Testimonials

“Ik kijk met veel plezier terug op de Miksang Workshop die ik volgde bij Hèlen Vink. Deze contemplatieve invalshoek van de fotografie heeft mij geleerd alleen dát vast te leggen op de lens wat me écht heeft geraakt. Een digitale camera nodigt uit om zo maar wat te klikken en 10 keer hetzelfde object vanuit een net even andere invalshoek te nemen. Door meer in de rust en stilte van het moment te blijven, neem ik nu 1 foto en die is vaak verrassend fris en sprekend. Ik kan deze workshop aan iedereen aanbevelen. Het was enorm verrijkend, erg leuk en professioneel georganiseerd.”

 

Bernadette van Rijckeghem – november 2013

“Ik voelde me door Helen in een heilige wereld binnengeleid, een wereld in mij, in ons allen, waarnaar ik verlangde; de wereld van het pure kind. Het kind dat mag zien en waar-nemen, ongehinderd en dat wat het in een flits van puurheid waarneemt mag vast leggen, ja moet vastleggen. Momenten van verwondering. Er is steeds een uitwisseling en een afstemming tussen de deelnemers en Helen. Wat Helen doorgeeft is doorleefd en daardoor ongekunsteld, organisch, en met humor. Het “goede oog openen” is lang niet altijd gemakkelijk en dan ineens blijkt het kinderlijk eenvoudig, dan is het er gewoon. Ik ben niet erg bedreven met de camera maar dit was geen belemmering. Ik heb veel geleerd en veel afgeleerd. Het waren volle dagen maar zeer de moeite waard. Grote dank Helen, ik heb genoten van je eenvoud, wijsheid en echtheid.”

 

Dolly Hayn – oktober 2013

“Wat mij aanspreekt is dat het om beoefening gaat. Het gaat over beoefenen van mijn eigen openheid. Oefenen in het zien en fris ervaren van de werkelijkheid. Direct en zonder alle aannames en concepten in mijn hoofd. Het gaat voor mij om het bijzondere te leren zien in het gewone. Bekende vormen opeens als nieuw zien. Ik kan daar gewoon blij van worden. Het is een soort schatgraven. Overal kan ik oefenen in open zijn voor nieuwe schatten, het maakt niet uit waar ik ben.”

 

Annelies Mencke – oktober 2013

“Soms is een workshop of een training in staat om de manier waarop je de dingen ervaart en waarneemt totaal te veranderen. Het ‘goede oog openen’ is zo’n workshop, die haar belofte meer dan waar maakt. Helen Vink leidt je op een vakkundige manier door de basis van het ‘miksang-proces’ heen. Ik heb tijdens de workshop geleerd om de wereld om me heen echt op een andere manier te zien. Er is nu meer ruimte voor verwondering, creativiteit en inspiratie… Als net beginnend fotograaf was de workshop voor mij bovendien een heel goede kennismaking met fotografie en de mogelijkheden van mijn camera. Het is nu een paar maanden na de workshop en ik trek er nog regelmatig op uit om bezig te zijn met miksang-fotografie. Ik ben erg blij met de foto’s die ik heb gemaakt en dat smaakt naar meer…”

 

Remy van Gelder – september 2013

“Nieuwsgierig gekomen; zeer geïnspireerd weer vertrokken.

Zelden zo’n letterlijke “eye-opener” meegemaakt!”

 

Marleen Pollen – augustus 2013

“Op de dijk naar Lelystad had ik al heimwee – zou zo morgen weer in de foto-opdrachten willen stappen! Ik heb veel bewondering voor de opzet van de lessen en het veilige didactische klimaat, wat er tijdens de workshop heerste.  Ik was ook zeer onder de indruk van de manier waarop de flits van waarneming en hoe daarna werd verduidelijkt. En ik heb me ook kostelijk geamuseerd, want ik vind je een erg leuk mens. Ongelooflijk bedankt Hèlen. Ik heb in tijden niet zo’n goede cursus gevolgd.”

 

Truus Visser – mei 2013

“Een zinnenprikkelend avontuur wat mijn ogen nog verder geopend heeft.”

 

Marit van Overschot www.zinenzoo.nl – maart 2013

‘Mijn verwachting van de cursus was, dat ik beter zou leren kijken. Daaraan voldeed de cursus volkomen. Het meest bijgebleven is, dat, als het niet lukt zoals je het bedacht hebt, je rustig kunt loslaten. Er komen nog oneindig veel nieuwe kansen.

Ik heb geleerd beter open te staan voor de omgeving, rust te vinden om goed te kijken, te fotograferen wat je ziet zonder een compositie samen te stellen. Bedankt voor deze waardevolle dagen!’

 

Elli Blokker – februari 2013

“De Essentiële Instructies voor Kijken en Zien” is een verrassende en waardevolle vervolgworkshop, het voelt als een echte verdieping: door de drie verschillende stappen in de beoefening elk in kleinere stukjes te knippen, oefen je elk onderdeel heel gericht: ik vond vooral het precies zijn, en vervolgens de discipline trainen om dat zo te doen heel goed werken. De verrassing zit in het steeds weer geraakt worden, niet alleen door mijn eigen ervaring tijdens de beoefening en het bekijken van elkaars foto’s: ook door het samen in de kleine groep bezig zijn en open staan voor wat de anderen meemaken. Heel fijn! Sinds mijn eerste workshop, in september 2011, is Miksang voor mij een nieuwe bron die ik altijd, waar en wanneer ik maar wil, kan aanboren, het gaat nooit meer weg. Ik voel me er rijk mee. En bovenal dankbaar’.

 

Marij van Haren Fotografie – december 2012

‘Following the workshop Essentiële Instructies voor Kijken en Zien helped me to experience the miksang process and its different stages much deeper, to follow each single step of the miksang practice more thoroughly, more patiently and with much more care then before. As reward for the more disciplined and careful approach I experience much more appreciation for the flashes of perception I have. One of the qualities of a flash of perception is that it is joyful, relaxed and liberating, since the workshop for me these feelings are connected to practising miksang. We learned different perception excercises which help me coordinate mind, eye and heart, so that I am open and receptive.’

 

Anjali Korf – december 2012

‘Ik ben erg blij met de vervolgworkshop “Essentiële Instructies”, vooral met de vorm van het programma. In drie dagen is het gehele proces van de Miksang-beoefening uit elkaar getrokken, en ik heb aan de lijve kunnen ervaren waar het Miksang proces over gaat. Ik raad iedereen aan deze essentiële inzichten op te doen, een verrijking van het Miksang proces in zijn geheel’.

 

Henk Melching – november 2012

‘Het streven naar de perfecte foto die voldoet aan alle gouden regels hebben me na vele jaren het plezier ontnomen om te genieten van het fotograferen. Natuurlijk is dat een eigen keuze, een eigen verhaal. Wat ik terug vond bij Miksang fotografie is dat ik weer de schoonheid van het alledaagse om me heen zag. Geen truckendoos, zoals beeldmanipulatie en alle andere aanpassingen om te komen tot een vantevoren bedacht concept, voor de ‘perfecte’ foto.

Hèlen Vink neemt je mee op een ontdekkingsreis. Ze prikkelde me door met veel enthousiasme, stap voor stap, rustig te leren kijken zonder mentale filter. Aanvankelijk keek ik nog alleen met mijn verstand en door verschillende oefeningen opende mijn hart zich en ontdekte ik de schoonheid van het alledaagse. Een flits van waarneming maakte dat ik gestopt werd, en zonder gelijk mijn camera te pakken, genoot ik van het moment zonder het beeld te verliezen met mijn gedachten over de perfecte foto. Mijn oog en hart synchroniseerden zich. Zweverig gedoe, welnee!

Een zeer praktische workshop waarbij we door allerlei oefeningen, handvatten kregen aangeboden. Door de openheid van de groep denk ik met veel plezier terug aan alle ervaringen die we hebben gedeeld’.

 

Marina Danzmann – september 2012

‘De Miksang cursus was heel bijzonder. Omdat ik al veel bezig ben met zowel meditatie als fotografie sprak het interview in het BoeddhaMagazine met Helen me erg aan. De cursus sluit geweldig aan en heeft mijn bewustzijn verdiept: de flits van waarneming herkennen en als waardevol erkennen, vertrouwen op mijn flits, bij mezelf blijven en niet op de loop gaan met gedachten over hoe de foto moet zijn. Het in de praktijk brengen van de meditatie-beoefening naar de fotografie in het open staan, het beschikbaar zijn en een frisse blik hebben heeft een enorme stap gemaakt. Ook merk ik een verdieping in het kijken naar foto’s en naar uitingen in het algemeen, ik zie nu beter of ‘dit’ en ‘dat’ samenvallen. Door de uitstekende begeleiding van Helen en een inspirerende groepssfeer hebben we heel geconcentreerd gewerkt en heel veel met en van elkaar geleerd. Dank jullie allen!’

 

Bettina Zevenbergen – augustus 2012

‘Nogmaals dank voor het bijzondere, inspirerende weekend dat me veel heeft gebracht. Eigenlijk zorgt Miksang voor een hele andere manier van in het leven staan. Ik was al bezig met het onderzoeken van mijn eigen visie, passie en doel. Deze manier van kijken naar de wereld om je heen zonder (voor)oordelen en gedachtes brengt veel rust en gewaarzijn van de schoonheid vansimpele dingen. Het geluk is niet ver, hoog, snel of buiten bereik. Het zit in de directe wereld om je heen. Leren dat te zien is al een feest, en helemaal dat te leren waarheidsgetrouw en fris vast te leggen met een camera.

Daarnaast heeft het weekend met de mooie groepsdynamiek me heel veel energie gegeven. Ik heb genoten van de mooie leermomenten van elkaar en gelukkig soms ook erg gelachen. Ik ben heel blij dat ik aan mijn man dit cadeau heb gedaan voor zijn verjaardag, en aan mijzelf gewoon omdat het zo waardevol is beschikbaar te zijn voor al het moois in de wereld! Ik merk deze eerste dagen na de workshop al een heldere blik door een rustige geest. Benieuwd naar het langetermijneffect! Ik zal zeker bezig blijven met deze manier van kijken en fotografisch vastleggen en zie uit naar vervolgbijeenkomsten’.

 

Colette Mulder – mei 2012

‘Ik ben de laatste tijd veel bezig met verdieping in meditatie als in yoga. Ik fotografeer al wat jaren en liep daarin vast, omdat ik meer fotografeerde om een juiste compositie en mooie foto’s te krijgen in plaats van eerst goed aan het kijken waardoor ik geraakt was. Daardoor zag ik wonderschone dingen van de wereld niet. Er is een wereld voor mij open gegaan! Ik had al vele fotocursussen gevolgd, maar het voldeed niet aan mijn behoeften. Ik zocht verdieping in de fotografie. Die heb ik nu gevonden in Miksang Contemplatieve Fotografie. Ik heb nu anders leren kijken en ben me bewust geworden van het feit om heel goed te kijken waardoor ik geraakt word en dan pas een foto te maken ipv eerst te fotograferen en dan pas te kijken. Ook heb ikgeleerd om los te laten als het niet lukt. Dat er oneindige waarnemingen zijn……dat voelt zo heerlijk om te weten, dat je nooit verzadigd raakt. Helen bedankt voor het delen van je kennis en ervaring.

De groep was zeer leuk en we hebben veel gelachen. Heerlijk! Ik heb voor 200% genoten! Nogmaals bedankt!’

 

Henrike Nijenhuis – mei 2012   www.henrikenijenhuis.nl

‘Ik kijk met ontzettend plezier terug op de drie dagen Miksang. Ik draag mijn camera altijd bij me en laat me regelmatig stoppen door iets dat mij treft. Ik hoop en neem mij voor dat je me weer terugziet, later. Ik hoor mezelf trouwens veel ‘reclame’ voor je maken… dan realiseer ik me hoe Miksang mijzelf inspireert. En er is nog zoveel te leren!’

 

Pauline Mol – april 2012

‘Sinds mijn allereerste kennismaking met Miksang weet ik dat dit een onderdeel van mijn leven is en ook zal blijven. Ik doe dit vanuit mijn hart en ik voel dat het bij me hoort. In mijn drukke leven zoek ik steeds naar een stukje rust en stilte, dat vind ik op dit moment in Miksang én meditatie. Sinds de tweede workshop ‘Contact Maken – Het Ontdekken van DAT’ merk ik groot verschil in het wakker zijn. Heldere waarnemingen zijn er elke dag en ik herken het steeds vaker. Het Miksang & Meditatie weekend van twee weken geleden heeft voor mij iets veranderd in mijn eigen proces, het is niet alleen een verdieping in kijken, zien, gestopt worden en het vastleggen van mijn waarnemingen. Het is ook een intern proces dat betrekking heeft op hoe ik tegen de dingen aankijk in het leven en hoe ik ergens mee omga. Dit past bij mij, ik geniet van de waarnemingen die ik heb en wachten is nu vaker een plezierige bezigheid. Ik heb nagedacht over hoe ik Miksang kan integreren in mijn leven. Voor mij betekent dit; een kleine camera kopen die ik elke dag bij me heb. Het feit dat er oneindige waarnemingen zijn en alles altijd aanwezig is maakt dat ik me vrij voel en geen zorgen hoef te maken of het er wel of niet is. Het komt gewoon…en het gaat weer…en daar vertrouw ik op’.

 

Agavni Jessaijan – maart 2012

‘Denk nog vaak terug aan je Miksang workshop van de afgelopen dagen. Het heeft vele nieuwe gewaarwordingen gebracht. Rust en vertrouwen in de eindeloze stroom aan waarnemingen staan daarin voor mij centraal. Een unieke workshop. Hèlen, bedankt daarvoor’.

 

Frans van Hoogstraten – maart 2012

‘Intussen is het net een week geleden dat ik zingend wegreed uit Zandvoort. Ik vond de workshop zeer goed. Het heeft iets met me gedaan dat ik niet helemaal verwacht had. Alsof er een soort connectie gelegd werd tussen een paar puzzelstukken van mijn spirituele pad (meditatie, maitri en mudra). Wat ‘meditatie in actie’ is werd ineens veel duidelijker voor me. Ik had nog niet ervaren dat je zonder zitmeditatie dit soort authentieke ervaringen kan hebben. Een echte Aha-Erlebnis! Maandag weer terug op kantoor en tijdens de middagpauze ging ik een broodje halen. Na een half uur, de duur van de middagpauze, had ik nog altijd geen broodje, Ik liep nog rond, vol verbazing kijkend naar dingen die ik in de 12 jaar dat ik daar werk nooit gezien had. Het huis naast ons kantoor heeft een prachtige façade – het was me nooit opgevallen. Ik kijk uit naar het volgende Miksang weekend’.

 

Thomas Demyttenaere – maart 2012

‘Het volgen van de Miksang workshop is een geweldige ervaring geweest. Ik heb er echt van genoten en dagelijks pluk ik er nog de prettige vruchten van doordat mijn waarneming werkelijk een verandering heeft ondergaan en zich verdiept heeft!

Naast dat ik erg leuke en gezellige dagen heb beleefd, zijn mij de ogen door de workshop eigenlijk letterlijk geopend. Was ik voorheen vaak echt op zoek naar een mooi plaatje, tijdens de workshop heb ik een volledig andere manier van zien en kijken mogen ervaren. Alsof ik ineens in staat was fris en wakker naar de wereld te kijken. Een enorme verrijking. En het is zo rustgevend om te weten én te ervaren dat er oneindige waarnemingen zijn. Thuisgekomen merk ik dat deze nieuwe manier van kijken haast als vanzelf in mijn systeem is gaan zitten. Zonder dat ik zoek, dienen de belevingen zich als vanzelf aan. Als ik mijn camera in de buurt heb, maak ik er een foto van. Door mijn ervaringen tijdens en na de workshop is er echt een verlangen gegroeid om hiermee door te gaan, en ik hoop dan ook over niet al te lang een vervolgworkshop te gaan volgen of deel te nemen aan een terugkomdag’.

 

Meta – maart 2012

‘Ik kwam volledig blanco naar de workshop, zonder specifieke verwachtingen, alleen maar nieuwsgierig. Ik leerde dat het mogelijk is om iets wat je treft, waar het oog op valt, vastgelegd kan worden ook met een betrekkelijk eenvoudige camera. Het resultaat was prachtige foto’s van dingen die ik gezien had zonder dat er een uitleg nodig was, de foto’s spraken voor zich. Om zover te komen deden we oefeningen in het kijken om duidelijk te krijgen hoe wij de wereld zien als we de moeite nemen om echt te kijken. Het waren oefeningen die aanvankelijk vreemd voorkwamen maar waar Helen strak de hand aan hield. Het resultaat was er naar, een manier van fotograferen die je overal kan toepassen, die overduidelijk weergeeft wat je op dat moment zag, die daarbij ook nog prachtige beelden geeft. Kortom, een waardevolle workshop die naar meer doet verlangen’.

 

Marius Stekelenburg – december 2011

‘Nadat ik met de nodige scepsis naar de eerste workshop ging, was deze aan het eind geheel verdwenen en omgeslagen in enthousiasme. Dit heeft mij en mijn collega’s doen besluiten om verder te gaan met Miksang workshop niveau 2 en te ontdekken waar het allemaal om draait, niet kijken maar zien!’

 

Gerard Staals www.gerardstaals.com – november 2011

‘De verwachtingen die ik had, toen ik op donderdag naar Zandvoort reed, waren niet heel speciaal. Wel hoopte ik een zetje te krijgen om mijn fotograferen nieuwe impulsen te geven. Het werd in die dagen meer dan dat. Het fundament van fotograferen heeft voor mij een nieuwe dimensie gekregen. Fris kijken en geraakt (gestopt) worden door wat ik zie en daarbij het leren afpellen van alle schillen, die dat fris kijken belemmeren, is voor mij een nieuwe ervaring geworden. Een ervaring, waarvan ik nu na twee dagen denk, dat die waarschijnlijk in de toekomst, als de belevingen van deze eerste kennismaking enigszins zijn geworteld, om verdere uitdieping vraagt. De ontspannen, rustige sfeer en de bijna vanzelfsprekende ontmoeting met jou Helen was voor mij belangrijk om op zo’n prettige en verre van vermoeide manier bezig te kunnen zijn met fotograferen. Daarnaast waren de bijna onopvallende momenten waarin ik de mogelijkheden van mijn camera verder eigen heb leren maken, voor mij een extra toetje. Dank je wel voor dit alles’.

 

Theo Mijncken – oktober 2011

‘Workshop Miksang? Het was genieten. Opnieuw leren kijken, écht kijken! Dan zie je dat ook de alledaagse dingen om je heen verrassend kunnen zijn; om ze te zien en om ze te fotograferen. Had ik verwacht om te leren mooie foto’s te maken, kom ik na drie dagen met veel meer thuis. Hèlen dank je.’

 

Elske – oktober 2011

‘Wat een vreugde dat mijn liefde voor fotografie een middel wordt om anders en met nooit eindigende belangstelling naar de wereld te kijken. De lijn weer te mogen oppakken die mijn vader lang gelden inzette toen hij golven, zand en paaltjes fotografeerde. Niet het plaatje is het doel, maar je laten raken, en dat levert vaak prachtige platen op.’

 

Joke Boidin – oktober 2011

‘Het volgen van de workshop, afgelopen weekend bij jou in Zandvoort was heel bijzonder voor me; het raakt me op een manier die heel nieuw is, en puur.

Dit is precies wat ik wil doen: vol vertrouwen en oprecht zijn, waarachtig.

De tijd nemen om iets nieuws te leren, te ontdekken dat het iets toevoegt aan je blikveld en de manier waarop je ziet gaat veranderen. Ik ben nu al benieuwd hoe anders mijn portretten en overige foto’s zullen worden.’

 

Marij van Haren – september 2011

‘De Miksang workshop is vooral doen en ervaren. Niet praten over, maar beleven: visuele oefeningen; op pad gaan en foto’s maken; gevolgd door het samen nabespreken. Zo werd Zandvoort een beZIENswaardigheid. Heel inspirerend, want wat blijkt. De workshop bij Helen heeft mij de ogen geopend. Vol verrassing en vreugde geniet ik nu bij mij in mijn woonomgeving van allerlei indrukken, die ik eerder niet had opgemerkt. Een verrijking.’

 

Renée Bakker – september 2011

‘Er gaat bijna geen dag voorbij of ik spreek er even over met mensen of laat wat van de foto’s zien op mijn iPad. Het heeft me echt bewust gemaakt van ‘anders leren kijken’. Kijken naar dat wat je stopt voordat onze hersens alles alweer ‘ontleed’ hebben. Dank je daarvoor!’

 

Joep de Jong – augustus 2011

‘Het was een fantastische workshop die mij weer teruggebracht heeft naar de essentie van kijken. Het heeft mij ook een andere manier van fotograferen geleerd, eentje die ik zeker zal gaan integreren in mijn eigen fotografie. Heel veel dank!’

 

René Vlak – augustus 2011

‘Afgelopen week ben ik voor het eerst weer op pad gegaan met mijn camera.

Ik liep door een zonnig herfstig Vondelpark. Hierdoor komen twee liefhebberijen samen; wandelen en fotograferen. Door de cursus doe ik dat echt met andere ogen. Zien wat er is. Niet mooier en niet lelijker. Niets eraf en niets erbij. En dat weergeven en uitdrukken wat ik als vanzelf waarnam.

Van de cursus heb ik erg genoten. Vooral op pad in mijn eigen omgeving vond ik heerlijk om te doen. Ik kom vast nog eens op een terugkomdag in Zandvoort.’

 

Jozien Wijnakker – augustus 2011

‘Ik heb geleerd dat ik met mijn ogen veel meer zie en waarneem dan ik voor mogelijk hield. Ik moest me alleen bewust worden van de mogelijkheden. Dank je wel dat je me op het spoor hebt gezet.’

 

Frits Hospers – juli 2011

‘Wat me erg trof is dat miksang veel meer een beoefening is dan een vorm van fotografie. Daarmee is direct verband gelegd met mijn eigen meditatie-ervaringen: een prachtige combinatie! Maar misschien is nog wel het mooiste effect van miksang dat de wereld om ons heen zo veel moois te bieden heeft: een feest van waarnemingen! (oneindig zijn de achterlichten, zadels, fietstassen en regenpijpen enz).’

 

Dirk Polder – juli 2011

‘Ik vond het een leuke en boeiende cursus. Ik had verwacht om te gaan leren wat je kan ‘doen’ om van die mooie miksang foto’s te maken. Het grappige is dat ik tijdens de cursus ontdekte dat het vooral gaat om het ‘ onbevangen ervaren’ en juist niet om ‘doen’. Als je niets doet en de rust kan vinden om je zelf open te stellen voor waarneming dan komen de mooie dingen vanzelf op je af!’

 

Mascha Smulders, Abcoude – mei 2011

‘Nooit geweten dat er een woord voor dit soort fotografie bestond en dat er meer mensen zijn die foto’s van het dagelijks leven maken. Ik ben in het verleden nogal eens raar aangekeken, zo van: “Maak je dáár een foto van?” De workshop heeft nog meer mijn ogen geopend! Ik zie nu overal de mooie dingen in het leven.  En er is niets wat me gelukkiger maakt dan met mijn camera een blokje om te lopen en met een mooie foto thuis te komen’.

 

Daniëlle Roeleveld – mei 2011

‘Voor mij waren het hele leuke en leerzame dagen. Ik heb vooral echt beter leren kijken en zien. Ook de voorbereidingen, en de rust die daar voor nodig is heb ik fijn gevonden. Een paar dagen na de cursus heb ik mooie foto’s gemaakt doordat ik beter heb leren waarnemen’.

 

Loes Beemster – oktober 2010

‘Tijdens de eerste dag werd ik geboeid door het rode achterlicht van een blauwe scooter. Toen ik door mijn lens keek vond ik de ronde glooiing van de zijkant van de scooter ook mooi in het beeld passen. Op dat moment begon ik over de compositie na te denken en verdween de eerste spontane beleving van het rode achterlicht naar de achtergrond. De workshop inspireerde me om binnen mijn bedrijf de kern en de bezieling in het vizier te houden en de rest als balast weg te laten.’

 

Martine Bouman www.media-gezondheid.nl – oktober 2010

‘Heb de workshop als zeer leerzaam ervaren. Deze nieuwe manier van fotograferen wil ik voor mezelf zeker verdiepen. Ik heb in mijn eigen omgeving foto’s gemaakt. Kostte wel meer moeite om echt te ‘zien’. Ik hoop nog een terugkomdag in te plannen en ervaringen te kunnen uitwisselen.’

 

Corné Nefs – januari 2010

‘Ik heb genoten van de workshop Miksang. Voor mij vielen er dingen op de plaats, mijn passie voor fotografie, mijn gevoel voor en behoefte aan schoonheid en mijn behoefte om van binnen uit te willen (be)leven. Inspiratie!

Mijn vrienden hebben genoten van de foto’s en werden ook geraakt door de schoonheid van de kleine dingen die ik had gefotografeerd. Zij zagen meteen het verschil met mijn andere foto’s. Mijn ‘zien’ was dus terug te zien voor anderen. Ik wil me hier graag verder in ontwikkelen. Helèn dank voor het aanreiken hiervan.’

 

Gonnie Kleine – www.dezeevanmogelijkheden.nl – januari 2010

‘Ik had al van Miksang gehoord, en uiteindelijk deed ik de workshop mee. Volgende keer wacht ik niet zolang. Mijn interesse in fotografie en in mindfulness komt hier wel mooi samen. En na de workshop blijf ik er maar mee rondlopen, proberen te zien wat er echt is. De Miksang workshop heeft nieuwe openingen gemaakt en er valt nog oneindig te ontdekken’.

 

Paul Kouwenberg – oktober 2009

‘Zulke mooie foto’s, dat wil ik ook, dacht ik toen ik aan de workshop begon.

De workshop was een introductie in weer leren kijken naar de wereld om me heen, schoonheid zien, anders zien, en ervaren hoe ik mezelf daarbij weer in de weg kan zitten! De foto’s van anderen zien en bespreken na een dag op pad vond ik leuk en inspirerend. En ik kwam thuis met een paar foto’s waarvan ik een beetje gelukkig word als ik ernaar kijk. En nu maar heel veel gaan oefenen…en terugkomen op terugkomdagen’.

 

Dorien – oktober 2009

‘In de workshop heb ik geleerd niet alleen mijn ogen maar vooral mijn geest te openen, open te stellen voor de indrukken van buiten. Dat heeft geleid tot een andere manier van fotograferen, waar ik nog steeds plezier van heb’.

 

Els Wieringa – maart 2009

‘De advertentie voor de workshop Miksang sprak me meteen aan, maar ik had mijn twijfels. Wat had ik, met mijn eenvoudig fototoestel, te zoeken bij zo’n ‘geiten-wollen-sokken’-gezelschap? Vooroordelen in overvloed… Maar de foto’s die ik op internet zag spraken een heel andere taal, ze spraken mij aan. Zodoende heb ik me dan toch aangemeld voor de workshop Miksang. En ja, mijn fototoestel biedt voldoende mogelijkheden, de andere deelnemers blijken ‘gewone mensen. En nu, inmiddels anderhalf jaar later, word ik heel regelmatig letterlijk gestopt door dingen die mijn aandacht trekken. Het is vaak van een verrassende eenvoud: ik heb weer geleerd om de dingen om me heen op te merken. En af en toe maak ik een foto daarvan, een foto waar ik zelf blij mee ben maar die ook anderen blijkt aan te spreken. Miksang heeft mijn wereld groter gemaakt’.

 

Marijke Dewaele – maart 2009

This post is also available in: Dutch Spanish