder te leren kijken, en ik kan niet wachten om de vervolgstappen te nemen!”


Bram Verhees
Hoes-tie Platform

"


Soms is een workshop of een training in staat om de manier waarop je de dingen ervaart en waarneemt totaal te veranderen. ‘Zien vanuit je hart’ is zo’n workshop, die haar belofte meer dan waar maakt. Helen Vink leidt je op een vakkundige manier door de basis van het ‘miksang-proces’ heen. Ik heb tijdens de workshop geleerd om de wereld om me heen echt op een andere manier te zien. Er is nu meer ruimte voor verwondering, creativiteit en inspiratie… Het is nu een paar maanden na de workshop en ik trek er nog regelmatig op uit om bezig te zijn met miksang-fotografie. Ik ben erg blij met de foto’s die ik heb gemaakt en dat smaakt naar meer…


Remy van Gelder
Mindfulness trainer


"Een bijzondere ervaring; spelen en zien, wakker worden en het frisse moment meemaken. Ik denk steeds, “wat stopt mij”. Bijzonder goed ook om langzamer te gaan……heb erg lang te snel gelopen, letterlijk en figuurlijk. Nu op een heel leuke manier bij jezelf aankomen. Als je stil staat kan je ook nog een foto maken, haha! Eerst merken, dat je aanwezig bent, dan pas iets doen met je camera. Veel geleerd en weer enthousiast begonnen met fotografie." Elsedien

Lees meer ervaringen van deelnemers >

OPen Lezing

donderdag 5 september

Zien Vanuit Je Hart

Introductielezing & fotopresentatie 

15,-

 • Kom eerst luisteren, kijken & uitwisselen!
 • Tijd: 19.30 - 21.30 uur
 • €15,- is geldig als korting bij aanmelding voor een workshop binnen 4 maanden
 • Koffie, thee & snacks staan klaar!
3,5-daagse workshop

5 t/m 8 september

de complete kennismakingsworkshop

ZIEN VANUIT JE HART

390,-

 • ZOMERAANBIEDING€300,-
 • Inclusief Miksang reader  
 • Thuisopdracht na de workshop
 • FB community: foto's delen & bekijken
 • Gratis thee, koffie & snacks op locatie
 • Max. 8 deelnemers 
 • Exclusief lunch

Praktische informatie

Aanvang lezing op 5 september
Introductielezing met fotopresentatie op de eerste avond
Tijd: 19.30 uur, einde +/- 21.30 uur.

 • Op deze avond is het niet nodig jouw camera mee te nemen.
 • Deze lezing is de instapvoorwaarde voor de workshop Zien Vanuit Je hart

1e workshopdag op 6 september
Tijd: 09.15 uur tot +/- 18.00 uur

Vervolgdagen

 • 2e workshopdag op 6 september
  Tijd: 09.30 uur - 18.00 uur
 • 3e workshopdag op 7 september
  Tijd: 09.30 uur - 18.00 uur

Meenemen

 • Digitale camera - een compact camera, spiegelreflex of systeem camera is helemaal prima, als het maar digitaal is (geen smartphone)
 • Een laptop is handig om jouw foto's te selecteren, maar niet noodzakelijk. Je kan ze ook op jouw camera uitzoeken.

Voor wie is deze workshop?

Voor iedereen die geïnteresseerd in het proces van pure waarneming en pure expressie. Voor zowel beginnende als gevorderde fotografen kan deze stapsgewijze hernieuwde inspiratie geven en een frisse kijk op de alledaagse omgeving. 

 • Voor iedereen die geïnteresseerd is in het proces van pure waarneming, pure fotografische expressie, mindfulness-in-actie en/of meditatie-in actie.
 • Voor zowel beginnende als ervaren fotografieliefhebbers, en voor iedereen die het leuk vindt om eenvoudig en vanuit het hart te fotograferen. 
 • Of als je meditatie en creatieve expressie wil combineren, of vastgelopen bent in fotografie, of gewoon nieuwsgierig bent.

OPEN LEZING op vrijdagavond 5 september

Kom eerst luisteren & kijken en kennismaken, en laat je inspireren!
Je bent van harte welkom voor de lezing & fotopresentatie over Miksang Contemplatieve Fotografie & Zien Vanuit Je Hart. 

Wat heb je nodig voor deze avond? Nieuwsgierigheid! 

 • Tijd: 19:30 uur  tot +/-21.30 uur
 • Prijs: €15,- (geldig als korting bij deelname aan een 1-daagse of 3-daagse workshop, binnen 4 maanden)

Graag wel aanmelden! 
1. Stuur mij een email voor welke datum je komt: EMAIL klik hier
2. Reserveer jouw plek met onderstaande  aanmeldknop 

Neem contact op: