Opleiding Miksang Instructeur

Opleiding tot Miksang Instructeur


Al vanaf het begin dat ik lesgeef in Miksang Contemplatieve Fotografie krijg ik regelmatig de vraag, van zowel nieuwe studenten als senior studenten, of en wanneer ik een leraarstraining aanbied.

Ik waardeer altijd de aspiratie, de passie, de nieuwsgierigheid en het verlangen naar groei die de interesse met de vraag om les te willen geven in Miksang Contemplatieve Fotografie vaak motiveert.

In twee trainingen bied ik de Opleiding Miksang Instructeur (OMI 1 & 2) aan.

Met uitnodigende groet in de visie van het Goede Oog,

Hèlen A. Vink 


Let op! Als je fotograaf bent en dit leest, en nog niet eerder een Miksang workshop hebt meegedaan is het advies dat je eerst zelf komt kennismaken met START met Miksang.

 • Voordat je les gaat geven of erover denkt les te geven in deze specifieke benadering van contemplatieve fotografie ervaar het eerst zelf! Logisch toch?
 • Ervaar wat Miksang Contemplatieve Fotografie is, en ervaar jouw eigen ervaring hierin. 
 • Lees de instapvoorwaarden voor deze Opleiding. 

Een natuurlijke ontwikkeling om Miksang Instructeur te worden

Het is niet meer dan een natuurlijke ontwikkeling, naarmate je de Miksang workshops en het curriculum volgt en meer ervaringen van helder zien ervaart, het plezier van pure expressie ervaart en je je dit eigen maakt, deze groeiende helderheid en vreugdevolle expressie aan anderen over wilt dragen.

Of je wel of geen aspiratie hebt om Miksang instructeur te worden; overdragen waar jij blij van wordt en anderen inspireren om blij te worden is onderdeel van onze inherente natuur. Het delen van wat ons blij maakt zit in de opmaak van ons mens-zijn. Pure creatieve expressie en directe verbinding maakt blij en inspireert.


Waarom lesgeven?

 • Lesgeven verdiept jouw eigen begrip en beoefening van Miksang Contemplatieve Fotografie.
 • Het woord Miksang laat zich vertalen als ‘Goed Oog’ – dit verwijst naar onze inherente mogelijkheden van pure waarneming en helder zien alsook naar het natuurlijke verlangen, bewust of onbewust, om meer van het onvoorwaardelijk goede, jouw unieke verbinding en pure expressie te willen ervaren.
 • Lesgeven brengt je in aanraking met andere kwaliteiten in jezelf: als presentator van het uitdragen van de visie van de Miksang beoefening en jezelf binnen de dynamiek van een groep studenten.
 • Je hebt de bereidheid om beter te kijken naar je eigen foto’s en jouw beoefening als je een selectie voor presentaties maakt. Je begrijpt beter hoe je in jouw beoefening staat, en zo leer je met oprechtheid kijken naar je eigen proces met een scherper oog en een warmer hart.
 • Je wilt leren de vragen die je krijgt (beter) te kunnen beantwoorden. Ook de ‘lastige vragen’ over jouw Miksang foto’s en wat Miksang nu eigenlijk is. Want deze krijg je! Of het nu in lesverband is of een presentatie of in jouw eigen omgeving van familie/vrienden/collega’s.

Je wilt (beter) leren hoe je vanuit het perspectief van Miksang Fotografie de diversiteit aan reacties tegemoet gaat, en in een dialoog en compassievolle uitwisseling terecht komt, én blijft. 


Miksang Contemplatieve Fotografie gaat in eerste instantie over het plezier van directe waarneming en oprechte fotografische expressie.

Miksang is een pad van beoefening. Een pad van ontwaakt kijken en fris zien, van verbondenheid, oprechtheid en meditatie-in-actie/mindfulness-in-actie. Miksang is een pad van zintuigelijk onderzoek; waarin we de spirituele dimensie van creativiteit en de creatieve dimensie van spiritualiteit en van poëtische expressie zonder ego, zonder statements, zonder verklaringen, zonder manipulatie onderzoeken. Een beoefening waar zintuigen en creatieve expressie de ingang zijn naar ontwaaktheid en directe creatieve expressie.

Miksang gaat in eerste instantie niet over fotografie. Fotografie is het meest bekend in de ‘conventionele’ fotografie-disciplines en hoe fotografie ingezet wordt. Miksang heeft als uitgangsperspectief de contemplatieve benadering van pure waarneming en pure expressie, en dit proces resulteert in equivalenten, de foto’s.


Voor wie is de OPLEIDING tot MIKSANG INSTRUCTEUR?

 • Voor iedere Miksang beoefenaar die het fris zien helemaal wil begrijpen, en deze ervaringen werkelijk wil integreren in het dagelijks leven.
 • Vooral als je het helder zien meer wil belichamen, én interesse hebt dit over te dragen op een heldere, vreugdevolle en blijmoedige manier.
 • Voor een ieder die zichzelf verder wil ontwikkelen door anderen hierin te helpen deze contemplatieve benadering van fotografie eigen te maken en de wereld mooier te maken met frisse foto’s, rechtstreeks uit het hart.

OMI DEEL 1: Miksang Presentatie

 • Dit deel voorziet in de eerste formele training op het Pad van Miksang Instructeur, bestaande uit 6 dagdelen.
 • Deel 1 dient om lezingen te kunnen geven welke geldig zijn als instapvoorwaarde voor deelnemers om mee te kunnen doen aan de kennismakingsworkshop Miksang 1: Zien Vanuit Je Hart, met dag 1 t/m 3.
 • En/of jij wilt graag leren hoe je gefundeerd voor groepen(groot/klein) Miksang kan presenteren.
 • Of je wilt graag leren hoe je tegenover anderen in een niet-formele setting hierover beter kan uitwisselen en vertellen over wat jou motiveert en hoe je beoefent; je leert je eigen ervaringen van helder zien en oprechte fotografische expressie meer te vertrouwen.

Instapvoorwaarde

 • Voltooiing van (ten minste) Miksang 3.
 • Het minstens 1x herhaald hebben van de introductielezing van Miksang 1 en de dag 1 van de training Miksang 1, of gehele 3-daagse training Miksang 1.
 • Meditatie-ervaring en/of mindfulness-ervaring.
 • Brief met motivatie.

Hoe je de introductielezing opbouwt en uitdraagt, en foto’s selecteert voor de presentatie

 • Inhoud: de visie en de principes van grond, pad en resultaat. De belangrijkste principes uit dharmakunst, de obstakels, het proces, de methode, en de foto’s als equivalent. Contemplatieve fotografie als beoefening en uitdrukking van de rijkdom en viering van het leven. Hoe de foto’s altijd een reflectie van je staat geest zijn, en van wel of niet uitgelijnd zijn.
 • Actie:
  1. Je geeft een korte presentatie voor de andere deelnemers. De andere deelnemers doen mee met de lichaam-spraak-geest supervisie.
  2. Je leert lichaam-spraak-geest supervisie feedback tijdens de lezing van iedere deelnemer, met feedback geven waarin compassievolle uitwisseling voorop staat. 3. Leren spreken vanuit je hart, onderbouwd met theoretische en praktische toelichting, en eigen ervaring.

Met studiemateriaal, online video en samenvattingen.

Duur training: 1 avond + 2 dagen bestaande uit 6 dagdelen.
Min. 3 max. 6 deelnemers

Aanvang: Vrijdagavond om 19.30 uur. Zaterdag van 09.45 – 21.15 uur. Zondag van 10.45 uur – 18.00 uur.

DATUM: 23 t/m 25 augustus 2019 – gaat van start

PRIJS: €350,-

Inclusief: Lesmateriaal

EXTRA:
Herhaling dag 1 van Miksang 1 op zondag 28 juli in Zandvoort: gaat van start!


OMI DEEL 2: Opleiding Miksang Instructeur

Instapvoorwaarde

 • Op uitnodiging, na de voltooiing van OMI deel 1.
 • Voltooing van het Miksang Curriculum 1 t/m 5 en de Miksang Masterclass 1, met meerdere Terugkomdagen.
 • Je hebt Miksang 1 ten minste 1x geheel herhaald, en meerdere trainingen herhaald of gedeeltelijk herhaald.
 • Je hebt de intentie jezelf up-to-date te houden en af en toe te herhalen ter verdieping.
 • Deel 1 ‘Miksang Presentatie’.
 • De beoefening van Contemplatieve Fotografie is integraal in jouw dagelijks leven, en jouw verbondenheid met het ‘fris zien’ is een rode draad.
 • Je begrijpt de dynamiek van je geest en de stilte van de geest (steeds meer) middenin de wereld zoals deze is. Je kent het ervaringsmatige verschil tussen wakkerheid, verbinding en fris en geraakt zien, en in gedachten opgegaan zijn.
 • Je hebt nieuwsgierigheid in wakkerheid, oplettendheid, open hart, resonanties, en hoe jijzelf als sensor en meditatie-in-actie jou visueel verbindt met de oneindige rijkheid van de schoonheid van de alledaagse wereld.
 • Je hebt voldoende fotografische basiskennis: dit houdt in dat je jouw waarnemingen met de camera precies en met genoeg geduld kan uitdrukken én dit op eenvoudige wijze kan uitleggen.
 • Je bent bereid om in het dit bestaande format jouw Miksang training aan te bieden. Dit heeft het voordeel dat je jouw studenten een doorstroomtraject en een community kan aanbieden.
 • Brief met motivatie.

Let wel, het meedoen aan de Opleiding tot Miksang Instructeur is geen garantie dat je als Instructeur geautoriseerd wordt.

Certificaat

Ter afsluiting van de opleiding ontvang je een certificaat welke aangeeft dat je met succes de Opleiding tot Miksang Instructeur hebt doorlopen. Je bent gecertificeerd Miksang Instructeur en hebt je hiermee verbonden aan de Miksang Methode™ en het geven van de Miksang START ‘Zien Vanuit Je Hart’ in een 1-daagse, 2-daagse of 3-daagse training. Volgens de visie, uitvoering en opbouw van het Miksang curriculum en gelijk aan de tarieven op deze site.

Duur training: 3 dagen

Aanvang op donderdagavond om 19.30 uur. Vrijdag van 09.15 – 18.00 uur. Zaterdag van 09.15 – 21.15 uur. Zondag van 09.30 uur – 17.00 uur.

DATUM: 28 februari t/m 1 maart 2020

PRIJS: €550,-

Inclusief: Lesmateriaal, offline & online.


©Hèlen A Vink | Zandvoort | Update: 30-03-2020