Opleiding Miksang Instructeur

Opleiding tot Miksang Trainer


Al vanaf het begin dat ik lesgeef in Miksang Contemplatieve Fotografie krijg ik regelmatig de vraag, van zowel nieuwe studenten als senior studenten, of en wanneer ik een leraarstraining aanbied.

Ik waardeer altijd de aspiratie, de passie, de nieuwsgierigheid en het verlangen naar groei die de interesse met de vraag om les te willen geven in Miksang Contemplatieve Fotografie vaak motiveert.

Hiervoor is de Opleiding Miksang Trainer.


Let op! Als je fotograaf bent en dit leest, en nog niet eerder een Miksang workshop hebt meegedaan is het advies dat je eerst zelf komt kennismaken met START met Miksang.

 • Voordat je les gaat geven of erover denkt les te geven in deze specifieke benadering van contemplatieve fotografie ervaar je het eerst zelf. Logisch toch?
 • Ervaar wat Miksang Contemplatieve Fotografie is, en ervaar jouw eigen ervaring hierin. 
 • Lees de instapvoorwaarden voor deze Opleiding. 

Een natuurlijke ontwikkeling om Miksang Trainer te worden

Het is niet meer dan een natuurlijke ontwikkeling, als je meerdere Miksang trainingen volgt en meer ervaringen van helder zien ervaart en integreert in je dagelijkse leven, je dit aan anderen wilt overdragen.

Of je wel of geen aspiratie hebt om Miksang Trainer te worden; overdragen waar jij blij van wordt en anderen inspireren om blij te worden is verdiepend.


Waarom lesgeven?

 • Lesgeven verdiept jouw eigen begrip en beoefening van Miksang Contemplatieve Fotografie.
 • Het woord Miksang laat zich vertalen als ‘Goed Oog’ – dit verwijst naar onze inherente mogelijkheden van pure waarneming en helder zien alsook naar het natuurlijke verlangen, bewust of onbewust, om meer van het onvoorwaardelijk goede, jouw unieke verbinding en pure expressie te willen ervaren.
 • Lesgeven brengt je in aanraking met andere kwaliteiten in jezelf: als presentator van het uitdragen van de visie van de Miksang beoefening en jezelf binnen de dynamiek van een groep studenten.
 • Je hebt de bereidheid om beter te kijken naar je eigen foto’s en jouw beoefening als je een selectie voor presentaties maakt. Je begrijpt beter hoe je in jouw beoefening staat, en zo leer je met oprechtheid kijken naar je eigen proces met een scherper oog en een warmer hart.
 • Je wilt leren de vragen die je krijgt (beter) te kunnen beantwoorden. Ook de ‘lastige vragen’ over jouw Miksang foto’s en wat Miksang nu eigenlijk is. Want deze krijg je! Of het nu in lesverband is of een presentatie of in jouw eigen omgeving van familie/vrienden/collega’s.

Je wilt (beter) leren hoe je vanuit het perspectief van Miksang Fotografie de diversiteit aan reacties tegemoet gaat, en in een dialoog en compassievolle uitwisseling terecht komt, én blijft. 


Miksang Contemplatieve Fotografie gaat in eerste instantie over het plezier van directe waarneming en oprechte fotografische expressie.

Miksang is een pad van beoefening. Een pad van ontwaakt kijken en fris zien, van verbondenheid, oprechtheid en meditatie-in-actie/mindfulness-in-actie. Miksang is een pad van zintuigelijk onderzoek; waarin we de spirituele dimensie van creativiteit en de creatieve dimensie van spiritualiteit en van poëtische expressie zonder ego, zonder statements, zonder verklaringen, zonder manipulatie onderzoeken. Een beoefening waar zintuigen en creatieve expressie de ingang zijn naar ontwaaktheid en directe creatieve expressie.

Miksang gaat in eerste instantie niet over fotografie. Fotografie is het meest bekend in de ‘conventionele’ fotografie-disciplines en hoe fotografie ingezet wordt. Miksang heeft als uitgangsperspectief de contemplatieve benadering van pure waarneming en pure expressie, en dit proces resulteert in equivalenten, de foto’s.


Voor wie is de OPLEIDING tot MIKSANG TRAINER?

 • Voor iedere Miksang beoefenaar die het fris zien helemaal wil begrijpen, en deze ervaringen dieper wil integreren in het dagelijks leven.
 • Vooral als je het helder zien meer wil belichamen, én interesse hebt dit over te dragen op een heldere, vreugdevolle en blijmoedige manier aan anderen.
 • Voor een ieder die zichzelf verder wil ontwikkelen door anderen hierin te helpen deze contemplatieve benadering van fotografie eigen te maken en de wereld mooier te maken met frisse foto’s, rechtstreeks uit het hart.

3-daagse Train de Trainer

 • Dit deel bestaat` uit 6 dagdelen.
 • En/of jij wilt graag leren hoe je gefundeerd voor groepen(groot/klein) Miksang kan presenteren.
 • Of je wilt graag leren hoe je tegenover anderen in een niet-formele setting hierover beter kan uitwisselen en vertellen over wat jou motiveert en hoe je beoefent; je leert je eigen ervaringen van helder zien en oprechte fotografische expressie meer te vertrouwen.

Instapvoorwaarde

 • Miksang heb je in jouw dagelijks leven geïntegreerd.
 • Voltooiing van (ten minste) Miksang 3.
 • Het minstens 1x herhaald hebben van de introductielezing van Miksang 1 en de dag 1 van de training Miksang 1, of gehele 3-daagse training Miksang 1.
 • Meditatie-ervaring en/of mindfulness-ervaring.
 • Brief met motivatie.

Hoe je de introductielezing opbouwt en uitdraagt, en foto’s selecteert voor de presentatie

 • Inhoud: de visie en de principes van grond, pad en resultaat. De belangrijkste principes uit dharmakunst, de obstakels, het proces, de methode, en de foto’s als equivalent. Contemplatieve fotografie als beoefening en uitdrukking van de rijkdom en viering van het leven. Hoe de foto’s altijd een reflectie van je staat geest zijn, en van wel of niet uitgelijnd zijn.
 • Actie:
  1. Je geeft een korte presentatie voor de andere deelnemers. De andere deelnemers doen mee met de lichaam-spraak-geest supervisie.
  2. Je leert lichaam-spraak-geest supervisie feedback tijdens de lezing van iedere deelnemer, met feedback geven waarin compassievolle uitwisseling voorop staat. 3. Leren spreken vanuit je hart, onderbouwd met theoretische en praktische toelichting, en eigen ervaring.

Met studiemateriaal, online video en samenvattingen.

Certificaat

Ter afsluiting van de opleiding ontvang je een certificaat welke aangeeft dat je met succes de Opleiding tot Miksang Trainer hebt doorlopen. Je bent gecertificeerd Miksang Trainer en hebt je hiermee verbonden aan de Miksang Methode™ en het geven van de Miksang START ‘Zien Vanuit Je Hart’ in een 3-daagse training. Volgens de visie, uitvoering en opbouw van het Miksang curriculum en gelijk aan de tarieven op deze site.

PRIJS: €990,-

Inclusief: Lesmateriaal, offline & online.


©Hèlen A Vink | Zandvoort | Update: 30-07-2020