Opleiding Miksang Instructeur

NIEUW! Opleiding tot Miksang Instructeur


Al vanaf het begin dat ik lesgeef in Miksang Contemplatieve Fotografie krijg ik regelmatig de vraag, van zowel nieuwe studenten als senior studenten, of en wanneer ik een leraarstraining aanbied

Ik waardeer altijd de aspiratie, de passie, de nieuwsgierigheid en het verlangen naar groei die de interesse met de vraag om les te willen geven in Miksang Contemplatieve Fotografie vaak motiveert.

In twee delen bied ik een Opleiding tot Miksang Instructeur aan.

Met uitnodigende groet en Goed Oog,

Hèlen A. Vink 


Een natuurlijke ontwikkeling

Het is niet meer dan een natuurlijke ontwikkeling, naarmate je de Miksang workshops en het curriculum volgt en meer ervaringen van helder zien ervaart en pure expressie ervaart en dit je eigen maakt, deze groeiende helderheid en vreugdevolle expressie aan anderen over te willen dragen.

Ook al hoef je geen instructeur te worden, overdragen waar jij blij van wordt en anderen inspireren om blij te worden is onderdeel van onze inherente natuur!


Waarom lesgeven?

 • Lesgeven verdiept jouw eigen begrip en beoefening van Miksang Contemplatieve Fotografie.
 • Het woord Miksang laat zich vertalen als ‘Goed Oog’ – dit verwijst naar ons inherente helder zien & naar het natuurlijke verlangen, bewust of onbewust, meer van het onvoorwaardelijk goede, jouw unieke verbinding en pure expressie te willen ervaren.
 • Lesgeven brengt je in aanraking met andere kwaliteiten in jezelf als presentator en binnen groepsdynamiek.
 • Je leert beter kijken naar je foto’s als je een selectie voor presentaties maakt; je begrijpt beter hoe je in jouw beoefening staat en kijkt met een scherper oog naar je eigen proces.
 • Je wilt leren de vragen die je krijgt, en ‘lastige vragen’ over jouw Miksang foto’s en wat Miksang nu eigenlijk is beter te kunnen beantwoorden. Want deze krijg je! Of het nu in lesverband is of een presentatie of in jouw eigen omgeving van familie/vrienden/collega’s.

Je wilt (beter)leren hoe je vanuit het perspectief van Miksang Fotografie de diversiteit aan reacties tegemoet gaat, en in een dialoog en meedogende uitwisseling terecht komt én blijft. 


Miksang Contemplatieve Fotografie gaat in eerste instantie over het plezier van directe waarneming; resonantie vanuit je hart kunnen ontvangen, resonantie van fris zien innemen, bij stil blijven staan zolang als nodig is om hieraan oprecht en elegant fotografisch expressie aan te geven. Op een lichte, vrije en vreugdevolle manier. Bij de laatste handeling van directe waarneming en fotografische expressie komt de camera in beeld, als het medium om jezelf en jouw levendige waarnemingen op een oprechte en sierlijke fotografische wijze uit te drukken.

Miksang is een pad van beoefening. Een pad van wakkerheid, verbondenheid, oprechtheid, meditatie-in-actie, mindfulness-in-actie. Miksang is een pad van zintuigelijk onderzoek; waarin we de spirituele dimensie van creativiteit en de creatieve dimensie van spiritualiteit en van poëtische expressie zonder ego, zonder statements, zonder manipulatie onderzoeken. De zintuigen als ingang naar wakkerheid en directe expressie.

Miksang gaat niet over fotografie, in de zin hoe fotografie het meest bekend is en hoe het ingezet wordt in de ‘conventionele’ fotografiedisciplines. Miksang heeft als uitgangsperspectief de contemplatieve benadering van waarneming en expressie.


Voor wie is de OPLEIDING tot MIKSANG INSTRUCTEUR?

Voor iedereen die graag verder het fris zien wil begrijpen, en deze ervaringen werkelijk  wil integreren in het dagelijks leven, het helder zien meer wil belichamen, én interesse heeft dit over te dragen op de meest heldere, vreugdevolle en blijmoedige manier. Voor een ieder die zichzelf verder wil ontwikkelen door anderen hierin te helpen.


DEEL 1: Miksang Presentatie

 • Dit deel voorziet in de eerste formele training op het Pad van Miksang Instructeur, bestaande uit 8 dagdelen.
 • Deel 1 dient om lezingen te kunnen geven welke geldig zijn als instapvoorwaarde voor deelnemers om mee te kunnen doen aan de kennismakingsworkshop Miksang 1: Zien Vanuit Je Hart, met dag 1 t/m 3.
 • En/of jij wilt graag leren hoe je gefundeerd voor groepen(groot/klein) Miksang kan presenteren.
 • Of je wilt graag leren hoe je tegenover anderen in een niet-formele setting hierover beter kan uitwisselen en vertellen over wat jou motiveert en hoe je beoefent; je leert meer jezelf te vertrouwen.

Instapvoorwaarde

 • Voltooiing Miksang 1, Miksang 2Miksang 3.
 • Het minstens 1x herhaald hebben van de introductielezing van Miksang 1 en de dag 1 van de workshop, of gehele 3-daagse workshop Miksang 1.
 • Meditatie-ervaring en/of mindfulness-ervaring.
 • Brief met motivatie.

Hoe je de introductielezing opbouwt en uitdraagt, en foto’s selecteert voor de presentatie

 • Inhoud: Maak kennis met de visie en de principes van grond, pad en resultaat. De belangrijkste principes uit dharmakunst, de obstakels, de methode en de foto’s als equivalent. Contemplatieve fotografie als beoefening en uitdrukking van de rijkheid en viering van het leven. Hoe de foto’s altijd een reflectie van je staat geest zijn en van wel of niet uitgelijnd zijn. De opbouw van het curriculum.
 • Actie: 1. Je geeft een presentatie voor de andere deelnemers. De andere deelnemers doen mee met de lichaam-spraak-geest supervisie. 2. Je leert lichaam-spraak-geest supervisie feedback te doen tijdens de lezing van iedere deelnemer, met feedback geven waarin meedogende uitwisseling voorop staat. 3. Leren spreken vanuit je hart, onderbouwd met theoretische en praktische toelichting.

Duur training: 1 avond + 2 dagen bestaande uit 8 dagdelen.
Min. 3 max. 4 deelnemers

Aanvang: Vrijdagavond om 19.30 uur. Zaterdag van 09.15 – 21.15 uur. Zondag van 09.30 uur – 17.00 uur.

DATUM: datum volgt

PRIJS: €350,-

Inclusief: Lesmateriaal


DEEL 2: Miksang Instructeur

Instapvoorwaarde

 • Altijd op uitnodiging; het voltooien van het curriculum betekent niet automatisch dat je voor de Opleiding tot Miksang Instructeur wordt uitgenodigd; wanneer en zodra jij hier klaar voor bent.
 • Voltooing van het Miksang Curriculum 1 t/m 5, en de Masterclass “De Essentiële Instructies voor Kijken en Zien”.
 • Je hebt meerdere workshops herhaald of gedeeltelijk herhaald.
 • Deel 1 ‘Miksang Presentatie’.
 • Je hebt de beoefening van Contemplatieve Fotografie in je leven geïntegreerd en jouw verbondenheid aan het ‘fris zien’ is een rode draad in jouw leven.
 • Je begrijpt de dynamiek van je geest en de stilte van de geest (steeds meer) middenin de wereld zoals deze is. Je kent het ervaringsmatige verschil tussen wakkerheid, verbinding en fris en geraakt zien, en in gedachten opgegaan zijn.
 • Je hebt nieuwsgierigheid naar hoe oplettendheid, open hart, resonanties, jijzelf als sensor en hoe meditatie-in-actie jou visueel verbindt met de oneindige rijkheid van de schoonheid van de wereld.
 • Je begrijpt hoe het Miksang curriculum in elkaar zit en de logica hiervan.
 • Je hebt een goede fotografische basiskennis: dit houdt in dat je jouw waarnemingen met de camera precies en met de genoeg geduld kan uitdrukken.
 • Brief met motivatie.

Let wel, het meedoen aan de Opleiding tot Miksang Instructeur is geen garantie dat je als Instructeur geautoriseerd wordt.

Certificaat

Ter afsluiting van de opleiding ontvang je een certificaat welke aangeeft dat je met succes de Opleiding tot Miksang Instructeur hebt doorlopen. Je bent gecertificeerd Miksang Instructeur en hebt je verbonden aan de Miksang methode en geven van workshops in 1-daagse of 3-daagse trainingen met de kennismakingsworkshop Miksang 1: Zien Vanuit Je Hart, volgens de de visie en opbouw èn gelijk aan de tarieven op deze site uit te dragen.

Duur training: 1 avond + 3 dagen

Aanvang op donderdagavond om 19.30 uur. Vrijdag van 09.15 – 18.00 uur. Zaterdag van 09.15 – 21.15 uur. Zondag van 09.30 uur – 17.00 uur.

DATUM: volgt

PRIJS: €550,-

Inclusief: Lesmateriaal

©Hèlen A Vink | Zandvoort | 16-04-2018