Ervaringen van deelnemers

Dit weekend heb ik geleerd om eens gas terug te nemen en met een open blik te wandelen om te ontdekken waardoor ik geraakt werd. En dit dan zo puur mogelijk, beeldvullend te fotograferen. In alle rust. Heerlijk. En ook bijzonder leuk en leerzaam om aan het eind van de dag elkaars gemaakte foto’s te bekijken met de opmerkingen van Helen daarbij.”

~ Noortje Apeldoorn, juli 2020


De beide cursusdagen “Miksang, zien vanuit je hart” heb ik als leerzaam en erg prettig ervaren, mede door de inspirerende wijze waarop jij de cursus gaf.  
Het was een mooie ervaring om met “Miksang” de realiteit op een andere manier waar te nemen, mij te laten te leiden door wat mij stopt, mij raakt, datgene dan eerst intens te beleven 
voordat ik de camera pak en het beeld of de indruk vastleg. Zien met mijn hart en dieper ervaren met gevoel. 
Het effect van de visuele oefeningen op “het zien” vond ik verrassend en waardevol.  
Het waren twee fijne dagen waarin we in alle rust en vertrouwen bezig waren, ons fotowerk hebben gedeeld, besproken en nieuwe inzichten hebben opgedaan.  Mooi!

~ Frans, september 2019


Ik heb genoten van de workshop dagen samen. Stilstaan bij de flits van waarneming, verwoorden wat me gestopt heeft, zoveel mooie beelden om ons heen, jouw kijk op Miksang, het vele rondjes menselijke camera zijn… ik ben geraakt…

~ Caroline de Graaf, september 2019


Na de 1,5 daagse workshop Zien Vanuit Je Hart al een glimp mogen ervaren hoe het is om dat te fotograferen wat je raakt en stopt. Fotograferen zonder dat je gedachtestroom is gestart over het waarom, wat je ervan vindt en hoe je er een mooie foto van kan maken. Een bijzondere ervaring van ontspanning en het beleven van de schoonheid van de alledaagse dingen om je heen. Niet alleen kijken maar ook echt zien met een frisse blik. Helen dank je wel en ik kijk uit naar het vervolg in september.

~ Sylvia, juli 2019


(Na de lezing op vrijdagavond 1 maart) Afgelopen zaterdag heb ik de workshop gevolgd en het was een groot cadeau. De oefeningen en de foto’s hebben we op de dag zelf veel plezier en rust gegeven. Ik ben van plan deze actieve en creatieve meditatie in mijn leven te verweven. Helen legt bevlogen en beeldend uit waarom Miksang fotografie meer met meditatie te maken heeft dan met fotografie. Echt een openbaring om de wereld vanuit heldere waarneming te bekijken!

~ Marja Godvliet w: marjoy.nl – maart 2019

Het viel me vroeger al op dat de wereld er door de zoeker van m’n camera anders uit kon zien: ik was dan bezig met wat ik zág in plaats van wat ik er allemaal van vónd. Daar wilde ik eigenlijk méér mee, maar technische fotografiecursussen hielpen niet. Wat ik las over Miksang contemplatieve fotografie voelde echter als een warm bad. Ik meldde me aan voor de eerste dag van Miksang 1 om te ervaren of het iets voor me zou zijn. Nou, daar kan ik inmiddels volmondig ‘ja’ op zeggen. Het was een geweldige dag op een prachtige plek met fijne mensen. En soms ook wel confronterend: veel van wat ik wist over compositie etc. moest ik loslaten en Hèlen prikte feilloos door mijn fotografische ambitie heen als ik probeerde om een ‘interessante’ foto te maken. Maar dat bleek een cruciale eerste stap om zuiverder te leren kijken, en ik kan niet wachten om de vervolgstappen te nemen!”

~ Bram Verhees 


Vorige jaar trakteerde ik mezelf op een nieuwe camera en wat ben ik blij dat een vriendin me uitnodigde om mee te gaan naar Zandvoort. ‘Zien vanuit mijn hart’ past helemaal bij mijn wens om meditatie te verbinden met beweging, buiten zijn en creativiteit. Vanaf nu vaker met de camera op stap en me laten verwonderen door al het moois in mijn directe omgeving. Net als meditatie vraagt contemplatieve fotografie beoefening om voorbij het denken helder waar te nemen in ieder moment en dit vast te leggen. Miksang= Goed Oog= genieten!

~ Ieke Witteveen, Maastricht


Een bijzondere ervaring; spelen en zien, wakker worden en het frisse moment meemaken. Ik denk steeds, “wat stopt mij”. Bijzonder goed ook om langzamer te gaan……heb erg lang te snel gelopen, letterlijk en figuurlijk. Nu op een heel leuke manier bij jezelf aankomen. Als je stil staat kan je ook nog een foto maken, haha! Eerst merken, dat je aanwezig bent, dan pas iets doen met je camera. Veel geleerd en weer enthousiast begonnen met fotografie.

~ Elsedien


De workshop ‘Zien vanuit je hart’ was voor mij een leuke, gezellige en vooral inspirerende belevenis. Ik was al een poosje zoekende naar een andere invulling van mijn fotografiehobby. Van mijn mindfulnesstrainer, Remy van Gelder, kreeg ik de tip eens te kijken naar de Miksangworkshops en na het bekijken van de website was ik meteen enthousiast. Mindfulness en fotografie komen hier mooi samen. Ik vond het bijzonder te ervaren dat het niet zoveel uitmaakt waar je bent, maar dat er overal frisse waarnemingen zijn die omgezet kunnen worden in een mooi plaatje. Daarnaast is het prettig te ervaren dat als het niet lukt je rustig kunt loslaten. Er zijn tenslotte oneindige waarnemingen. Ik ga hier graag mee verder en wil Remy bedanken voor de tip en Hèlen voor de prettige begeleiding tijdens de workshop.
~ Yvonne van Sprang

 
Wat een leuke en inspirerende dag, de Miksang 1 workshop. Hoe je ons op vrij simpele maar doeltreffende manier van interpreteren/denken omzette naar ‘pure waarneming’ (hoewel dat uiteraard nog wel de nodige oefening vergt). Dat fotograferen hierbij meer (een erg leuk) hulpmiddel is dan doel, had ik mij eerst niet zo gerealiseerd. Maar dit besefte ik des te meer in de dagen erna, waarbij ik al lopend over straat, met of zonder fototoestel, veel bewuster keek. Ook merkte ik veel sneller de momenten waarop ik begon te denken en mijn aandacht niet meer bij het moment, het ‘nu’ was. Vervolgens was het makkelijker mindful te zijn en niet alleen mijn omgeving, maar ook mijzelf beter te observeren. Dank je wel Hèlen!
~ Michael

Pure expressie “zonder tussenkomst”. De vreugde om me zo te “mogen” uitdrukken heeft me enorm goed gedaan. Veel dank.
Els

 
De workshop ‘Zien vanuit je hart’ was voor mij een heel bijzondere ervaring. Hier komt mindfulness en fotografie samen en daar kan alleen iets moois uit ontstaan. Hèlen weet Miksang met veel bezieling en vakkundig over te brengen. Tegelijk slaagt ze er in om ons als deelnemers met veel aandacht en vertrouwen boven onszelf te laten uitstijgen.
 
Het is heerlijk te weten dat er oneindige waarnemingen zijn en dat in de innerlijke ruimte de grond van creativiteit schuilt. Contemplatieve fotografie is meditatie in actie waar je stil, zacht en erg blij van wordt. Dank je wel Hèlen.
Lut Gahye

 
Na een lange periode van teveel werken ben ik vergeten hoe het voelde om te ontspannen en te genieten van al de mooie dingen om mij heen. Op aanraden van Mindfulness-trainer Remy van Gelder heb ik mij aangemeld voor de training Miksang 1: kennismaking met contemplatieve fotografie. Ik wist ook, ondanks de volledige website van Helen, niet goed wat ik kon verwachten. De eerste kennismaking met Helen en de deelnemers voelde, ondanks de grote kennisverschillen van meditatie en fotografie, direct al heel vertrouwd. De dagen erna vergeet ik nooit meer.
 
Mooie toegankelijke oefeningen die er voor zorgden dat de foto-opdrachten met het hart en ziel uitgevoerd konden worden. En nog een hele prettige bijkomstigheid…. alle fototechnieken die ik geleerd heb op de Fotovakschool zijn bij Miksang niet van toepassing. Wat een bevrijding! Puur gevoel.
 
Nu, een week later heb ik het gevoel dat ik ieder moment van de dag iets fris zie. Ik heb nu altijd een kleine sony-lens bij me welke ik op mijn mobile telefoon kan bevestigen, standby voor het unieke moment! De wereld ziet er zo anders uit. Ik wil Helen, Lut, Merel en Remy bedanken voor deze waardevolle ervaring.
Jeannette Segaar

 
Vanuit mijn meditatie practice zijn er altijd veel momenten dat ik letterlijk gestopt wordt. Vooral in de natuur en door de speling van het licht. Dan kan ik stil blijven staan en kijken tot de verwondering in al mijn cellen zit. Met Miksang een mooie methode erbij om het beeld vast te leggen en met anderen mijn verwondering over het leven te delen. Verwondering zit in de kleine dingen en het is juist me te beperken tot die kleine dingen dat het optimale uit Miksang haalt. Prachtig!
~ Maaike van den Biggelaar

Als traditionele opgeleid fotograaf was voor mij de belangrijkste ervaring dat de workshop niet zozeer een fotografie-cursus is, als wel het ‘live’ toepassen van de kunst van het aandachtig en doelloos gewaarworden van het ‘nu’. Met als bonus dat het equivalent van de waargenomen werkelijkheid vaak prachtige, interessante foto’s oplevert! Daarmee heb ik als fotograaf een alternatieve modus van fotograferen aangereikt gekregen en als mens een tool om mijn meditatie-practice weer met plezier op te pakken en invulling te geven.
~ Ray Hartman

Ik kijk met veel plezier terug op de Miksang Workshop die ik volgde bij Hèlen Vink. Deze contemplatieve invalshoek van de fotografie heeft mij geleerd alleen dát vast te leggen op de lens wat me écht heeft geraakt. Een digitale camera nodigt uit om zo maar wat te klikken en 10 keer hetzelfde object vanuit een net even andere invalshoek te nemen. Door meer in de rust en stilte van het moment te blijven, neem ik nu 1 foto en die is vaak verrassend fris en sprekend. Ik kan deze workshop aan iedereen aanbevelen. Het was enorm verrijkend, erg leuk en professioneel georganiseerd.

~ Bernadette van Rijckeghem


Ik voelde me door Helen in een heilige wereld binnengeleid, een wereld in mij, in ons allen, waarnaar ik verlangde; de wereld van het pure kind. Het kind dat mag zien en waar-nemen, ongehinderd en dat wat het in een flits van puurheid waarneemt mag vast leggen, ja moet vastleggen. Momenten van verwondering. Er is steeds een uitwisseling en een afstemming tussen de deelnemers en Helen. Wat Helen doorgeeft is doorleefd en daardoor ongekunsteld, organisch, en met humor. Het “goede oog openen” is lang niet altijd gemakkelijk en dan ineens blijkt het kinderlijk eenvoudig, dan is het er gewoon. Ik ben niet erg bedreven met de camera maar dit was geen belemmering. Ik heb veel geleerd en veel afgeleerd. Het waren volle dagen maar zeer de moeite waard. Grote dank Helen, ik heb genoten van je eenvoud, wijsheid en echtheid.

~ Dolly Hayn


Wat mij aanspreekt is dat het om beoefening gaat. Het gaat over beoefenen van mijn eigen openheid. Oefenen in het zien en fris ervaren van de werkelijkheid. Direct en zonder alle aannames en concepten in mijn hoofd. Het gaat voor mij om het bijzondere te leren zien in het gewone. Bekende vormen opeens als nieuw zien. Ik kan daar gewoon blij van worden. Het is een soort schatgraven. Overal kan ik oefenen in open zijn voor nieuwe schatten, het maakt niet uit waar ik ben.

~ Annelies Mencke


Soms is een workshop of een training in staat om de manier waarop je de dingen ervaart en waarneemt totaal te veranderen. ‘Zien vanuit je hart’ is zo’n workshop, die haar belofte meer dan waar maakt. Helen Vink leidt je op een vakkundige manier door de basis van het ‘miksang-proces’ heen. Ik heb tijdens de workshop geleerd om de wereld om me heen echt op een andere manier te zien. Er is nu meer ruimte voor verwondering, creativiteit en inspiratie… Als net beginnend fotograaf was de workshop voor mij bovendien een heel goede kennismaking met fotografie en de mogelijkheden van mijn camera. Het is nu een paar maanden na de workshop en ik trek er nog regelmatig op uit om bezig te zijn met miksang-fotografie. Ik ben erg blij met de foto’s die ik heb gemaakt en dat smaakt naar meer…

~ Remy van Gelder – www.praesence.nl/mindful-fotografie


Nieuwsgierig gekomen; zeer geïnspireerd weer vertrokken. Zelden zo’n letterlijke “eye-opener” meegemaakt!

~ Marleen Pollen


Op de dijk naar Lelystad had ik al heimwee – zou zo morgen weer in de foto-opdrachten willen stappen! Ik heb veel bewondering voor de opzet van de lessen en het veilige didactische klimaat, wat er tijdens de workshop heerste.  Ik was ook zeer onder de indruk van de manier waarop de flits van waarneming en hoe daarna werd verduidelijkt. En ik heb me ook kostelijk geamuseerd, want ik vind je een erg leuk mens. Ongelooflijk bedankt Hèlen. Ik heb in tijden niet zo’n goede cursus gevolgd.

~ Truus Visser


Een zinnenprikkelend avontuur wat mijn ogen nog verder geopend heeft.

~ Marit van Overschot – www.zinenzoo.nl


Mijn verwachting van de cursus was, dat ik beter zou leren kijken. Daaraan voldeed de cursus volkomen. Het meest bijgebleven is, dat, als het niet lukt zoals je het bedacht hebt, je rustig kunt loslaten. Er komen nog oneindig veel nieuwe kansen. Ik heb geleerd beter open te staan voor de omgeving, rust te vinden om goed te kijken, te fotograferen wat je ziet zonder een compositie samen te stellen. Bedankt voor deze waardevolle dagen!

~ Elli Blokker


“De Essentiële Instructies voor Kijken en Zien” is een verrassende en waardevolle vervolgworkshop, het voelt als een echte verdieping: door de drie verschillende stappen in de beoefening elk in kleinere stukjes te knippen, oefen je elk onderdeel heel gericht: ik vond vooral het precies zijn, en vervolgens de discipline trainen om dat zo te doen heel goed werken. De verrassing zit in het steeds weer geraakt worden, niet alleen door mijn eigen ervaring tijdens de beoefening en het bekijken van elkaars foto’s: ook door het samen in de kleine groep bezig zijn en open staan voor wat de anderen meemaken. Heel fijn! Sinds mijn eerste workshop, in september 2011, is Miksang voor mij een nieuwe bron die ik altijd, waar en wanneer ik maar wil, kan aanboren, het gaat nooit meer weg. Ik voel me er rijk mee. En bovenal dankbaar.

~ Marij van Haren Fotografie – www.marijvanharen.nl


Following the workshop ‘De Essentiële Instructies voor Kijken en Zien‘ helped me to experience the miksang process and its different stages much deeper, to follow each single step of the miksang practice more thoroughly, more patiently and with much more care then before. As reward for the more disciplined and careful approach I experience much more appreciation for the flashes of perception I have. One of the qualities of a flash of perception is that it is joyful, relaxed and liberating. Since the workshop, for me these feelings are connected to practising miksang. We learned different perception excercises which help me coordinate mind, eye and heart, so that I am open and receptive.

~ Anjali Korf – www.anjaliphotography.com


Ik ben erg blij met de vervolgworkshop “Essentiële Instructies”, vooral met de vorm van het programma. In drie dagen is het gehele proces van de Miksang-beoefening uit elkaar getrokken, en ik heb aan de lijve kunnen ervaren waar het Miksang-proces over gaat. Ik raad iedereen aan deze essentiële inzichten op te doen, een verrijking van het Miksang-proces in zijn geheel.

~ Henk Melching


Het streven naar de perfecte foto die voldoet aan alle gouden regels hebben me na vele jaren het plezier ontnomen om te genieten van het fotograferen. Natuurlijk is dat een eigen keuze, een eigen verhaal. Wat ik terug vond bij Miksang fotografie is dat ik weer de schoonheid van het alledaagse om me heen zag. Geen truckendoos, zoals beeldmanipulatie en alle andere aanpassingen om te komen tot een van tevoren bedacht concept, voor de ‘perfecte’ foto. Hèlen Vink neemt je mee op een ontdekkingsreis. Ze prikkelde me door met veel enthousiasme, stap voor stap, rustig te leren kijken zonder mentale filter. Aanvankelijk keek ik nog alleen met mijn verstand en door verschillende oefeningen opende mijn hart zich en ontdekte ik de schoonheid van het alledaagse. Een flits van waarneming maakte dat ik gestopt werd, en zonder gelijk mijn camera te pakken, genoot ik van het moment zonder het beeld te verliezen met mijn gedachten over de perfecte foto. Mijn oog en hart synchroniseerden zich. Zweverig gedoe, welnee!

Een zeer praktische workshop waarbij we door allerlei oefeningen, handvatten kregen aangeboden. Door de openheid van de groep denk ik met veel plezier terug aan alle ervaringen die we hebben gedeeld.

~ Marina Danzmann


De Miksang cursus was heel bijzonder. Omdat ik al veel bezig ben met zowel meditatie als fotografie sprak het interview in het BoeddhaMagazine met Helen me erg aan. De cursus sluit geweldig aan en heeft mijn bewustzijn verdiept: de flits van waarneming herkennen en als waardevol erkennen, vertrouwen op mijn flits, bij mezelf blijven en niet op de loop gaan met gedachten over hoe de foto moet zijn. Het in de praktijk brengen van de meditatie-beoefening naar de fotografie in het open staan, het beschikbaar zijn en een frisse blik hebben heeft een enorme stap gemaakt. Ook merk ik een verdieping in het kijken naar foto’s en naar uitingen in het algemeen, ik zie nu beter of ‘dit’ en ‘dat’ samenvallen. Door de uitstekende begeleiding van Helen en een inspirerende groepssfeer hebben we heel geconcentreerd gewerkt en heel veel met en van elkaar geleerd. Dank jullie allen!

~ Bettina Zevenbergen


Nogmaals dank voor het bijzondere, inspirerende weekend dat me veel heeft gebracht. Eigenlijk zorgt Miksang voor een hele andere manier van in het leven staan. Ik was al bezig met het onderzoeken van mijn eigen visie, passie en doel. Deze manier van kijken naar de wereld om je heen zonder (voor)oordelen en gedachtes brengt veel rust en gewaarzijn van de schoonheid vansimpele dingen. Het geluk is niet ver, hoog, snel of buiten bereik. Het zit in de directe wereld om je heen. Leren dat te zien is al een feest, en helemaal dat te leren waarheidsgetrouw en fris vast te leggen met een camera.

Daarnaast heeft het weekend met de mooie groepsdynamiek me heel veel energie gegeven. Ik heb genoten van de mooie leermomenten van elkaar en gelukkig soms ook erg gelachen. Ik ben heel blij dat ik aan mijn man dit cadeau heb gedaan voor zijn verjaardag, en aan mijzelf gewoon omdat het zo waardevol is beschikbaar te zijn voor al het moois in de wereld! Ik merk deze eerste dagen na de workshop al een heldere blik door een rustige geest. Benieuwd naar het langetermijneffect! Ik zal zeker bezig blijven met deze manier van kijken en fotografisch vastleggen en zie uit naar vervolgbijeenkomsten.

~ Colette Mulder


Ik kijk met ontzettend plezier terug op de drie dagen Miksang. Ik draag mijn camera altijd bij me en laat me regelmatig stoppen door iets dat mij treft. Ik hoop en neem mij voor dat je me weer terugziet, later. Ik hoor mezelf trouwens veel ‘reclame’ voor je maken… dan realiseer ik me hoe Miksang mijzelf inspireert. En er is nog zoveel te leren!

~ Pauline Mol


Denk nog vaak terug aan je Miksang workshop van de afgelopen dagen. Het heeft vele nieuwe gewaarwordingen gebracht. Rust en vertrouwen in de eindeloze stroom aan waarnemingen staan daarin voor mij centraal. Een unieke workshop. Hèlen, bedankt daarvoor.

~ Frans van Hoogstraten


Intussen is het net een week geleden dat ik zingend wegreed uit Zandvoort. Ik vond de workshop zeer goed. Het heeft iets met me gedaan dat ik niet helemaal verwacht had. Alsof er een soort connectie gelegd werd tussen een paar puzzelstukken van mijn spirituele pad (meditatie, maitri en mudra). Wat ‘meditatie in actie’ is werd ineens veel duidelijker voor me. Ik had nog niet ervaren dat je zonder zitmeditatie dit soort authentieke ervaringen kan hebben. Een echte Aha-Erlebnis! Maandag weer terug op kantoor en tijdens de middagpauze ging ik een broodje halen. Na een half uur, de duur van de middagpauze, had ik nog altijd geen broodje, Ik liep nog rond, vol verbazing kijkend naar dingen die ik in de 12 jaar dat ik daar werk nooit gezien had. Het huis naast ons kantoor heeft een prachtige façade – het was me nooit opgevallen. Ik kijk uit naar het volgende Miksang weekend.

~ Thomas Demyttenaere


Het volgen van de Miksang workshop is een geweldige ervaring geweest. Ik heb er echt van genoten en dagelijks pluk ik er nog de prettige vruchten van doordat mijn waarneming werkelijk een verandering heeft ondergaan en zich verdiept heeft!

Naast dat ik erg leuke en gezellige dagen heb beleefd, zijn mij de ogen door de workshop eigenlijk letterlijk geopend. Was ik voorheen vaak echt op zoek naar een mooi plaatje, tijdens de workshop heb ik een volledig andere manier van zien en kijken mogen ervaren. Alsof ik ineens in staat was fris en wakker naar de wereld te kijken. Een enorme verrijking. En het is zo rustgevend om te weten én te ervaren dat er oneindige waarnemingen zijn. Thuisgekomen merk ik dat deze nieuwe manier van kijken haast als vanzelf in mijn systeem is gaan zitten. Zonder dat ik zoek, dienen de belevingen zich als vanzelf aan. Als ik mijn camera in de buurt heb, maak ik er een foto van. Door mijn ervaringen tijdens en na de workshop is er echt een verlangen gegroeid om hiermee door te gaan, en ik hoop dan ook over niet al te lang een vervolgworkshop te gaan volgen of deel te nemen aan een terugkomdag.

~ Meta


Ik kwam volledig blanco naar de workshop, zonder specifieke verwachtingen, alleen maar nieuwsgierig. Ik leerde dat het mogelijk is om iets wat je treft, waar het oog op valt, vastgelegd kan worden ook met een betrekkelijk eenvoudige camera. Het resultaat was prachtige foto’s van dingen die ik gezien had zonder dat er een uitleg nodig was, de foto’s spraken voor zich. Om zover te komen deden we oefeningen in het kijken om duidelijk te krijgen hoe wij de wereld zien als we de moeite nemen om echt te kijken. Het waren oefeningen die aanvankelijk vreemd voorkwamen maar waar Helen strak de hand aan hield. Het resultaat was er naar, een manier van fotograferen die je overal kan toepassen, die overduidelijk weergeeft wat je op dat moment zag, die daarbij ook nog prachtige beelden geeft. Kortom, een waardevolle workshop die naar meer doet verlangen.

~ Marius Stekelenburg


Nadat ik met de nodige scepsis naar de eerste workshop ging, was deze aan het eind geheel verdwenen en omgeslagen in enthousiasme. Dit heeft mij en mijn collega’s doen besluiten om verder te gaan met Miksang workshop niveau 2 en te ontdekken waar het allemaal om draait, niet kijken maar zien!

~ Gerard Staals – www.gerardstaals.com


De verwachtingen die ik had, toen ik op donderdag naar Zandvoort reed, waren niet heel speciaal. Wel hoopte ik een zetje te krijgen om mijn fotograferen nieuwe impulsen te geven. Het werd in die dagen meer dan dat. Het fundament van fotograferen heeft voor mij een nieuwe dimensie gekregen. Fris kijken en geraakt (gestopt) worden door wat ik zie en daarbij het leren afpellen van alle schillen, die dat fris kijken belemmeren, is voor mij een nieuwe ervaring geworden. Een ervaring, waarvan ik nu na twee dagen denk, dat die waarschijnlijk in de toekomst, als de belevingen van deze eerste kennismaking enigszins zijn geworteld, om verdere uitdieping vraagt. De ontspannen, rustige sfeer en de bijna vanzelfsprekende ontmoeting met jou Helen was voor mij belangrijk om op zo’n prettige en verre van vermoeide manier bezig te kunnen zijn met fotograferen. Daarnaast waren de bijna onopvallende momenten waarin ik de mogelijkheden van mijn camera verder eigen heb leren maken, voor mij een extra toetje. Dank je wel voor dit alles.

~ Theo Mijncken


Workshop Miksang? Het was genieten. Opnieuw leren kijken, écht kijken! Dan zie je dat ook de alledaagse dingen om je heen verrassend kunnen zijn; om ze te zien en om ze te fotograferen. Had ik verwacht om te leren mooie foto’s te maken, kom ik na drie dagen met veel meer thuis. Hèlen dank je.

~ Elske


Wat een vreugde dat mijn liefde voor fotografie een middel wordt om anders en met nooit eindigende belangstelling naar de wereld te kijken. De lijn weer te mogen oppakken die mijn vader lang gelden inzette toen hij golven, zand en paaltjes fotografeerde. Niet het plaatje is het doel, maar je laten raken, en dat levert vaak prachtige platen op.

~ Joke Boidin


Het volgen van de workshop, afgelopen weekend bij jou in Zandvoort was heel bijzonder voor me; het raakt me op een manier die heel nieuw is, en puur.
Dit is precies wat ik wil doen: vol vertrouwen en oprecht zijn, waarachtig.
De tijd nemen om iets nieuws te leren, te ontdekken dat het iets toevoegt aan je blikveld en de manier waarop je ziet gaat veranderen. Ik ben nu al benieuwd hoe anders mijn portretten en overige foto’s zullen worden.

~ Marij van Haren 


De Miksang workshop is vooral doen en ervaren. Niet praten over, maar beleven: visuele oefeningen; op pad gaan en foto’s maken; gevolgd door het samen nabespreken. Zo werd Zandvoort een beZIENswaardigheid. Heel inspirerend, want wat blijkt. De workshop bij Helen heeft mij de ogen geopend. Vol verrassing en vreugde geniet ik nu bij mij in mijn woonomgeving van allerlei indrukken, die ik eerder niet had opgemerkt. Een verrijking.

~ Renée Bakker


Er gaat bijna geen dag voorbij of ik spreek er even over met mensen of laat wat van de foto’s zien op mijn iPad. Het heeft me echt bewust gemaakt van ‘anders leren kijken’. Kijken naar dat wat je stopt voordat onze hersens alles alweer ‘ontleed’ hebben. Dank je daarvoor!

~ Joep de Jong


Het was een fantastische workshop die mij weer teruggebracht heeft naar de essentie van kijken. Het heeft mij ook een andere manier van fotograferen geleerd, eentje die ik zeker zal gaan integreren in mijn eigen fotografie. Heel veel dank!

~ René Vlak


Afgelopen week ben ik voor het eerst weer op pad gegaan met mijn camera.
Ik liep door een zonnig herfstig Vondelpark. Hierdoor komen twee liefhebberijen samen; wandelen en fotograferen. Door de cursus doe ik dat echt met andere ogen. Zien wat er is. Niet mooier en niet lelijker. Niets eraf en niets erbij. En dat weergeven en uitdrukken wat ik als vanzelf waarnam.
Van de cursus heb ik erg genoten. Vooral op pad in mijn eigen omgeving vond ik heerlijk om te doen. Ik kom vast nog eens op een terugkomdag in Zandvoort.

~ Jozien Wijnakker


Ik heb geleerd dat ik met mijn ogen veel meer zie en waarneem dan ik voor mogelijk hield. Ik moest me alleen bewust worden van de mogelijkheden. Dank je wel dat je me op het spoor hebt gezet.

~ Frits Hospers


Wat me erg trof is dat Miksang veel meer een beoefening is dan een vorm van fotografie. Daarmee is direct verband gelegd met mijn eigen meditatie-ervaringen: een prachtige combinatie! Maar misschien is nog wel het mooiste effect van miksang dat de wereld om ons heen zo veel moois te bieden heeft: een feest van waarnemingen! (oneindig zijn de achterlichten, zadels, fietstassen en regenpijpen enz).

~ Dirk Polder


Ik vond het een leuke en boeiende cursus. Ik had verwacht om te gaan leren wat je kan ‘doen’ om van die mooie miksang foto’s te maken. Het grappige is dat ik tijdens de cursus ontdekte dat het vooral gaat om het ‘ onbevangen ervaren’ en juist niet om ‘doen’. Als je niets doet en de rust kan vinden om je zelf open te stellen voor waarneming dan komen de mooie dingen vanzelf op je af!

~ Mascha Smulders 


Tijdens de eerste dag werd ik geboeid door het rode achterlicht van een blauwe scooter. Toen ik door mijn lens keek vond ik de ronde glooiing van de zijkant van de scooter ook mooi in het beeld passen. Op dat moment begon ik over de compositie na te denken en verdween de eerste spontane beleving van het rode achterlicht naar de achtergrond. De workshop inspireerde me om binnen mijn bedrijf de kern en de bezieling in het vizier te houden en de rest als balast weg te laten.

~ Martine Bouman – www.media-gezondheid.nl


Heb de workshop als zeer leerzaam ervaren. Deze nieuwe manier van fotograferen wil ik voor mezelf zeker verdiepen. Ik heb in mijn eigen omgeving foto’s gemaakt. Kostte wel meer moeite om echt te ‘zien’. Ik hoop nog een terugkomdag in te plannen en ervaringen te kunnen uitwisselen.

~ Corné Nefs


Ik had al van Miksang gehoord, en uiteindelijk deed ik de workshop mee. Volgende keer wacht ik niet zolang. Mijn interesse in fotografie en in mindfulness komt hier wel mooi samen. En na de workshop blijf ik er maar mee rondlopen, proberen te zien wat er echt is. De Miksang workshop heeft nieuwe openingen gemaakt en er valt nog oneindig te ontdekken.

~ Paul Kouwenberg


Zulke mooie foto’s, dat wil ik ook, dacht ik toen ik aan de workshop begon.
De workshop was een introductie in weer leren kijken naar de wereld om me heen, schoonheid zien, anders zien, en ervaren hoe ik mezelf daarbij weer in de weg kan zitten! De foto’s van anderen zien en bespreken na een dag op pad vond ik leuk en inspirerend. En ik kwam thuis met een paar foto’s waarvan ik een beetje gelukkig word als ik ernaar kijk. En nu maar heel veel gaan oefenen…en terugkomen op terugkomdagen.

~ Dorien


De advertentie voor de workshop Miksang sprak me meteen aan, maar ik had mijn twijfels. Wat had ik, met mijn eenvoudig fototoestel, te zoeken bij zo’n ‘geiten-wollen-sokken’-gezelschap? Vooroordelen in overvloed… Maar de foto’s die ik op internet zag spraken een heel andere taal, ze spraken mij aan. Zodoende heb ik me dan toch aangemeld voor de workshop Miksang. En ja, mijn fototoestel biedt voldoende mogelijkheden, de andere deelnemers blijken ‘gewone’ mensen. En nu, inmiddels anderhalf jaar later, word ik heel regelmatig letterlijk gestopt door dingen die mijn aandacht trekken. Het is vaak van een verrassende eenvoud: ik heb weer geleerd om de dingen om me heen op te merken. En af en toe maak ik een foto daarvan, een foto waar ik zelf blij mee ben maar die ook anderen blijkt aan te spreken. Miksang heeft mijn wereld groter gemaakt.

~ Marijke Dewaele


Updated: 30 september 2019

Naar de workshop Miksang 1: ‘Zien Vanuit Je Hart’ >>

Zien Vanuit Je Hart

0